Chokladfudge med sötmandel

dagensreceptutvald

Himmelskt god chokladfudge med läckra bitar av rostad sötmandel. Det här är en riktig favorit som jag gör varje jul.

Byt ut! Sötmandeln kan uteslutas eller bytas ut mot hasselnötter, Kellogs K special eller Rice Krispies.

Tips! Rosta gärna sötmandeln i 180 grader mitt i ugnen i ca 10 min. Då blir den kristligare och smakrikare.

Baka de allra godaste saffrans-florsockerbullarna – klicka här för recept!
Baka de allra godaste saffrans-florsockerbullarna – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola

Chokladfudge med sötmandel

45–50 bitar

400 g mörk choklad
1 burk kondenserad sötad mjölk, 397 g (okokt)
¾–1 dl sötmandel, hackad

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet.

3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten. 

4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna.

5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker.

1. Smält chokladen över vattenbad.
1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om till en slät smet.
3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten.
3. Rör ner den hackade mandeln i chokladsmeten.
4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna.
4. Häll smeten i en form, ca 20 x 17 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt den stå i kylen och stelna.
5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker.
5. Skär fudgen i fyrkantiga bitar, ca 2 x 2 cm. Pudra över florsocker.

utvald3 chokladfudge1

Pepparkakskladdkaka

DAGENSRECEPTpepparkakskladdkaka3

Den här pepparkakskladdkakan är ett måste för alla kladdkakeälskare! Vad passar bättre än en superläcker och god kladdkaka med smak av pepparkaka under julmånaderna?!

Servera den som dessert efter en god middag, till eftermiddagsfikat eller till glöggen i goda vänners lag! En klick vispad grädde till gör den extra god!

Ljuvligt god Daimfudge med bara 4 ingredienser – klicka här för recept!
Ljuvligt god Daimfudge med bara 4 ingredienser – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Pepparkakskladdkaka

12–14 bitar

150 g smör, smält
200 g mörk choklad (ljus choklad går också bra)
3 dl strösocker
2 tsk pepparkakskrydda
2 msk kakao
1 nypa salt
3 ägg
1 ¾ dl vetemjöl

Till formen
smör
2–3 pepparkakor

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret. Rör ner strösocker, pepparkakskrydda, kakao och salt. Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop allt till en slät smet.

 

2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor.
2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör. Bröa den med söndersmulade pepparkakor.
3. Häll smeten i formen.
3. Häll smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

 

pepparkakskladdkaka8 pepparkakskladdkaka2 pepparkakskladdkaka4 pepparkakskladdkaka7

 

[]

Lyxig Rocky road

dagensreceptutvald2 rockyroad1

Rocky road är bland det godaste julgodiset jag vet. Den här varianten innehåller en burk sötad, kondenserat mjölk och det gör att chokladen blir lite mjuk, men ändå fast. Det är supersupergott!!!

Egentligen kan man tillsätta lite vad man vill, men jordnötter, marshmallows och Dumlekola är alltid rätt. Om du vill byta ut något är det bara att ersätta det med något annat godis du tycker om.

OBS! Tänk på att det måste vara den sötade kondenserade mjölken. Om man använder den som det står original på så stelnar inte chokladen.

Läcker chokladkola som snabbt blir en favorit – klicka till receptet här!
Läcker chokladkola som snabbt blir en favorit – klicka till receptet här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Lyxig Rocky road

Ca 50 bitar

200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) (obs! Det ska stå sötad eller sweetened på framsidan på burken, inte original eller karamelliserad).
250 g Dumlekola
2–3 dl salta jordnötter
ca 200 g minimarshmallows

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något.

2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt.

3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna.

4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen.

 

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något.
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt svalna något.
2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt.
2. Skär Dumlekolorna i småbitar och blanda ner dem, nötterna och marshmallows i chokladsmeten. Rör om försiktigt.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i ett 2–3 cm tjockt lager. Ställ den i kylen och låt den stelna.
4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen.
4. Skär chokladen i bitar med en vass kniv. Förvara godiset i en burk med tätslutande lock i kylen.

 

utvald2 rockyroad2rockyroad4

 

Saftig saffranssockerkaka med kokos

saffranssockerkaka1 saffranssockerkaka5

En riktigt saftig och läcker saffranskaka som har en rykande åtgång. Den är lätt att göra och en klassisk variant som innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma, förutom saffranet kanske… Du kan med stolthet bjuda kollegor och vänner på kakan och räkna med uppskattning. Den håller sig saftig och fräsch i flera dagar om du förvarar den i en burk med tätslutande lock eller i en väl försluten plastpåse.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Saftig saffranssockerkaka med kokos

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Till formen
smör
riven kokos

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.

2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

4. Pudra florsocker över kakan före servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och mjöl och vispa ner det i de övriga ingredienserna till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.

saffranssockerkaka3 saffranssockerkaka4saffranssockerkaka6 saffranssockerkaka7

Pepparkakslängd i form

DAGENS-RECEPTpepparkakslängd4 pepparkakslängd6 En riktigt julig vetelängd med smak av pepparkaka. Det går bra att byta ut pepparkakskryddan mot kanel eller bara vaniljsocker om man vill göra en vaniljlängd. I USA kallas den typ av bulle för Pull apart bread (bryt-isär-bröd). Det är enkel & kul att göra och snyggt att servera – en bullängd precis i min smak eftersom jag gillar att vara kreativ, men det får inte bli ett jättestort projekt som tar för lång tid.

Följ mig på Instagram: lindasbakskola

Pepparkakslängd i form /Pull apart bread

Ca 12 bitar

25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
1 nypa salt
1 tsk mortlade kardemummakärnor
½ dl strösocker
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
ca 50 g smör, rumsvarmt

2–3 msk strösocker
 ca
2 tsk pepparkakskrydda

Garnering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.

3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.

4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.

5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.

7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemummakärnor, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord. Bred ut smöret på degen och strö över socker och pepparkakskrydda.
3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.
3. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.

 

4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
4. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Bunta ihop deghögarna och lägg dem på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen. Låt bulllängden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
6. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker.
7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
7. Grädda längden längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.

pepparkakslängd2 pepparkakslängd3 pepparkakslängd5 pepparkakslängd4 pepparkakslängd6