Frasiga, klassiska, ljuvligt goda våfflor! Servera gärna sylt och vispgrädde eller glass till våfflorna. Eller färska bär och äppelmos. Oavsett så är våfflor goda både till frukost, lunch, mellanmål och middag.
200 g smör, rumsvarmt ½ dl strösocker 1 äggula 4 dl vetemjöl 1 ½ msk kakao
Fyllning 100 g nougat 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda smör och socker med en slev. Tillsätt ägg och mjöl och rör snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte degen för länge för då kan kakorna bli hårda eller sega.
2. Dela degen på mitten och knåda in kakao i den ena deghalvan.
3. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, 6–7 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlarna, till exempel med en äppelurkärnare.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem kallna på galler.
6. Smält nougaten och chokladen över vattenbad. Låt blandningen svalna, men inte stelna.
7. Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop dem med en ljus kaka. Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet. Ställ kakorna en stund i kylen så att fyllningen stelnar. Förvara dem i en burk med lock i rumstemperatur.
2 st tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska 1 dl havregryn 2 vitlöksklyftor, hackade ½ gul lök, grovhackad ½ dl hackade färska kryddor, t ex persilja, timjan, basilika salt svartpeppar
Garnering
ca 1 dl ströbröd
GÖR SÅ HÄR
1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.
2. Mixa bönorna ihop resten av ingredienserna i en hålshållsmaskin med knivar. Smaka av kryddningen.
3. Forma biffar av smeten och lägg dem på en skärbräda.
4. Häll ströbröd på en assiett. Ta upp biffarna, en och en, med en stekspade. Doppa båda sidorna i ströbröd.
5. Stek biffarna i rapsolja i en stekpanna på låg/medelvärme, några minuter på varje sida på medel/låg värme (inte för hög värme så de bränns). Vänd på dem försiktigt med en helt ren stekspade. Om det är kladd på stekspaden går biffarna sönder lättare vid vändningen.
Hummus är en kikärtsröra som man enkelt mixar ihop. Röran innehåller kikärtor, vitlök spiskummin och lite citron. Supergod och passar att dippa grönsaker i, som sås till kött, kyckling och grönsaker och på buffébordet. Hummus kan göras både med och utan tahini (sesampasta). Jag har gjort den utan tahini för jag tycker röran är lika god utan, men tillsätt ca 1 msk tahini om du vill.
Tips! Tillsätt 1 msk finhackad koriander i din hummus. Supergott!
2 tetrapak kikärtor, (ca 380 g per förpackning inkl vätska) 2 vitlöksklyftor, grovhackade 2 msk olivolja 2 msk citronsaft från citron ½ tsk malen spiskummin ½ krm salt lite svartpeppar ½–1 dl vatten
GÖR SÅ HÄR 1. Häll kikärtorna i en sil. Spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av i silen. Lägg ner kikärtorna ihop med övriga ingredienser i en mixer.
2. Mixa alla ingredienser till en slät massa. Anpassa mängden vatten så hummusen blir lagom i konsistensen. Låt gärna hummusen stå i några timmar i kylen så blir smakerna tydligare. Smaka av och tillsätt mer av några krydda om du vill.
En magiskt god chokladbollkladdkaka som både smakar kladdkaka och chokladbollar! Det bästa av två världar – chokladbollar och kladdkaka i ett. När jag bjöd mina vänner på denna var alla lyriska, den gick åt i ett nafs kan jag lova. Garnera kladdkakan med chokladbollar och minimarshmallows. Fäst dem med smält choklad.