Snabb saffransjullimpa med russin

Snabb saffransjullimpa som är makalöst god! Och den är superenkel att baka! Den håller sig saftigt flera dagar. Om man inte vill ha russin i brödet går det lika bra utan! Tips! Strunta i russinen om du inte gillar dem!

Baka en annan variant av supersaftig saffranslimpa – klicka här för recept!
Baka ljuvligt goda saffransfrallor – klicka här för recept!

Snabb saffransjullimpa med russin

1 st

½ g saffran (1 påse)
4 dl filmjölk
½ dl mörk sirap (ljus går också bra)
6 dl rågsikt

1 tsk salt
2 tsk bikarbonat 

Fyllning
1 dl russin (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda saffranet med filmjölken och sirapen. Tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop allt till en kladdig deg. Rör ner 1 dl russin i degen (kan uteslutas).

2. Lägg smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl.

3. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp den ur formen och låt den svalna.

STEKT AVOKADO

Stekt avokado är fantastiskt gott och mycket enkelt att tillaga. Den kan ätas istället för en köttbit eller som tillbehör till grillad mat. Servera den gärna till en sallad, en klick Keso, Ajvar eller vad du själv önskar. Den stekta avokadon funkar till det mesta! Och det är vansinnigt gott!
Tips! Här hittar du fler goda, enkla recept – klicka här!
Tips! Gör hemgjord ajvar relish och servera till avokadon – klicka här för recept!

STEKT AVOKADO

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Du behöver:
avokado
smör eller olja
vitlök
flingsalt
ev. chiliflakes eller annan krydda du gillar

GÖR SÅ HÄR
1. Dela avokadon på mitten. Gröp ur kärnan. Skär bort en bit på varje långsida så att det går att steka avokadon platt i pannan.

2. Värm upp en stekpanna och lägg i smör eller olja. Pressa ner 1–2 vitlöksklyftor i fettet och rör om.

3. Stek avokadohalvorna (och bitarna du skar bort), några minuter på varje sida. Krydda med din favoritkrydda, t ex chiliflakes. Strö över flingsalt före servering. Tips! Här hittar du fler goda, enkla recept – klicka här!

Tips! Gör hemgjord ajvar relish och servera till avokadon – klicka här för recept!

Daim

Gör egen Daim istället för att köpa. Mycket godare! Och det är så himla roligt att baka godis själv. Förvara Daimen i kylen, annars kan bottnen mjukna i rumstemperatur.

Daim

24–26 st

2 ½ dl ljus sirap
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vispgrädde

Garnering
200 mörk eller ljus choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Koka upp alla ingredienserna tillsammans i en kastrull. Rör om då och då och koka upp till 142–145 grader om du vill ha en hård och knäckig Daim. (130–137 grader ger en segare kola). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.

2. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Skär den i bitar, ca 3 x 8 cm direkt, innan den stelnar. Låt kolan stelna.

3. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på Daimbitarna. Låt chokladen stelna i kylen en stund. Förvara Daimen i en burk med tätslutande lock i kylen. Fler goda, lättgjorda godisrecept hittar du

Julig saffranstuppkaka

SAFFRANSTUPPKAKA Tuppkaka – en ljuvligt god mjuk kaka med smak av saffran. En av de enklaste kakor som du kan baka!En perfekt julig kaka som man snabbt kan slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Ytan blir lite härligt frasig och innanmätet är lite som en kladdkaka, men ändå inte. Supergod!
Fler goda recept på saffranskakorklicka här!

Julig saffranstuppkaka

Saffranstuppkakan är lite seg i mitten och frasig på ytan och bland det enklaste man kan baka.

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
3 ägg
0.5 g saffran (1 påse)
75 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl

Garnering
mandelflarn (eller hackad sötmandel)
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa strösocker, ägg och saffran poröst. Blanda ner det smälta smöret och vetemjöl och rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 23 cm. Strö över önskad mängd mandelflarn (eller hackad sötmandel).

3. Grädda kakan längst ned i ugnen i 18–20 min. Pudra eventuellt kakan med florsocker innan servering.

Pepparkaksdeg

Den här pepparkaksdegen ger de allra godaste, sprödaste pepparkakorna! Ett mycket väl beprövat recept som jag varmt rekommenderar!

Pepparkakorna blir fantastiskt goda! Kavla ut degen riktigt tunn så blir kakorna riktigt, riktigt spröda.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

PEPPARKAKOR Spröda, goda, smakrika pepparkakor. Den här degen är väl beprövad.

Tips! Baka franska pepparkakor som inte behöver kavlas! Klicka här för recept!
Fler recept med pepparkakor – allt från kladdkaka till cheesecake – klicka här!

PEPPARKAKSDEG

Pepparkaksdeg

150 g smör, smält
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
½ msk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
1 ½ tsk bikarbonat
7 ½ dl vetemjöl
¾ dl vatten

Tips! Ingefära, kanel, nejlika och kardemumma kan bytas ut mot 1 påse färdigköpt pepparkakskrydda.

Kristyr
3–4 dl florsocker
1 äggvita

GÖR SÅ HÄR
1. Dag 1: Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner socker, sirap, ingefära, kanel, nejlika och kardemumma.

2. Häll smörblandningen i en bunke. Tillsätt vattnet. Blanda bikarbonat och vetemjöl i en annan bunke och rör ner det, lite i taget i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg.

3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet över natten.

4. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Stansa ut valfria figurer och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen i 8–12 min beroende på tjocklek och storlek. Håll koll på dem så de inte bränns.

6. Kristyr: Blanda florsocker och äggvita i en skål. Blanda eventuellt i någon droppe vatten om det behövs. Glasyren får inte bli rinnig. Bred eller spritsa ut glasyren på pepparkakorna. Låt glasyren stelna på kakorna.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)