Brytbröd på plåt

dagens-receptbrytbrod6brytbrod9

Brytbröd blir väldigt saftigt, luftigt och gott eftersom bullarna jäser ihop med varandra på plåten. Det är enkelt att göra och räcker till många. Perfekt till kräftskivan, buffén eller en stor middag. Det går också bra att sära på bröden och frysa in dem till frukost.

Det är viktigt att knåda degen länge så glutentrådarna blir starka så bröden jäser upp och blir höga eftersom de bara jäser en gång.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Brytbröd på plåt

Ca 30 st

Ett enkelt bröd som bara jäser en gång och räcker till många. Sockret sätter fart på jäsningen och förbränns helt under jäsningen.

50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
½ msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt
10–12 dl vetemjöl

Pensling & garnering
1 ägg
sesamfrön
vallmofrön
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.

5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.
2. Rulla ut degen till en längd. Dela den i tre delar och skär varje del i 10 bitar. Rulla dem till bollar.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 50–60 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.
4. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön, vallmofrön och flingsalt på bröden.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt dem svalna på plåten.

brytbrod8 utvald steg6 brytbrod6

 

Snabb äppelkaka

dagensrecept appelkaka5 appelkaka2

Bara för att ett bakverk ska vara riktigt gott behöver det inte var komplicerat och jobbigt att baka det. Det här är ett bra exempel på en kaka som är makalöst god och superenkel att göra – en perfekt kombination. Testa gärna att göra kakan med päron eller plommon!

En supersaftig, jättegod äppelkaka som bakas ofta hemma hos mig! Servera gärna med vaniljsås eller en klick glass.

Baka en klassisk chokladfudgetårta – klicka här för recept!
Baka en klassisk chokladfudgetårta – klicka här för recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Snabb äppelkaka

8–10 bitar

Äppelkaka med en snabbgjord kaksmet som kan röras ihop direkt i kastrullen som smöret smälts i.

ca 4 äpplen
1–2 msk strösocker
1–2 tsk kanel (kan bytas mot kardemumma)

Smet
125 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.

2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Ringla smeten över äpplena.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord form, ca 18 x 25 cm. Strö över socker och kanel.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Ringla smeten över äpplena.
3. Ringla smeten över äpplena.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna och pudra över florsocker. Servera gärna kakan med vaniljsås eller vispad grädde.

utvald appelkaka4

 

 

Fröknäcke (glutenfritt)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Skarmavbild-2020-11-05-kl.-21.39.58-1024x872.pngTIPS! Vill du ha en suverän bakbok med julens alla recept?
Min bok Lindas julbak innehåller alla recept du behöver till julbaket.
KLICKA HÄR FÖR ATT BESTÄLLA LINDAS JULBAK!

dagensreceptfroknacke7 froknacke3

Fröknäcke är superenkelt att göra, makalöst gott och det bästa av allt; nyttigt! Den här varianten är glutenfri och du kan själv välja om du vill smaksätta det med rosmarin, vilket är oerhört gott. Knäcket är gott att äta till frukost, smula i filmjölken, som tilltugg till fördrinken eller som tillbehör till kvällsfikat.

Tips!
Bovetemjölet i degen som är glutenfritt kan bytas ut mot vanligt vetemjöl, majsmjöl eller mandelmjöl.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Fröknäcke

1 plåt

Knaprigt, glutenfritt knäckebröd som är både nyttigt och makalöst gott. Tips! Tillsätt 1/2 tsk torkad rosmarin i smeten, det ger en extra smakupplevelse.

½ dl hela linfrön

½ dl sesamfrön

½ dl solrosfrön 

½ dl pumpakärnor 
2 tsk fiberhusk
1 ½ dl bovetemjöl
 (eller mandelmjöl, kokosmjöl eller vetemjöl)
1–2 krm salt
½ dl rapsolja

2 dl vatten, kokhett

Garnering

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt.

2. Tillsätt olja och det kokheta vattnet. Rör om tills smeten blir geléaktig.

3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö lite flingsalt över degen. Lägg det på en ugnsplåt.

4. Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten innan du bryter brödet i bitar.

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt.
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör om ordentligt.
2. Tillsätt olja och det kokheta vattnet. Rör om tills smeten blir geléaktig.
2. Tillsätt olja och det kokheta vattnet. Rör om tills smeten blir geléaktig.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö lite flingsalt över degen. Lägg det på en ugnsplåt.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela papperet. Ta bort det övre papperet och strö lite flingsalt över degen. Lägg det på en ugnsplåt.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten innan du bryter brödet i bitar.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 60–70 min. Låt det svalna på plåten innan du bryter brödet i bitar.

froknacke1 froknacke4 froknacke7 froknacke6

Saftig & kladdig chokladkaka

dagensrecept chokladkaka2chokladkaka5

 

Mjuk och supersaftig, chokladfylld kaka som är aningen kladdig i mitten. En av de godaste chokladkakorna som jag ätit faktiskt. Den är gudomligt god. Gräddningstiden kan varieras i några minuter beroende på hur kladdig man vill ha den.

Baka en ljuvligt god kokoskladdkaka – klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saftig & kladdig chokladkaka

12–14 bitar

En riktigt läcker chokladbomb för chokladälskaren som är en blandning mellan kladdkaka och mjuk chokladkaka.

175 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
150 g mörk choklad, smält

Garnering
florsocker
25–50 g mörk choklad, smält eller riven

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen och vispa en stund till. Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt chokladen och rör om allt till en smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm.

3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt den svalna i formen och ställ in den i kylen i några timmar före servering. Ät den som den är eller med en klick vispad grädde.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen och vispa en stund till. Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt chokladen och rör om allt till en smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Vispa ner äggen och vispa en stund till. Blanda mjöl, salt, kakao, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i äggblandningen. Tillsätt chokladen och rör om allt till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt den svalna i formen och ställ in den i kylen i några timmar före servering. Ät den som den är eller med en klick vispad grädde.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 min. Låt den svalna i formen och ställ in den i kylen i några timmar före servering. Ät den som den är eller med en klick vispad grädde.

chokladkaka1chokladkaka2 chokladkaka6 chokladkaka4

Saftig äppelkaka med rårivet äpple

dagensrecept appelkaka2 appelkaka4

Den här äppelkakan är extra lyxig och god eftersom den innehåller både rårivna äpplen och klyftor. Plus att farinsockret i smeten ger en härlig, lite knäckig smak! En riktig favorit som jag alltid bakar när jag vill vara säker på att lyckas och göra succé bland gästerna.

Tips!
1 dl farinsocker i smeten gör den mjuka kakan extra smakrig och god, men det går att ersätta det med vanligt strösocker om man inte har det hemma. Det rivna äpplet i smeten gör att kakan blir extra saftig och får smak av äpple rakt igenom kakan.

snabbäppelkaka
Snabb äppelkaka som är ljuvligt god! Klicka här för recept!

 

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Saftig äppelkaka med rivet äpple

Ca 10 bitar

Rivna äpplen i smeten gör kakan extra saftig och smakrik.

1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
1 nypa salt
1 ½ tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
150 g smör, smält
1 äpple, skalat och rivet 

Garnering
2–3 äpplen, skurna i skivor
strösocker
kanel
rostade mandelflarn

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Rör om. Blanda ner smör och de rivna äpplena i smeten.

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.

3. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn och eventuellt lite pärlsocker.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen. Pudra på lite florsocker  före servering. Ät den gärna med en klick grädde eller vaniljsås.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Rör om. Blanda ner smör och de rivna äpplena i smeten.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Tillsätt salt och bakpulvret blandat med vetemjölet. Rör om. Blanda ner smör och de rivna äpplena i smeten.

 

2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.
2. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.
3. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn och eventuellt lite pärlsocker
3. Lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster ovanpå smeten. Strö över strösocker, kanel, mandelflarn och eventuellt lite pärlsocker.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–50 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra lite florsocker på kakan före servering. Ät den gärna med en klick grädde eller vaniljsås.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–50 min. Låt kakan svalna i formen. Pudra på lite florsocker före servering. Ät den gärna med en klick grädde eller vaniljsås.

appelkaka3 appelkaka1 appelkaka5 appelkaka6

appelkaka8