Scones-tekakor

rågsiktsscones4 rågsiktsscones1 rågsiktsscones6

Scones är alltid godast att äta när de är nybakade och därför kan man göra en liten sats bröd som räcker till två eller om man är ensam och vill äta två rejäla bröd. Självklart går det bra att dubbla eller trippla satsen om man vill baka flera bröd!

Tips!
Rågsiktsmjölet kan bytas ut mot vetemjöl om man vill. Båda varianterna blir jättegoda!

Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Scones-tekakor

Dubbla eller trippla satsen om du vill ha fler än två bröd!

2 st

½ tsk bakpulver
2 dl rågsikt (kan bytas mot vetemjöl)
2 krm salt
2 msk smör
1 ½ dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, rågsikt och salt i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

2. Dela degen i 2 delar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Platta till degbitarna med mjölade händer, 1 ½ cm tjocka och nagga dem med en gaffel.

4. Sänk värmen till 230 grader och grädda dem mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, rågsikt och salt i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, rågsikt och salt i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
2. Dela degen i 2 delar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i 2 delar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Platta till degbitarna med mjölade händer, 1 ½ cm tjocka och nagga dem med en gaffel.
3. Platta till degbitarna med mjölade händer, 1 ½ cm tjocka och nagga dem med en gaffel.
4. Sänk värmen till 230 grader och grädda dem mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Sänk värmen till 230 grader och grädda dem mitt i ugnen i 11–14 min. Låt dem svalna på plåten.

 

rågsiktsscones7 rågsiktsscones3

Fyrflätad limpa

fyrflätadlimpa7 fb fyrflätadlimpa2

Det är kul att vara kreativ samtidigt som man bakar. Och det är precis vad man är med den här flätan. Men bara man kommer på hur man gör inser man att det är busenkelt att fläta med fyra längder.

Degen innehåller ägg och det gör degen spänstig och saftig. Det är viktigt att degen knådas länge så glutentrådarna blir ordentligt bearbetade för det gör dem starka och ger brödet bra volym och en snyggare flätning.

Baka en supergod morotslimpa (kan flätas) – klicka här för recept!
Baka en supergod morotslimpa (kan flätas) – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fyrflätad limpa

1 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
ca 9 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Blanda i salt, sirap, ägg och smör. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en ganska fast, men smidigt och inte hård deg. Knåda degen i en köksmaskin i ca 5 min eller dubbelt så länge för hand. Det är viktigt att glutentrådarna blir starka för då blir flätan jämnare och snyggare. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 ½ tim.

2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i 4 delar.

3. Rulla ut bitarna till längder, 50–60 cm långa och lägg dem bredvid varandra.

4. Fläta ihop längderna genom att börja från vänster. Lägg den vänstra längden över, under och över.

5. Fortsätt från vänster och gör likadant med varje längd tills flätan är klar.

6. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa i ca 30 min. Fäst ändarna ordentligt under flätan så de inte åker upp under gräddningen. Sätt ugnen på 230 grader.

7. Pensla brödet med uppvispat ägg.

8. Grädda limpan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Blanda i salt, sirap, ägg och smör. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en ganska fast, men smidigt och inte hård deg. Knåda degen i en köksmaskin i ca 5 min eller dubbelt så länge för hand. Det är viktigt att glutentrådarna blir starka för då blir flätan jämnare och snyggare. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 ½ tim.
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Blanda i salt, sirap, ägg och smör. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en ganska fast, men smidigt och inte hård deg. Knåda degen i en köksmaskin i ca 5 min eller dubbelt så länge för hand. Det är viktigt att glutentrådarna blir starka för då blir flätan jämnare och snyggare. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 1 ½ tim.
2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i 4 delar.
2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i 4 delar.
3. Rulla ut bitarna till längder, 50–60 cm långa och lägg dem bredvid varandra.
3. Rulla ut bitarna till längder, 50–60 cm långa och lägg dem bredvid varandra.
4. Fläta ihop längderna genom att börja från vänster. Lägg den vänstra längden över, under och över.
4. Fläta ihop längderna genom att börja från vänster. Lägg den vänstra längden över, under och över.
5. Fortsätt från vänster och gör likadant med varje längd tills flätan är klar.
5. Fortsätt från vänster och gör likadant med varje längd tills flätan är klar.
6. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa i ca 30 min. Fäst ändarna ordentligt under flätan så de inte åker upp under gräddningen. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa i ca 30 min. Fäst ändarna ordentligt under flätan så de inte åker upp under gräddningen. Sätt ugnen på 230 grader.
7. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Pensla brödet med uppvispat ägg.
8. Grädda limpan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten.
8. Grädda limpan längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna på plåten.

 

fyrflätadlimpa1 fyrflätadlimpa4 fyrflätadlimpa5 fyrflätadlimpa3 

 

Chokladtårta med bara 2 ingredienser

chokladtårta8 chokladtårta5 chokladtårta9

Underbar chokladtårta som verkligen smakar choklad! Och den är superenkel att göra. Det enda du behöver är en 200 g chokladkaka och 3 ägg.

Det är viktigt att du väljer en kvalitetschoklad som du gillar eftersom tårtan verkligen smakar som den choklad du bakar med. Om du väljer en billig choklad som inte är jättegod så blir heller inte tårtan god. Det här är en chokladtårta som verkligen gör skäl för sitt namn då den bara innehåller choklad och ägg. Om du ska baka den till barn bör du välja mjölkchoklad eller ljus choklad då barn inte alltid gillar mörk choklad.

Storlek på formen
Min kaka är gjord i en rund springform, ca 16 cm i diameter. Det går bra att göra kakan i en fyrkantig form med ungefär samma ytmått, men tänk på att kanten på formen måste vara  8–10 cm hög då kakan jäser upp ordentligt i ugnen, men den sjunker ner när den svalnar.

Gör en ljuvligt god Oreoglasstårta – klicka här för recept!
Gör en ljuvligt god Oreoglasstårta – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Chokladtårta med bara 2 ingredienser

8–10 bitar

200 g mörk choklad (välj en kvalitetschoklad som du gillar)
3 ägg

Garnering
eventuellt florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.

2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.

3. Blanda ner gulorna i chokladen.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.

5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.

6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.

7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).

8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. (Kakan sjunker ihop när den svalnar). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde eller ät den som den här.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryt chokladen i bitar i en skål och smält den över vattenbad.

 

2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.
2. Knäck äggen och separera vitorna och gulorna i varsin skål.
3. Blanda ner gulorna i chokladen.
3. Blanda ner gulorna i chokladen.

 

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.

 

5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.
5. Blanda ner 1/3 av äggvitorna i chokladsmeten. Rör om.

 

6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.
6. Tillsätt resten av äggvitorna och rör försiktigt ihop allt till en smet.
7. Häll ner smeten i en form, 16–17 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måst ha ca 10 cm hög kant).
7. Häll ner smeten i en form, ca 16 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (formen måste ha 8–10 cm hög kant).
8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde eller ät den som den här.
8. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen (kakan sjunker ihop efter gräddningen). Pudra eventuellt över florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde eller ät den som den här.

chokladtårta1chokladtårta11 chokladtårta4 chokladtårta7 

Coca-Colakaka med glasyr

cocacolakaka9 cocacolakaka3 cocacolakaka10

Underbart god och saftig chokladkaka med glasyr och kokos. Den påminner om kärleksmums, men både smeten och glasyren innehåller Coca-cola. Alla som smakade mina rutor älskade dem (inklusive jag själv). Det går bra att frysa in kakorna i en burk med tätslutande lock (om det blir några över 😉

Här hittar du fler enkla, supergoda recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola Snapchat: lindasbakskola

Coca-Colakaka med glasyr

20–24 rutor

250 g smör
2 ½ dl Coca-Cola (ej Light eller Zero utan med vanligt socker)
½ dl kakao
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1 ½ dl mjölk 

Glasyr
7 dl florsocker
115 g smör, smält
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3–4 msk Coca-Cola 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.

2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.

6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt Coca-Cola och kakao och låt det puttra i ca ½ min. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg, mjölk och Coca-Cola-blandningen. Rör ihop allt till en slät smet.
3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Häll smeten i en ugnsform, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen.
5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.
5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till en bredbar glasyr.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.
6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna innan du skär kakan i rutor.

 

cocacolakaka6 cocacolakaka8 cocacolakaka11 

 

Jätterågsiktsrutor

jätterågsiktskakor2jätterågsiktskakor7 jätterågsiktskakor8

 

Det är enkelt att baka dessa gudomligt goda bröd. En storfavorit! Jag brukar frysa in dem och ta fram efter behov till frukost. Och barnen kan själva ta fram brödet när de vill äta mellis efter skolan. Barnen älskar detta bröd och det har en rykande åtgång!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Jätterågsiktsrutor

2 plåtar

50 g jäst
7 dl mjölk, fingervarm
3 dl filmjölk
½ dl rapsolja
2 ½ tsk salt
½ dl ljus sirap
2 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
ca 16 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i två bitar.

3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

4. Nagga degen en gaffel eller liknande.

5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt filmjölk, olja, salt, sirap, havregryn och grahamsmjöl. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt rågsikten, lite i taget och blanda ihop allt till smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i två bitar.
2. Dela degen i två bitar.
3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
3. Tryck ut degbitarna på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
4. Nagga degen en gaffel eller liknande.
4. Nagga degen en gaffel eller liknande.
5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Dela båda degplattorna i sex rutor. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.
6. Grädda bröden (en plåt i taget) mitt i ugnen i 10–12 min.

 

jätterågsiktskakor1 jätterågsiktskakor4 jätterågsiktskakor5