Seg kolaknäck

Seg kolaknäck! Julens godaste knäck! Ett väl beprövat recept som alltid lyckas! Det är viktigt att knäcken kokar upp ända till 124 grader så den får rätt konsistens när den stelnar. Man kan även använda kulprovet om man inte har någon termometer (men det är inte lika tillförlitligt). Läs om kulprovet här!

Så lyckas du med kolan och knäcken – klicka här!

SEG KOLAKNÄCK

½ dl hackad sötmandel (kan uteslutas)
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao

2 tsk smör

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka sötmandeln grovt.

2. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och kakao i en rymlig kastrull. Låt det koka till ca 125 grader. Stäng av värmen och tillsätt smöret. Rör om ordentligt.

3. Rör ner sötmandeln i smeten.

4. Häll smeten på en skärbräda täckt med bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen. Klipp kolan i bitar med en sax eller bryt om den är kylskåpskall. Förvara kolan i kylen (den mjuknar i rumsvärme).

Enkel långfranska

Enkel långfranska. Saftig, härlig limpa som passar både till frukost eller som tillbehör till middagen.

Här hittar du fler enkla, goda brödrecept – klicka här!

Enkel långfranska

2 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
2 msk rapsolja
2 tsk salt
17–18 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. Forma dem till längder, ca 25 cm långa. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och snitta ytan tätt med en kniv.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 30 min. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden. Låt limpan svalna på ett galler.

Rågsiktsfrallor

Mjuka, saftiga och supergoda frukostfrallor med både rågsikt och vetemjöl i degen. De går bra att frysa in och ta fram vid behov.

Här hittar du recept på fler goda frallor – klicka här!

Rågsiktsfrallor

Ca 24 st

50 g jäst
6 dl vatten
½ dl rapsolja
2 tsk salt
10 dl rågsikt
5–6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Knåda ut degen till en längd. Mjöla den på ytan. Klipp degen i ca 20 bitar med en sax.

3. Lägg frallorna på två plåtar, klädda med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda en plåt i taget i 8–10 min. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.

 

Bönsallad

BÖNSALLAD Nyttig, supergod, mättande bönsallad – full med nyttigheter. Den är god att äta som den är med en klick Keso eller som tillbehör till kyckling, lax eller en bit kött. Recept på god vinägrettdressingen hittar ni här!

Bönsallad

3 tetrapack (eller burkar) blandade bönor (380 g/st inklusive vätska)
½–1 gurka
1 rödlök
1 näve ruccolasallad
2 msk vinägrettdressing

GÖR SÅ HÄR
1. Häll bönorna i ett durkslag och skölj av dem i kallt vatten. Lägg dem i en rymlig skål.

2. Skär gurkan i småbitar. Hacka löken. Blanda ner dem i bönorna ihop med ruccolasalladen.

3. Ringla över vinägrettdressingen och rör om ordentligt.

 

Saffransfrallor

Saffransfrallor – luftiga, saftiga, supergoda bröd med härlig saffranssmak. Saffran i brödet är verkligen gott!  Tips!  2 dl vetemjöl kan bytas ut mot grahamsmjöl om man vill ha mer fibrer i brödet.

Här finns recept på massor av supergoda saffransbakverk – klicka här!

Baka julens godaste kavring – klicka här för recept!

SAFFRANSFRALLOR

25 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg. Knåda den i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Dela degen i ca 24 lika stora delar. Forma dem till avlånga frallor (eller runda). Lägg dem på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda frallorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.