1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.
2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.
1. Skär bananen i bitar (det är lättare att mixa om man skär den i bitar). Mät upp hallonen och mjölken.2. Lägg bananen och hallonen i en mixer. Mixa frukten lite lätt. Tillsätt mjölken, lite i taget och mixa allt till en lagom krämig smoothie. Drick den smoothien direkt.
Granola betyder att müslin är rostad och blir knaprigare än vanlig müsli.
Nyttig, supergod müsliblandning helt utan tillsatt socker. Nötter, mandlar och frön ger ett härligt tuggmotstånd och rostningen gör granolan lätt knaprig. Müsli är gott och nyttigt till frukost och mellis. När du gör din egen müsli har du koll på att den inte innehåller onödigt socker som ibland tillsätts i färdigköpta blandningar.
2 dl vatten 2 msk rapsolja kanel eller kardemumma 2 dl russin 1 msk kanel
Förslag på fler smaksättningar: 2 dl torkad banan 2 dl torkade aprikoser 2 dl torkade blåbär
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 30–40 min tills den är torr. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
6. Tillsätt russin och torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel eller kardemumma.5. Grädda müslin mitt i ugnen i 30–40 min tills den är torr. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
Nyttig müsli helt utan tillsatt socker. Färdigköpta müsliblandningar innehåller ibland tillsatt socker. Gör istället din egna blandning så vet du exakt vad den innehåller. Ingredienserna kan varieras helt efter egen smak.
Tips! Smaksätt gärna müslin med russin, torkad frukt eller torkade bär! Blanda ner det i müslin efter rostningen.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
Supergoda fiberrika frallor som är saftiga, mjuka och härliga. De passar både till frukost, mellis och på buffén! Gör degen på kvällen alternativt på morgonen och låt den jäsa övertäckt i kylen på natten alternativt på dagen. Det går bra att hoppa över nattjäsningen och låt den jäsa i ca 50 min i rumstemperatur om man vill.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
½ dl rapsolja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl 3 dl fint rågmjöl 9–10 dl vetemjöl
Garnering grahamsmjöl
GÖR SÅ HÄR
1.På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
2. På morgonen: Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.
3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, grahamsmjöl, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.2. På morgonen: Knåda ihop degen och dela den i 4 bitar. Dela varje fjärdedel i 6–7 lika stora bitar. Totalt blir det 24–28 bitar.3. Rulla bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.4. Pensla bollarna med vatten och strö över lite grahamsmjöl.5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
1 msk bakpulver
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smör och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner mjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Strö över lite vetemjöl.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smör och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner mjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.2. Dela degen i ca 12 bitar.3. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Strö över lite vetemjöl.4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.