Supergoda bönbiffar som är enkla att tillaga. Kryddningen kan varieras efter egen smak, men vitlök och färska kryddor är alltid gott! Tips! Tillaga en supergod, enkel och nyttig Kesosallad och servera den till bönbiffarna – klicka här för recept!
Bönbiffar
Ca 6 st
1 tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska ¾ dl havregryn ½ gul lök 2 vitlöksklyftor salt ev. 1–2 msk hackade färska kryddor, t ex timjan och basilika
GÖR SÅ HÄR
1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.
2. Mixa bönorna ihop resten av ingredienserna i en hålshållsmaskin med knivar.
3. Värm upp en stekpanna och häll rapsolja i botten. Klicka ut ca 6 högar med smet i stekpannan. Platta till dem försiktigt till biffar med en sked och forma dem hyfsat runda.
4. Stek biffarna i några minuter på varje sida på medel/låg värme (inte för hög värme så de bränns). Vänd på dem försiktigt med en helt ren stekspade. Om det är kladd på stekspaden går biffarna sönder lättare vid vändningen. Tips! Tillaga en supergod, enkel och nyttig Kesosallad och servera den till bönbiffarna – klicka här för recept!
1 tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska ¾ dl havregryn ½ gul lök 2 vitlöksklyftor salt ev. 1–2 msk hackade färska kryddor, t ex timjan och basilika
GÖR SÅ HÄR
1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.
2. Mixa bönorna ihop resten av ingredienserna i en hålshållsmaskin med knivar.
3. Värm upp en stekpanna och häll rapsolja i botten. Klicka ut ca 6 högar med smet i stekpannan. Platta till dem försiktigt till biffar med en sked och forma dem hyfsat runda.
4. Stek biffarna i några minuter på varje sida på medel/låg värme (inte för hög värme så de bränns). Vänd på dem försiktigt med en helt ren stekspade. Om det är kladd på stekspaden går biffarna sönder lättare vid vändningen. Tips! Baka supergoda, veganska snabbfrallor – klicka här för recept!
Tekakor är magiskt gott – ett favoritbröd som både barn och vuxna brukar älska! Frys gärna in dem och ta fram vid behov.
Tips! Här finns fler recept på goda tekakor – klicka här för recept! Tips! Baka tekakor med grovt mjöl – klicka här för recept!
Tekakor
Ca 20 st
50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 tsk salt ½ dl ljus sirap 150 g smör, rumsvarmt 17–18 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda brödkakor i degen, 10–12 cm i diameter med en kakform, ett stort glas eller rund skål.
4. Lägg degkakorna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Strö lite mjöl över degkakorna. Nagga dem med en gaffel eller kör en naggare över dem. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Filmjölkslimpa är oerhört enkelt att baka och ljuvligt gott. Den behöver inte jäsa och håller sig färsk i flera dagar i en plastpåse. Den går också bra att frysa in den. Jag brukar frysa in den i skivor och ta fram vid behov. Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept! Tips! Baka filmjölkslimpa med lingonsylt
Filmjölkslimpa
Tips! Tillsätt gärna 1 dl torkade aprikoser eller russin i degen.
1 st
6 dl rågsikt (eller vetemjöl) 1 tsk salt 2 tsk bikarbonat ½ dl mörk sirap 4 dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt sirap och filmjölk och rör ihop till en kladdig deg.
2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp den ur formen och låt den svalna. Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept! Tips! Baka filmjölkslimpa med lingonsylt
Tips! Här finns fler enkla bröd att baka – klicka här för recept! Tips! Baka filmjölkslimpa med lingonsylt
NYÅRSMIDDAG
Cour de filé chicken – en klassisk, lyxig paradrätt, men på nytt sätt! I stället för att tillaga denna rätt med kött så har jag gjort den med majskycklingbröstfilé och kycklinglårfilé. Och det blev gudomligt gott, ja riktigt lyxigt och läckert! Mina barn blev speciellt glada när de fick smaka eftersom de älskar kyckling och inte kött. I år äter hela familjen samma nyårsmiddag eftersom alla älskar kyckling.
Mitt nyårslöfte i år är att äta mer hälsosamt, konsumera mer medvetet när det kommer till miljön, tänka på djurhållningen, äta så mycket närproducerat som möjligt och så ska hela familjen hjälpas åt att minimera vårt matsvinn. Självklart köper jag kyckling som är märkt med ”Svensk fågel” eftersom det betyder att de kriterier jag tycker är viktiga är uppfyllda (läs mer under receptet).
Den här nyårsmiddagen har jag tillagat med både färsk kycklingbröstfilé och lårfilé. Båda kycklingdelarna är otroligt möra, saftiga och goda och lårfilén är för mig en ny delikat favorit som jag verkligen rekommenderar. Gott nytt år och hoppas ni njuter av denna klassiska nyårsmiddag i ny tappning! Välj Svensk fågel du med – märkningen garanterar att din kyckling eller kalkon är svensk och håller höga kvalitetskrav.
Tips! Byt ut kycklingbröstfilén till färsk kalkonbröstfilé som är märkt med svensk fågel. Tillaga den på samma sätt som i receptet nedan.
Couer de filét chicken
Innertemperaturen på kycklingen ska uppnå 72 grader för att vara säkert tillagad.
4–6 personer
4 st färsk majskycklingbröstfilé 4 st färsk lårfilé av kycklingfilé salt peppar färsk basilika, hackad (eller timjan)
smör
GÖR SÅ HÄR 1. Kycklingbröstfilén: Sätt ugnen på 125 grader. Lägg kycklingbröstfiléerna på en tallrik eller plastskärbräda. Salta, peppra och strö över färsk basilika.
2. Värm upp en stekpanna. Smält en klick smör i pannan. Stek filéerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en gyllenbrun yta.
3. Lägg kycklingbröstfiléerna i en ugnsfast form. Ställ dem i ugnen i 20–25 min eller tills de är genomstekta (innertemperatur 72 grader). Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir oerhört saftig, mör och god.
4. Kycklinglårfilé: Gör likadant med kycklinglårfiléerna som med bröstfiléerna. Lägg ner dem i den ugnsfasta formen när de stekt klart och låt de bli genomstekta i ugnen tillsammans med bröstfiléerna. Eftersom bröstfiléerna är större tar de längre tid i ugnen. Tiden i ugnen varierar lite beroende på kycklingbitarnas storlek.
6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram ett stort uppläggningsfat som tål ugnsvärme. Lägg först ett lager potatis på fatet. Lägg kycklingdelarna ovanpå. Dekorera kanterna på fatet med de ugnsgratinerade tomaterna och baconlindade sparrisarna.
7. Skär vitlökssmöret i skivor och lägg ovanpå kycklingen. Ställ in fatet med maten i ugnen i några minuter tills smöret börjar smälta. Servera direkt.
1. Kycklingbröstfilén: Sätt ugnen på 125 grader. Lägg kycklingbröstfiléerna på en tallrik eller plastskärbräda. Salta, peppra och strö över färsk basilika. 2. Värm upp en stekpanna. Smält en klick smör i pannan. Stek filéerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en gyllenbrun yta. 3. Lägg kycklingbröstfiléerna i en ugnsfast form. Ställ dem i ugnen på låg värme i 20–25 min eller tills de är genomstekta. Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir oerhört saftig, mör och god.
4. Kycklinglårfilé: Gör likadant med kycklinglårfiléerna som med bröstfiléerna. Lägg ner dem i den ugnsfasta formen när de stekt klart och genomstek dem i ugnen tillsammans med bröstfiléerna. Eftersom bröstfiléerna är större tar de längre tid i ugnen. Tiden i ugnen varierar beroende på kycklingbitarnas storlek.
Svensk fågel
Bonden tar hand om fåglarna
I Sverige har vi strikta lagar om att djuren ska ha det bra, och de bönder som är medlemmar hos Svensk Fågel har ännu högre krav på sig:
– Förbud att inte använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär
– Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO eller fiskmjöl
– Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra
– Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm
– De har fötter och ben som mår bra i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick. Det är klimatsmart och hållbart
– Gården har oftast egen spannmålsproduktion, därmed korta transporter och transporttiden är reglerat
– Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling
– Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder till kycklingarna. Den är säker
– Ingen salmonella och låg förekomst av campolybacter