Nyttig mangoglass utan socker

mangoglass8 mangoglass2

Nyttig och ljuvligt god, len glass helt utan tillsatt socker. Den går snabbt att göra och är perfekt när man är sugen på något sött och gott, men som samtidigt ska vara nyttigt.

Mild yoghurt i glassen gör den lite krämigare, men det går lika bra med mjölk med valfri fettprocent.

Tips!
Pudra gärna över lite kardemumma på den färdiga glassen – supergott!

Laktosfri glass!
Man kan tillsätta iskallt bubbelvatten (t ex Ramlösa, Loka) istället för yoghurt eller mjölk, men då blir glassen mer som sorbet. Supergott det med!

Fröknäcke är nyttigt och gott att knapra på när man blir sugen på något smarrigt! Klicka här för recept!
Fröknäcke är nyttigt och gott att knapra på när man blir sugen på något smarrigt! Klicka här för recept!
Gör nyttig jordgubbsglass utan socker – klicka här för recept!
Gör nyttig jordgubbsglass utan socker – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Nyttig mangoglass utan socker

2 portioner

225 g frysta mangobitar (1 paket)
½ fryst banan
½–1 dl naturell mild yoghurt (eller mjölk) 

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och kör tills du har en krämig glass. Ibland får man stanna mixern och trycka ner ingredienserna igen. Ät direkt eller förvara glassen i frysen. Täck glassen med plastfolie om den förvaras i frysen så det inte bildas skinn på glassen. Tips! Det är supergott med lite kardemumma på toppen på glassen.

steg1
Du behöver: 225 g frysta mangobitar, 1/2 banan & 1/2–1 dl mild youghurt (eller mjölk).
1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och kör tills du har en krämig glass. Ibland får man stanna mixern och trycka ner ingredienserna igen. Ät direkt eller förvara glassen i frysen. Täck glassen med plastfolie om den förvaras i frysen så det inte bildas skinn på glassen.
1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och kör tills du har en krämig glass. Ibland får man stanna mixern och trycka ner ingredienserna igen. Ät direkt eller förvara glassen i frysen. Täck glassen med plastfolie om den förvaras i frysen så det inte bildas skinn på glassen.

 

mangoglass4 mangoglass1 mangoglass5 mangoglass9

 

 

 

Twixkakor

twixkakor4 twixkakor3 twixkakor2

Riktigt läckra godiskakor med en frasig kakbotten, en krämig kolafyllning och ett ljuvligt täcke av choklad. Sååå himla goda!!! Kakorna påminner om Twix-godiset du kan köpa i butikerna.

Ljuvligt god och krämig chokladmoussetårta med en smulig Digestivebottnen – lika god som på konditori! Klicka här för recept!
Ljuvligt god och krämig chokladmoussetårta med en smulig Digestivebottnen – lika god som på konditori! Klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Twixkakor

Ca 20 st

125 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 nypa salt
4 dl vetemjöl 

Fyllning
1 burk karamelliserad mjölk, 397 g (färdigkokt kolakräm)

Garnering
ca 400 g mörk eller ljus choklad, smält
1 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.

2. Kavla ut degen ca 30 x 40 cm på ett bakplåtspapper och lägg det i en form med samma storlek.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Lyft upp pappret och låt kakan kallna. Ställ den på en skärbräda eller en bricka så kakan inte spricker.

4. Bred ut den karamelliserade mjölken på kakan. Ställ den i frysen i 30–45 min.

5. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt rapsoljan. Blanda ordentligt.

6. Bred ut den smälta chokladen på kolakrämen. Skär kakan i rutor när chokladen stelnat. Förvara kakorna på en inplastad tallrik i kylen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med strösocker, salt och vetemjöl till en deg.
2. Kavla ut degen ca 30 x 40 cm på ett bakplåtspapper och lägg det i en form med samma storlek.
2. Kavla ut degen ca 30 x 40 cm på ett bakplåtspapper och lägg det i en form med samma storlek.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Lyft upp pappret och låt kakan kallna. Ställ den på en skärbräda eller en bricka så kakan inte spricker.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Lyft upp pappret och låt kakan kallna. Ställ den på en skärbräda eller en bricka så kakan inte spricker.
4. Bred ut den karamelliserade mjölken på kakan. Ställ den i frysen i 30–45 min.
4. Bred ut den karamelliserade mjölken på kakan. Ställ den i frysen i 30–45 min.
5. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt rapsoljan. Blanda ordentligt.
5. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt rapsoljan. Blanda ordentligt.
6. Bred ut den smälta chokladen på kolakrämen. Skär kakan i rutor när chokladen stelnat. Förvara kakorna på en inplastad tallrik i kylen.
6. Bred ut den smälta chokladen på kolakrämen. Skär kakan i rutor när chokladen stelnat. Förvara kakorna på en inplastad tallrik i kylen.

 

twixkakor1 utvlad 

 

Lemon curd / citronkräm

lemoncurd1 lemoncurd3

Så gör du en riktigt god lemon curd / citronkräm

Lemon curd är en len, frisk och frisch citronkräm som kan användas som fylling i tårtor, bakverk och på nybakade scones. Det är en ljuvligt god och len kräm som är lätt att göra själv. Den är god att blanda i vispad grädde och kan används som garnering på tårtor.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lemon curd

Ca 3 dl

2 citroner
1 ½ dl strösocker
2 ägg
50 g smör, rumsvarmt

GÖR SÅ HÄR

1. Tvätta citronerna ordentligt. Riv citronskalet fint.

2. Skär ett kryss i citronerna och kläm ut saften i en skål.

3. Blanda strösocker, ägg, citronskal och citronsaft i en skål. Häll blandningen i en kastrull.

4. Koka försiktigt upp citronblandningen på låg värme tills den tjocknar. Blanda hela tiden! Ta  bort kastrullen från värmen och blanda ner smöret.

5. Ställ krämen i kylen i ca 1 tim när den svalnat.

1. Tvätta citronerna ordentligt. Riv citronskalet fint.
1. Tvätta citronerna ordentligt. Riv citronskalet fint.
2. Skär ett kryss i citronerna och kläm ut saften i en skål.
2. Skär ett kryss i citronerna och kläm ut saften i en skål.
3. Blanda strösocker, ägg, citronskal och citronsaft i en skål. Häll blandningen i en kastrull.
3. Blanda strösocker, ägg, citronskal och citronsaft i en skål. Häll blandningen i en kastrull.
4. Koka försiktigt upp citronblandningen på låg värme tills den tjocknar. Blanda hela tiden! Ta  bort kastrullen från värmen och blanda ner smöret.
4. Koka försiktigt upp citronblandningen på låg värme tills den tjocknar. Blanda hela tiden! Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner smöret.
5. Ställ krämen i kylen i ca 1 tim när den svalnat.
5. Ställ krämen i kylen i ca 1 tim när den svalnat.

 

lemoncurd2utvald 

 

 

 

Lindas klassiska tekakor

tekakor4 tekakor6 tekakor1

Tekakor är något av det godaste du jag vet till frukost! Och ett av de populäraste brödrecepten på min blogg. Mjölken i degen gör bröden oerhört mjuka och saftiga. Servera gärna de nybakade tekakorna med smör och ost, mer än så behövs inte.
Jag bakar dessa bröd om och om igen och fryser in. De har en rykande åtgång för både jag, min man och mina barn älskar dem!

Tips: baka grövre tekakor!
Byt ut 1–2 dl av vetemjölet till grahams- eller rågmjöl.

Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lindas klassiska tekakor

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, smält
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.

3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.

4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

fb

tekakor5 tekakor3 tekakor2

 

Crunchig äppelkaka


crunchigäppelkaka1 crunchigäppelkaka2

Gudomligt god, mjuk & saftig äppelkaka med frasiga smulor på toppen som gör den läckert crunchig. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den väldigt enkel att göra.

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Crunchig äppelkaka

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
ca ¾ dl sötmandel, hackad (kan uteslutas om man inte tål sötmandel)
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ¾ dl filmjölk

Fyllning
3 normalstora äpplen (eller 2 stora)
1 tsk malen kanel
1/2 tsk kardemummakärnor, bortlade
ca 2 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.

2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).

3. Blanda ner hackad sötmandel i den lilla skålen.

4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och filmjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.

5. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

6. Skala och skivan äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och kardemumma.

7. Strö över smuldegen från den lilla bunken.

8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–45 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).
3. Blanda ner hackad sötmandel i den lilla skålen.
3. Blanda ner hackad sötmandel i den lilla skålen.
4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och filmjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
4. Tillsätt vaniljsocker, ägg och filmjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
5. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
6. Skala och skivan äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och kardemumma.
6. Skala och skivan äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och kardemumma.
7. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
7. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–45 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 38–45 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är.

crunchigäppelkaka7 crunchigäppelkaka5