Rund kärleksmumskaka

kärleksmumskaka5 kärleksmumskaka8

Kärt barn har många namn… Kärleksmums, Snoddas, TV-kaka, Mockarutor… Själv kallar jag dem för Kärleksmums! Jag gillar det namnet, det låter härligt och gott. Ofta bakas denna kaka  i långpanna och skärs i rutor, men den här varianten gräddas i en vanlig springform, 23–24 cm i diameter. Smidigt och praktiskt och det blir en något mindre sats än om man gör dem i långpanna. Här hittar ni mitt mitt recept på kärleksmums i långpanna: https://lindasbakskola.sekarleksmums-en-alskad-chokladdrom/

Baka de allra godaste kärleksmumsen – klicka på bilden för recept!
Baka de allra godaste kärleksmumsen – klicka på bilden för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Rund kärleksmumskaka

Ca 12 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
125 g smör, smält
1 dl mjölk

Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
ev. lite vatten

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker så den blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
5. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

utvald

kärleksmumskaka1IMG_6333 kärleksmumskaka6

Fryst jordgubbscheesecake

jordgubbscheesecake1IMG_6054

En av de godaste cheesecakes man kan tänka sig. Ljuvliga jordgubbar i den krämiga, frysta fyllningen är makalöst gott! Och den smuliga botten är en perfekt kombination.

Gör en ljuvligt god Oreoglasstårta – klicka här för recept!
Gör en ljuvligt god Oreoglasstårta – klicka här för recept!
Drömgod 10-minuter-tårta med marängbottnar, fluffig hallon- eller jordgubbsgrädde & jordgubbar!
Drömgod 10-minuter-tårta med marängbottnar, fluffig hallon- eller jordgubbsgrädde & jordgubbar!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fryst jordgubbscheesecake

ca 12 bitar

Botten
250 g digestivekex
100 g smör, smält

Fyllning
ca 400 g jordgubbar, mosade
1 ½ dl strösocker
2 ägg, delade i vitor & gulor
5 dl vispgrädde
400 g färskost, t ex Philadelphia

Garnering
3–4 jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.

2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.

3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.

4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.

5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.

1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
1. Smula sönder digestivekexen och blanda ihop dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.
2. Mosa jordgubbarna ihop med strösockret.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.
3. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa upp äggulan. Vispa grädden, inte för hårt, och blanda den med färskosten, äggvitan och äggulan. Rör ner de mosade jordgubbarna.
5. Bred ut fyllningen på smulbottnen.
4. Bred ut fyllningen på smulbottnen.
6. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.
5. Garnering: Mosa jordgubbarna och ringla dem över ytan. Rör om lite försiktigt med en gaffel så ytan blir marmorerad. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den ca 30 min före servering.

 

jordgubbscheesecake5 jordgubbscheesecake4 jordgubbscheesecake2

Saftiga blåbärsrutor med smultopp

blåbärsrutor2 blåbärsrutor4

Ljuvliga blåbärsrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den lättbakad. Den saftiga bottnen, bären och den smuliga toppingen gör kakan helt oemotståndlig – den är så galet god!

Baka en ljuvligt god nougatbollstårta – klicka här för recept!
Baka en ljuvligt god nougatbollstårta – klicka här för recept!

Baka en ljuvligt god smulig blåbärspaj!

blåbärspaj

Här hittar du fler läckra, goda recept med blåbär!

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saftiga blåbärsrutor med smultopp

25–30 bitar

5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 300 g blåbär, färska eller frysta

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.

2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).

3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.

4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.

5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 22 x 30 cm.
5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.
5. Strö blåbären jämnt över kakan. (Pudra eventuellt över lite strösocker). Strö över smuldegen från den andra bunken.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv. Ät rutorna som de är eller med en klick vaniljsås.

blåbärsrutor1blåbärsrutor3 blåbärsrutor2 

 

Hallonkladdkaka

hallonkaka1 utvald

En ljuvligt god kladdkaka med hallon i smeten. Det går bra att baka den med frysta hallon, men passa på och baka med färska bär om du har hallonbuskar i din trädgård. Kakan är god att äta som den är, men det blir en perfekt dessert om den serveras med vaniljsås, glass eller vispgrädde.

Supergoda kokosmums – klicka här för recept!
Supergoda kokosmums – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Hallonkladdkaka

Ca 15 bitar 

175 g smör
2 ½ dl strösocker
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2 ¾ dl vetemjöl

Garnering
200–300 g hallon, färska eller frysta
ev. strösocker

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.

2. Blanda ner ¾ av hallonen i smeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 24 cm eller en springform, ca 23 cm i diameter. Smula sönder resten av hallon och strö dem över smeten. Sockra hallonen om du vill.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och låt det svalna något. Tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop allt till en slät smet.
2. Blanda ner ¾ av hallonen i smeten.
2. Blanda ner ¾ av hallonen i smeten.

 

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 24 cm eller en springform, ca 23 cm i diameter. Smula sönder resten av hallon och strö dem över smeten.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 24 cm eller en springform, ca 23 cm i diameter. Smula sönder resten av hallon och strö dem över smeten. Sockra hallonen om du vill.

 

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker.

 

hallonkaka3 hallonkaka6 

Segmjuk blåbärskaka i limpform

blåbärskaka2 fb

En av de enklaste och godaste blåbärskakor jag bakat! Den bakas utan bakpulver vilket gör att kanterna blir lite segmjuka och det är fantastiskt gott. För att bevara de segamjuka kanterna och den knapriga ytan bör du förvara kakan invikt i bakplåtspappret i kylen. Lägg den inte i en plastpåsen för då är risken att kanterna förlorar sin konsistens.

Baka en ljuvlig blåbärskladdkaka – klicka här för recept!
Baka en ljuvlig blåbärskladdkaka – klicka här för recept! 

Här finns läckra, goda recept med äpplen!

Här hittar du alla recept i Linda bakskola!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaoch på Facebook: lindasbakskola 

Segmjuk blåbärskaka i limpform

8–10 bitar

Lättbakad blåbärskaka med lite segmjuka, frasiga kanter som bakas utan bakpulver.

1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör, smält

Garnering
2–3 dl blåbär, frysta eller färska
1–2 msk strösocker 

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.

2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Lägg blåbären på smeten och strö över lite strösocker.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Förvara kakan inslagen i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner vetemjöl och smör och rör om försiktigt till en smet.
2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Lägg blåbären på smeten och strö över lite strösocker.
3. Lägg blåbären på smeten och strö över lite strösocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Förvara kakan inslagen i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 38–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera den gärna med vaniljsås, glass eller vispgrädde. Förvara kakan inslagen i bakplåtspapperet så behåller den sina lite knapriga kanter.

blåbärskaka4 blåbärskaka1