En av de godaste glasstårtorna man kan tänka sig! Oreokakbitarna är en perfekt kombination med den krämiga glassen! En underbar glasstårta som passar både stora och små. Gästerna kommer garanterat vilja ha receptet! Mina barns kompisar som smakade glasstårtan var helt lyriska och hade pratat om den flera dagar efteråt. Ett bra betyg!!!
1. Ta fram vispgrädde, vaniljsocker, sötad kondenserad mjölk och Oreokakor.
2. Vispa grädden fluffig ihop med vaniljsockret, men inte för hårt.
3. Rör försiktigt ner den kondenserade mjölken i grädden.
4. Skär Oreokakorna i bitar (spara 4–5 stycken till garnering).
5. Blanda ner kakbitarna i gräddblandningen.
6. Häll smeten i en form, ca 20 cm, klädd med bakplåtspapper i botten och på kanterna. Garnera toppen med halva kakbitar. Ställ kakan i frysen i 3–5 timmar tills den är genomfryst. Ta fram den ca 15 in före servering.
Baka hallonbullar i form av en läcker pizza! Lätt att göra, supergod och garanterat en populär snackis runt fikabordet! Kanterna på pizzan är oerhört saftiga och goda och de sötsyrliga ugnsgräddade hallonen är en perfekt kombination!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola
Hallonpizza
ca 12 bitar
12 g jäst (¼ paket) 2 dl mjölk 2 krm kardemummakärnor, mortlade ½ dl strösocker 1 nypa salt 25 g smör, rumsvarmt 4–5 dl vetemjöl
Fyllning ca 150 g hallon 2 msk strösocker
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker, salt, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i ca 5 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en rundel, ca 1 ½ cm tjock. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Blanda hallonen med strösockret och bred ut dem på degplattan.
4. Grädda bullen mitt i ugnen i 8–11 min. Låt den svalna på plåten.
5. Pudra över lite florsocker och skär bullen i ”tårtbitar”.
Nyttig, fiberrik limpa med grovt rågmjöl, grahamsmjöl och linfrön i degen. Tänk på att knåda degen kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka. Det är viktigt för att brödet ska bli saftigt, luftigt och jäsa bra under gräddningen i ugnen. Det är extra viktigt när brödet innehåller mycket fiberrika mjölsorter som är tunga i sig själva. Vetemjölet är det mjöl som innehåller mest gluten och som gör att brödet får bra volym.
Kalljäsning!
Du kan göra degen på kvällen och låta den kalljäsa i kylen över natten. Perfekt om du vill servera nybakat bröd till frukost. Gör så här: Låt degen jäsa i ca 30 min. Baka ut degen till en limpa och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm på morgonen.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Grovlimpa
1 st
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm 1 tsk salt 2 msk rapsolja ½ dl linfrön 2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra) 1 dl grahamsmjöl ca 3–4 dl vetemjöl
Garnering grovt rågmjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Skär snitt i degen med en vass kniv.
4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.
Lättgjord & grymt god mördegsinbakad chokladkaka! En uppskattad kaka som garanterat blir en snackis runt fikabordet. Man kan använda vilken sorts choklad som helst. Jag bakade in en mjölkchokladkaka och kakan gick åt som smör i solsken. Alla i familjen gav den högsta betyg!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Mördegsinbakad mjölkchoklad
10–12 bitar
100 g smör, kallt 1 nypa salt 2 ¼ dl vetemjöl 2 msk strösocker
200 g mjölkchokladkaka
Garnering pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop smöret med salt, vetemjöl och strösocker till en deg.
2. Kavla ut degen till en rektangel som är 3–4 cm längre än chokladkakan och ca 20 cm bredare, på ett bakplåtspapper.
3. Lägg chokladkakan ovanpå degen. Skär kanterna i sneda flikar.
4. Vik översta kanten över chokladkakan. Fläta ihop flikarna ovanpå chokaldkakan och vik upp den undre kanten.
5. Strö över pärlsocker och tryck till lite så det fastnar på ytan.
6. Gräddan kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna på plåten.
Underbart god tacopizza som älskas av hela familjen! Om du får tacoköttfärs över från tacomiddagen kan du använda den och lägga på pizzan. Släng gärna på några jalapenos innan servering!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Fyllning (eller valfri fyllning) 2–3 msk pizzasås/tomatsås, färdig eller hemgjord 150–200 g tacoköttfärs
ca 200 ost, riven
Garnering oregano
(ev. jalapeno & färsk oregano)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Kavla ut degen till en rundel, ½–1 cm tjock, på ett bakplåtspapper. (Eller dela degen i två bitar och kavla ut två mindre rundlar). Låt kanterna vara något tjockare.
3. Lägg bakplåtspappret med degen på en ugnsplåt. Bred ut pizzasåsen på degen.
4. Strö över tacoköttfärsen och riven ost. Strö över oregano. Låt pizzan jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
5. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–13 min (något kortare tid om du gör två mindre pizzor). Håll koll så att den inte bränns på ytan.