Frökakor som inte behöver jäsa

utvald2frökakor2

fb

frökakor7

Lättbakade, jättegoda hålkakor som är klara på bara 20 min. De är fyllda med nyttiga chiafrön, linfrön och solroskärnor. Supergott! Frys in dem direkt om det blir bröd överst för de är som godast nybakade och om du fryser in dem direkt och tinar dem i mikron så smakar de som nybakat igen.

Fröna går att byta ut mot valfria sorter om man inte har exakt dessa frön hemma!

Baka ljuvligt goda 20-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!
Baka ljuvligt goda 20-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Frökakor som inte behöver jäsa

4 st

1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl havregryn
¾ dl linfrön
¾ dl solroskärnor
½ dl chiafrön
6 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Dela degen i 4 bitar.

3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.

4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i 4 bitar.
2. Dela degen i 4 bitar.
3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.
3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.
4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.

 

frökakor5 frökakor8 frökakor3 

Släng-ihop-limpa som bara jäser en gång

slängihoplimpa2 fb

En riktigt god och härlig limpa som bara jäser en gång direkt i formen. Den kladdiga degen blir oerhört saftig och god när den gräddas i ugnen.

Kalljäsning!
Om man vill ha nygräddat bröd till frukost kan man göra degen på kvällen och låta degen kalljäsa i kylen över natten. Ta fram formen ur kylen när du sätter på ugnen så får degen stå i rumpstemperatur i 10–15 min innan den gräddas.

Tips: Gör limpan grövre med mer fibrer!
Byt ut 2 dl av vetemjölet mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Tillsätt även ca 1 dl med blandade frön i degen.

Baka ett lättgjort, gott grytbröd – klicka här för recept!
Baka ett lättgjort, gott grytbröd – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Släng-ihop-limpa som bara jäser en gång

1 st

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 dl havregryn
1 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
7 dl vetemjöl

Garnering
vetemjöl
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den).

3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i  35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg.

 

2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den).
2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den).

 

3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i 35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.
3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i 35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.

 

slängihoplimpa3 slängihoplimpa5 utvald slängihoplimpa1 slängihoplimpa4 

Fluffig Nutellamousse med 2 ingredienser

nutellamousse1 nutellamousse4 nutellamousse5

En underbar fluffig mousse smaksatt med Nutella. Toppa den gärna med friska bär så har du världens bästa efterrätt. Den går blixtsnabbt att göra och innehåller bara 2 ingredienser. En riktig tiopoängare!

Serveringsförslag!
– Färska bär, t ex hallon, jordgubbar eller blåbär.
– Rostade hasselnötter eller sötmandlar, hackade

Rostade hasselnötter/mandlar
– Hacka nötterna grovt. Hetta upp en gjutjärnspanna och rosta dem på medelvärme i några minuter. Rör om då och då.

Baka underbart goda fudge brownies – klicka här för recept!
Baka underbart goda fudge brownies – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fluffig Nutellamousse med 2 ingredienser

8–10 portioner

3 dl vispgrädde
200 g Nutella

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig, men inte får hårt för då blir moussen grynig.

2. Blanda ner Nutellan och rör om försiktigt till en jämn mousse.

3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.

steg1
Du behöver: 3 dl vispgrädde och 200 g Nutella.

2. Blanda ner Nutellan och rör om försiktigt till en jämn mousse.
1. Vispa grädden fluffig, men inte får hårt för då blir moussen grynig.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar

3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.

 

nutellamousse7 nutellamousse8 

 

0 kommentarer

Marshmallowsbrownies

marshmallowsbrownies4 marshmallowsbrownies5 marshmallowsbrownies7 marshmallowsbrownies9

Lyxiga & mumsiga marshmallowsrutor med krossad choklad! En lätt kladdig browniebottnen med ett segmjukt marshmallowstäcke med krossad choklad. Makalöst gott!

Baka supergoda, läckra fudgebrownies – klicka här för recept!
Baka supergoda, läckra fudgebrownies – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Marshmallowsbrownies

Ca 16 bitar 


100 g smör
3 dl strösocker
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 ½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

1 påse minimarshmallows, ca 150 g

Garnering
50–75 g mörk choklad (eller mjölkchoklad), hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).

4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.

5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).
4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.
4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.
5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.
5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.

steg6
marshmallowsbrownies8 utvald marshmallowsbrownies6 marshmallowsbrownies3

 

Lindas Trosakakor

trosakakor7 trosakakor1 trosakakor8

Jag har sommarställe i Trosa och det här är ett underbart gott semesterbröd som jag ofta bakar när jag är där. När jag är ledig vill jag alltid äta gott, hembakat bröd till frukost.  Mina fem barn älskar också brödet och det är enkelt att baka! Jag fryser in några brödkakor så att man lätt kan ta fram och tina i mikron efter behov. Om vi ska på utflykt så är det bara att packa ner några brödkakor i picknickkorgen!

Kalljäsning!
Alternativ 1: Låt degen jäsa övertäckt i bunken i kylen över natten. På morgonen fortsätter du baka ut degen från och med punkt 2.
Alternativ 2: Baka ut brödkakorna och lägga dem på plåten och låta dem kalljäsa övertäckta i kylen över natten. (Kan bli trångt att få in plåten i kylen, men man kan lägga bröden på skärbrädor eller brickor så länge.)

Snabba scones-tekakor som är klara på 15 min! Klicka här för recept!
Snabba scones-tekakor som är klara på 15 min! Klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lindas Trosakakor

8 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, smält
2 tsk salt
¾ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

2. Dela degen i 8 bitar.

3. Kavla ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.

4. Strö över lite mjöl och lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Dela degen i 8 bitar.
2. Dela degen i 8 bitar.
3. Kavla ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
3. Kavla ut varje deg till en rundel, 18–19 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Strö över lite mjöl och lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

 

trosakakor2 trosakakor3 trosakakor6 trosakakor9 trosakakor5utvald