15-minutersfrallor – snabba, supergoda och mycket lättolkade bröd som är perfekt att slänga ihop på t ex helgmorgonen eller semestern när man snabbt vill ha nybakat bröd! Bröden går lika bra att baka med vetemjöl som med rågsikt (som innehåller 60 % vetemjöl och 40 % rågmjöl).
15-minuters frallor
9 st
6 dl vetemjöl (eller rågsikt) 1 tsk salt 2 tsk bakpulver 3 ½ dl mjölk (går att byta ut mot vatten)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt mjölken i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.
3. Dela degen i ca 9 bitar.
4. Forma runda bullar av degbitarna med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
Fyllda saffransbullar. Ljuvligt goda, superläckra saffransbullar med mandelmassfyllning. Jag tipsar också 3 superläckra, goda fyllningar som kan användas i bullarna, fyllning 1, 2 och 3.
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 2 ägg 175 g smör, rumsvarmt 12–13 dl vetemjöl
Fyllning 1 (mandelmassa) 125 g mandelmassa, riven 100 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker
Fyllning 3 (vit choklad) 100 g smör, rumsvarmt 200 g vit choklad, hackad 2 tsk vaniljsocker
Garnering 1 ägg florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 26 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
3.Valfri fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig massa. Tryck ihop ca 26 kulor av massan.
4. Tryck ner en kula i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna (degen) med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
150 g smör, smält 2 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 msk mald ingefära 1 msk mald kanel ½ msk mald nejlika 1 tsk mald kardemumma 1 ½ tsk bikarbonat 7 ½ dl vetemjöl ¾ dl vatten
Kristyr 3–4 dl florsocker 1 äggvita ev. lite vatten
GÖR SÅ HÄR 1. Dag 1: Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner socker, sirap, ingefära, kanel, nejlika och kardemumma.
2. Häll smörblandningen i en bunke. Tillsätt vattnet. Blanda bikarbonat och vetemjöl i en annan bunke och rör ner det, lite i taget i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.
3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet över natten.
4. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Stansa ut valfria figurer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 8–12 min beroende på tjocklek och storlek. Håll koll på dem så de inte bränns.
6. Kristyr: Blanda florsocker och äggvita i en skål. Blanda eventuellt i någon droppe vatten om det behövs. Glasyren får inte bli rinnig. Bred eller spritsa ut glasyren på pepparkakorna. Låt glasyren stelna på kakorna.
Saffranslimpa – en supersaftig, läcker, god limpa med härlig saffranssmak. Saffran i brödet är verkligen gott! Om du endast vill baka en limpa så gör du en halv sats deg och bakar ut i en limpform.
Tips! 2 dl vetemjöl kan bytas ut mot grahamsmjöl om man vill ha mer fibrer i brödet.
Här finns recept på massor av supergoda saffransbakverk – klicka här!
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten) ½ g saffran (1 påse) 2 tsk salt 3 msk rapsolja ca 15 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg. Knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
4. Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv. Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda i ytterligare ca 35 min. Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.