Nyttig, fiberrik limpa med grovt rågmjöl, grahamsmjöl och linfrön i degen. Tänk på att knåda degen kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka. Det är viktigt för att brödet ska bli saftigt, luftigt och jäsa bra under gräddningen i ugnen. Det är extra viktigt när brödet innehåller mycket fiberrika mjölsorter som är tunga i sig själva. Vetemjölet är det mjöl som innehåller mest gluten och som gör att brödet får bra volym.
Kalljäsning!
Du kan göra degen på kvällen och låta den kalljäsa i kylen över natten. Perfekt om du vill servera nybakat bröd till frukost. Gör så här: Låt degen jäsa i ca 30 min. Baka ut degen till en limpa och låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den och låt den stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm på morgonen.
[caption id="attachment_36594" align="" width="215"]Supergoda, saftiga tekakor – klicka här för länk till receptet![/caption]
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Grovlimpa
1 st25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra)
1 dl grahamsmjöl
ca 3–4 dl vetemjölGarnering
grovt rågmjölGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Skär snitt i degen med en vass kniv.
4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.
[caption id="attachment_36232" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_36233" align="" width="860"] 2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.[/caption]
[caption id="attachment_36234" align="" width="860"] 3. Skär snitt i degen med en vass kniv.[/caption]
[caption id="attachment_36235" align="" width="860"] 4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_36236" align="" width="860"] 5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.[/caption]
15-minutersfrallor – snabba, supergoda och mycket lättolkade bröd som är perfekt att slänga ihop på t ex helgmorgonen eller semestern när man snabbt vill ha nybakat bröd! Bröden går lika bra att baka med vetemjöl som med rågsikt (som innehåller 60 % vetemjöl och 40 % rågmjöl). 15-minuters frallor 9 st 6 dl vetemjöl …
LINDAS GODA FRALLOR Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Tips! Byt ut 3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl om du vill ha mer fibrer i brödet. Tips! Baka grötfrallor – också ett underbart gott bröd – recept klicka …