Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Grovlimpa

grovlimpa3 utvald grovlimpa7 Nyttig, fiberrik limpa med grovt rågmjöl, grahamsmjöl och linfrön i degen. Tänk på att knåda degen kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka. Det är viktigt för att brödet ska bli saftigt, luftigt och jäsa bra under gräddningen i ugnen. Det är extra viktigt när brödet innehåller mycket fiberrika mjölsorter som är tunga i sig själva. Vetemjölet är det mjöl som innehåller mest gluten och som gör att brödet får bra volym. Kalljäsning! Du kan göra degen på kvällen och låta den kalljäsa i kylen över natten. Perfekt om du vill servera nybakat bröd till frukost. Gör så här: Låt degen jäsa i ca 30 min. Baka ut degen till en limpa och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm på morgonen. [caption id="attachment_36594" align="" width="215"]Supergoda, saftiga tekakor – klicka här för länk till receptet! Supergoda, saftiga tekakor – klicka här för länk till receptet![/caption] Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola 

Grovlimpa

1 st 25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 tsk salt 2 msk rapsolja ½ dl linfrön 2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra) 1 dl grahamsmjöl ca 3–4 dl vetemjöl Garnering grovt rågmjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. 2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. 3. Skär snitt i degen med en vass kniv. 4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen. [caption id="attachment_36232" align="" width="860"]1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. 1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption] [caption id="attachment_36233" align="" width="860"]2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. 2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.[/caption] [caption id="attachment_36234" align="" width="860"]3. Skär snitt i degen med en vass kniv. 3. Skär snitt i degen med en vass kniv.[/caption] [caption id="attachment_36235" align="" width="860"]4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption] [caption id="attachment_36236" align="" width="860"]5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen. 5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.[/caption] grovlimpa3 grovlimpa4 grovlimpa6 grovlimpa2

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Mördegsinbakad mjölkchoklad

Inbakad chokladkaka med ett frasigt mördegsskal – ljuvligt gott!

0

Tacopizza

Superläcker pizza med tacoköttfärs på toppen som älskas av alla i familjen!

0

Så gör du chokladganache / chokladkräm

En ljuvligt god & len chokladganache/chokladkräm som kan användas som fyllning i tårtor eller som glasyr på t ex kladdkakor.

0

Bountykladdkaka

Läcker kladdkakebotten, fylld med Bountyröra och smält choklad på toppen! En sann dröm!!!

0

Nyttig chiapudding med hallon

God och mättande och hälsosam chiagröt/pudding som är fylld med nyttiga chiafrön.

0

Salmiakbollar

Salmiakströsslet är ljuvligt gott ihop med chokladbollssmeten.

0

Kokoskladdkaka

Ljus kladdkaka med kokos i smeten – supergott!

0

Gräddbullar

Fluffiga, mumsmumsliknande gräddbullar doppade i chokladkokos.

0

Snabba morotsfrukostbröd

Snabbgjord brödkaka med grovt och nyttigt grahamsmjöl i degen.

0

Knapriga & nyttiga äppelchips

Ett nyttigt & gott snacks när man är sugen på något sött.

0

Nyttigt müslibräck

När man är sugen på något sött och gott är detta müsligodis perfekt!

0

Chokladkladdkaka med krämig nougatganache

Oemotståndlig tårta som passar på vilket kalas som helst!

0