Flätad vallmolimpa

Dagensrecept

BERGIS Ett vackert, flätad bröd som är enkelt att göra och passar bra till många olika tillfällen. Till exempel till frukost, mellis, kvällsfika, på buffén eller till en sallad ute på en picnick  i det gröna! Vallmofröna ger brödet en härlig smak och karaktär, men du kan byta ut dem till sesamfrön,  pumpakärnor eller något annat du gillar.

Vallmofrön har en nötliknande smak och finns i färgerna blå, grå och vita. De går bra att garnera brödet med vilken färg/sort man vill, eller en blandning av dem. Du hittar fröna bland kryddorna i butiken.

Tips! Vill du göra frallor av degen kan du forma ca 25 bollar och grädda dem mitt i ugnen i 250 grader i ca 9–13 min i stället.

flätad-vallmolimpa

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Flätad vallmolimpa/Bergis

1 st

Vacker, luftig brödfläta med vallmofrön på toppen som ger brödet en härlig smak.

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
25 g smör, rumsvarmt
1 msk ljus sirap
7–8 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölken.

2. Tillsätt salt, smör, sirap och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 35 cm långa, på ett mjölat bakbord.

5. Fläta ihop längderna och lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 20–28 min (ugnsvärmen kan variera i olika ugnar). Låt brödet svalna på ett galler.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda igenom den på ett mjölat bakbord.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda igenom den på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder, ca 45 cm långa på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i tre delar och rulla ut dem till längder, ca 35 cm långa på ett mjölat bakbord.
3. Fäst ihop de tre längderna i ena änden.
3. Fäst ihop de tre längderna i ena änden.
4. Fläta ihop längderna. Lägg den yttersta längden över längden bredvid så den hamnar i mitten. Gör likadant från andra sidan. Fortsätt likadant hela vägen.
4. Fläta ihop längderna. Lägg den yttersta längden över längden bredvid så den hamnar i mitten. Gör likadant från andra sidan. Fortsätt likadant hela vägen.
5. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla flätan med uppvispat ägg.
6. Pensla flätan med uppvispat ägg.
7. Strö över vallmofrön. Grädda brödet i nedre delan av ugnen i 20-38 min. Låt det svalna på ett galler.
7. Strö över vallmofrön. Grädda brödet i nedre delan av ugnen i 20–28 min (värmen kan variera mellan olika ugnar). Låt det svalna på ett galler.
Himmelskt gott bröd med smör och en skiva ost på.
Himmelskt gott bröd med smör och en skiva ost på.

Klippt kanellängd

Dagens-recept

Det är kul med bakverk som är enkla att göra och samtidigt blir lite extra snygga. Den här kanellängden är ett sådant exempel. Man använder en sax, klipper i degrullen och så är den nästan klar, haha… Men nästan i alla fall. Alla klarar i alla fall att göra den och man kan sedan stolt bjuda sina vänner på en elegant kanellängd.

klippt-kanellängd-narbild

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola

Klippt kanellängd

2 st

Klippta längder är snygga och perfekta om man ska bjuda många på fika.

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, ljummen
¾ dl strösocker
1 nypa salt
¾ tsk mald kardemumma
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl

Fyllning
ca 40 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
2 tsk mald kanel

Garnering
1 ägg, uppvispat
ca ¾ dl sötmandel, hackad
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och längderna luftiga.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Kavla ut en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på smöret med en kniv och strö över socker och kanel. Dela rektangeln på mitten.

4. Rulla ihop rektanglarna och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper.

5. Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop. Dra bitarna åt sidan, varannan höger och varannan vänster. Dra ut dem en bit till så att bitarna ligger lutade bakåt.

6. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över sötmandel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 3. Kavla ut en rektangel, ca ½ cm tjock.
1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Kavla ut en rektangel, ca ½ cm tjock.
2. Bred på smöret med en kniv och strö över socker och kanel.
2. Bred på smöret med en kniv och strö över socker och kanel.
3. 4.Rulla ihop degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Rulla ihop rektanglarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. 5.Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop.
4. Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill i botten så att de sitter ihop.
5. 5.Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop. Dra bitarna åt sidan, varannan höger och varannan vänster. Dra ut dem en bit till så att bitarna ligger lutade bakåt. Pensla längderna med ägg och strö över sötmandel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–30 min.
5. Dra skivorna åt sidan, varannan höger och varannan vänster. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över sötmandel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–30 min.
Färdiggräddade! Låt längderna svalna på plåten.
Färdiggräddade! Låt kanellängderna svalna på plåten.
Mums! Nybakad kanellängd och en het, rykande kopp kaffe.
Mums! Nybakad kanellängd och en het, rykande kopp kaffe.

 

 

 

 

 

 

 

Lantbröd

dagens-recept2

Skär brödet i tunna skivor med en kniv.
Skär brödet i tunna skivor med en kniv.

Rustikt, ljuvligt gott lantbröd! Mycket lätt att baka och kan med fördel frysas in i skivor. Då kan man lätt ta fram önskat antal skivor bröd till frukost.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Lantbröd

2 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
25 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
2 msk mörk sirap
12–13 dl lantbrödsmjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt smör, salt, sirap och mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

4. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar.

5. Rulla degbitarna till runda, släta bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 225 min.

6. Grädda bröden längst ner i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 50 min. Knåda den på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i ca 50 min. Knåda den på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
2. Rulla degbitarna till runda bullar.
2. Rulla degbitarna till runda bullar.
3. Lägg brödbullarna på en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 min.
3. Lägg brödbullarna på en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 min.
4. När bröden jäst klart, grädda dem längst ner i ugnen i 20–25 min.
4. När bröden jäst klart, grädda dem längst ner i ugnen i 20–25 min.
5. Lägg över de färdiggräddade bröden på ett galler och låt dem svalna.
5. Lägg över de färdiggräddade bröden på ett galler och låt dem svalna.
Njut av de nybakade bröden med smör, ett gott pålägg och en kopp te eller kaffe!
Njut av de nybakade bröden med smör, ett gott pålägg och en kopp te eller kaffe!

 

 

 

 

 

 

Philadelphiabullar med citronsmak

philadelphiabullar3

Det är busenkelt att göra baka bullar i långpanna och de håller sig saftigare längre än vanliga bullar. Fyllningen med Philadelphia och rivet citronskal gör dem helt oemotståndliga. Gör en helt plåt och frys in de bullarna som blir över. Fler goda recept:

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola

Philadelphiabullar med citronsmak

Ca 40 bitar

Börja med fyllningen för den ska klickas ut på en tallrik och hinna frysa till bitar.

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
100 g Philadelphiaost
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal från 1 citron

Bulldegen
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
75 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 nypa salt
7–8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 40 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, socker, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en lite kladdig deg. Strö lite mjöl över ytan och låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

3. Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 29 x 32 cm. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Gör ca 40 hål i degen med fingret och tryck ner en bit fryst fyllning i varje hål.

5. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullen mitt i ugnen i 18–25 min. Låt brödkakan svalna och skär den sedan i rutor.

1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt. Klicka ut ca 40 högar på en tallrik. Ställ tallriken i frysen i ca 1 tim så att bitarna blir frysta.
1. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna ordentligt i en skål. Klicka ut ca 40 högar på en tallrik. Ställ den i frysen i 1–2 tim så att bitarna blir frysta.
2. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 29 x 32 cm. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 29 x 32 cm. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
4. Tryck ner en bit fryst fyllning i varje hål.
4. Tryck ca 40 hål i degen med fingret.
5. Tryck ner en bit fryst fyllning i varje hål.
5. Tryck ner en bit fryst philadelphiafyllning i varje hål.
6. Pensla brödkakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min. Låt brödet svalna och skär det sedan i rutor.
6. Pensla brödkakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–25 min.
7. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
7. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.

 

Philadelphiabullar – steg-för-steg.
Philadelphiabullar – steg-för-steg.

philadelphiabullar2 philadelphiabullar5

 

 

Kardemummaskorpor – knapriga & goda

Dagensrecept

Kardemummaskorpor är superenkla att göra och mumsiga att äta! Efter gräddningen i ugnen torkas de på svag värme i ugnen så de blir knapriga. De håller i flera veckor om du förvarar dem i en burk med tätslutande lock. De innehåller relativt lite socker om man jämför med kakor och bullar. Kardemumman ger skorporna en härlig smak och den kan bytas ut till t ex kanel. Mandel och nötter kan också blandas i degen.

Baka superläckra, goda kanelbullemuffins! Klicka här för recept!
Baka superläckra, goda kanelbullemuffins! Klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Knapriga kardemummaskorpor

Ca 30 st

Hållbart kaffebröd att stoppa i kakburken! Ta fram och knapra på en bit när du blir sugen på något gott.

4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk stött kardemumma (eller mortlade kardemummakärnor)
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt och kardemumma i en bunke. Smula ner smöret.
3. Vispa ihop ägg och mjölk i en annan bunke och blanda ner det i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Degen ska inte knådas för då kan skorporna bli sega.
4. Dela degen i 2 delar på ett mjölat bakbord. Rulla dem till längder, ca 30 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda skorporna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt längderna svalna något. Skär dem sedan i sneda bitar.
6. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och lägg skorporna med snittytan uppåt på en plåt.
7. Rosta och torka skorporna mitt i ugnen i 30–40 min. Öppna luckan och låt dem ligga kvar och svalna på plåten i ugnen.

 

1. Gör degen enligt receptet. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
1. Gör degen enligt receptet. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord.
2. Rulla degbitarna till längder, ca 30 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Rulla degbitarna till längder, ca 30 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda skorporna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt längderna svalna något.
3. Grädda skorporna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt längderna svalna något.
4. Skär längderna i sneda bitar med en kniv.
4. Skär längderna i sneda bitar med en kniv.
5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och lägg skorporna med snittytan uppåt på en plåt. Rosta och torka skorporna mitt i ugnen i 30–40 min. Öppna luckan och låt dem ligga kvar och svalna på plåten i ugnen.
5. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och lägg skorporna med snittytan uppåt på en plåt. Rosta och torka skorporna mitt i ugnen i 30–40 min. Öppna luckan och låt dem ligga kvar och svalna på plåten i ugnen.

STEGförstegRUTA

kardemummaskorpor2