Flätad vallmolimpa
BERGIS Ett vackert, flätad bröd som är enkelt att göra och passar bra till många olika tillfällen. Till exempel till frukost, mellis, kvällsfika, på buffén eller till en sallad ute på en picnick i det gröna! Vallmofröna ger brödet en härlig smak och karaktär, men du kan byta ut dem till sesamfrön, pumpakärnor eller något annat du gillar.
Vallmofrön har en nötliknande smak och finns i färgerna blå, grå och vita. De går bra att garnera brödet med vilken färg/sort man vill, eller en blandning av dem. Du hittar fröna bland kryddorna i butiken.
Tips! Vill du göra frallor av degen kan du forma ca 25 bollar och grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 9–13 min i stället.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Flätad vallmolimpa/Bergis
1 st
Vacker, luftig brödfläta med vallmofrön på toppen som ger brödet en härlig smak.
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
7–8 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
vallmofrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.
2. Tillsätt salt, smör, sirap och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 35 cm långa, på ett mjölat bakbord.
5. Fläta ihop längderna och lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 20–28 min (ugnsvärmen kan variera i olika ugnar). Låt brödet svalna på ett galler.