Fryst Daimtårta med mandelmarängbotten

DAGENS-RECEPT

daimtårta1

Fantastiskt god och enkel tårta som älskas av både vuxna och barn. Den gräddiga fyllningen med hackad Daim fryses in ovanpå en makalöst god mandelmarängbottnen.

Kakan kan förberedas flera dagar innan den ska ätas och förvaras i frysen. Ta fram den 10–15 min före servering så den blir lättare att skära i bitar och släpper från formens kanter.

Tips – baka en kladdkakebotten i stället!
Mandeln i bottnen 
går att byta ut mot hasselnötter, kokos eller malda solroskärnor. Det går även bra att göra en kladdkaka i stället för en mandelmarängbottnen. Två läckra recept på kladdkaka:

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Fryst Daimtårta

12–14 bitar

Det går åt tre stycken dubbla Daim till tårtan, men de kan bytas ut mot andra chokladsorter du tycker om, t ex grovhackad choklad, M & M, Non stop eller något annat gott.

Mandelmarängbotten

100 g sötmandel

4 äggvitor (spara gulorna)
1 dl strösocker

Fyllning
4 äggulor
1 dl florsocker

5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

2 dubbla Daim, grovhackade

Garnering
1 dubbel Daim, grovhackad

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. (Kakan går även bra att göra i en 23–24 cm form, men då blir eventuellt gräddningstiden något kortare och kakan inte lika hög, men definitivt lika god).

2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.

3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.

4. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner Daimen i smeten.

5. Häll Daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10–15 min före servering. Garnera kakan med hackad Daim.

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. (Kakan går bra att göra i en 23–24 cm form, men då blir eventuellt gräddningstiden något kortare och kakan inte lika hög, men definitivt lika god).
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna.
(Kakan går bra att göra i en 23–24 cm form, men då blir eventuellt gräddningstiden något kortare och kakan inte lika hög, men definitivt lika god).
2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.
2. Mal mandeln i en mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandeln.
3. Bred ut smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
4. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner Daimen i smeten.
4. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker till en fluffig smet. Vispa grädden och blanda ner den och vaniljsockret i äggsmeten. Vänd försiktigt ner Daimen i smeten.

 

5. Häll Daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10–15 min före servering. Garnera kakan med hackad Daim.
5. Häll Daimsmeten över kakan och ställ formen i frysen i några timmar. Ta fram tårtan 10–15 min före servering. Garnera kakan med hackad Daim.

daimtårta2

 

daimtårta3

 

daimtårta6

daimtårta5

daimtårta4

 

 

Silviakaka

dagens-recept

silviakaka2

 

En klassisk Silviakaka är alltid rätt. Passar både till fikat och som en enkel dessert. Bottnen består av en ljus och mjuk sockerkaka och på toppen en smörkrämsliknande glasyr med kokos. Den är fantastiskt god och har en rykande åtgång!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Silviakaka

12–14 bitar

En älskad klassiker som ibland beskrivs som ljusa kärleksmums.

2 ägg
1 ½ dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl vetemjöl

Glasyr
75 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Garnering
riven kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

2. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, vatten och vetemjöl. Blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.

5. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.

6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

1. Gör smeten enligt receptet.
1. Gör smeten enligt receptet.
2.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22–24 centimeter i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
3. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
3. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt strösocker och vaniljsocker. Blanda ordentligt så att sockerkristallerna smälter. Blanda sist ner äggulan och blanda tills smeten tjocknar och svalnar.
4. Bred ut glasyren på kakan.
4. Bred ut glasyren på kakan.
5. Strö kokos över glasyren. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.
5. Strö kokos över glasyren. Ställ kakan kallt en stund och låt glasyren stelna.

utvald

silviakaka2

utvald

 

 

 

 

 

 

Mjölkchokladkladdkaka

DAGENSRECEPT

Kladdkaka har blivit en klassiker som älskas av de flesta. Även mig! Och den här godbiten med mjölkchoklad är en riktig höjdare. Mjölkchokladen går självklart att byta ut till vilken sort man vill, men choklad i smeten gör den extra god!!!

Gräddningstiden i ugnen varierar en del beroende på hur kladdig man vill ha den plus att värmen alltid kan variera mellan ugn och ugn. Känn med en provsticka för att få den perfekta gräddningen på kakan! Lycka till!

mjökchokladkladdkaka1

En av de godaste kladdkakor jag vet! Mjölkchoklad är så underbart gott. En perfekt kaka som man kan bjuda på både på en finare middag, på ett barnkalas eller till fikat på jobbet. Den går bra att göra dagen innan den ska serveras.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Mjölkchokladkladdkaka / Kladdkaka med mjölkchoklad

8–10 bitar

125 g smör
200 g mjölkchoklad (spar 2–3 bitar till garneringen)
3 dl strösocker
2 msk kakao
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ¼ dl vetemjöl

Till formen
kokos eller ströbröd

Garnering
florsocker
2–3 bitar mjölkchoklad, hyvlad eller grovt riven

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölkchokladen, bruten i bitar. Rör tills chokladen smält.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.

4. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

1. Gör smeten enligt receptet.
1. Gör smeten enligt receptet.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter. Använd kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på hyvlad eller riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller vaniljglass.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker och strö på hyvlad eller riven choklad. Servera den gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

mjökchokladkladdkaka2 mjökchokladkladdkaka4 mjökchokladkladdkaka3

 

 

 

 

Choklad- och kokosmuffins / Så gör du egna muffinsformar

DAGENSrecept

Klä dina muffins i personliga, hemgjorda formar som matchar kalasets tema eller i ett enkelt, men snyggt bakplåtspapper. Grädda dina muffins i en muffinsplåt så blir de höga och fina och enkla att slå in.

Under receptet får du instruktioner om hur man gör egna, fina muffinsformar.

Baka ljuvligt goda kärleksmums – klicka här för recept!Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Choklad- och kokosmuffins

12–16 st

Saftiga chokladmuffins toppade med smält choklad och kokos.

2 ägg
2 dl strösocker
100 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kokos
3 dl vetemjöl

Garnering
ca 75 g mörk choklad, smält
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

3. Tillsätt smör, kakao, bakpulver, salt, vaniljsocker och kokos. Rör om ordentligt. Vispa ner mjölet och rör om till en jämn smet.

3. Smörj fördjupningarna i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4 med smet eller använd vanliga
muffinsformar.

4. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 12–18 min. Låt dem svalna i formen.

5. Ta upp muffinsen ur formen och bred på smält choklad på toppen. Strö över kokos innan chokladen stelnar.

1. Klipp ett bakplåtspapper i 4–6 rutor beroende på muffinsens storlek.
1. Klipp ett bakplåtspapper i 4–6 rutor beroende på muffinsens storlek.
steg2
2. Lägg den urklippta pappersbiten under botten på ett glas och forma den efter kanterna. Tryck ordentligt så att vecken blir skarpa. Det går också bra att stoppa ner den hemgjorda muffinsformen i muffinsplåten och hälla smeten direkt i den.
3. Klipp av översta kanten om du önskar, men det är också fint att låta den vara kvar.
3. Klipp av översta kanten om du önskar, men det är också fint att låta den vara kvar.
4. Knyt ett sidenband i önskad färg runt papperet.
4. Knyt ett sidenband i önskad färg runt papperet.

 

 

 

 

Källarfranska

Dagensrecept

Dagensrecept

Klassiska källarfranskor är fantastiskt goda! De är mjuka, saftiga, enkla att göra och innehåller få ingredienser. De har en rykande åtgång och är ofta barnens favoritbröd. Baka en sats och frys in de som blir över. Ta fram och tina upp så mycket du ska äta för stunden.

källarfranska2

KALLJÄSNING:
På kvällen: Gör degen enligt receptet och använd rumsvarmt vatten i stället för fingervarmt i degen. Låt den färdiga degen jäsa i ca 45 min i rumstemperatur.  Baka ut frallorna på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i kylen under natten.
På morgonen: Ta fram bröden i rumstemperatur. Sätt på ugnen och grädda bröden enligt receptet.

Baka dubbel sats! Om du vill använda hela jästen gör du en dubbel sats bröd.

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Källarfranska

30–34 st

Sockret i degen tillsätts för en effektivare jäsning men det förbränns under jäsningsprocessen.

25 g jäst
5 dl mjölk, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
1 msk strösocker
4 dl rågsikt
7–9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.

6. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i
1. Gör degen enligt receptet och låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.
steg2
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och rulla bitarna till längder. Skär varje längd i ca 8 skivor med en vass kniv eller en degskrapa.

 

3. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
3. Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. De ska vara ljusa och inte få för mycket färg under gräddningen. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

källarfranska3

källarfranska1