Lätt kladdig citronkaka

En citronpåsktårta som är makalöst god! Den saftiga citronkakan är lätt kladdig i mitten och en helt perfekt tårta att bjuda på i påsk! 

Reklam för Anthon Berg

Lätt kladdig citronkaka

12 bitar

1 citron rivet skal + pressad citronsaft
200 g smör
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

Garnering
2 dl vispgrädde
Mandel-, Choklad- och Marsipanägg från Anthon Berg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv citronskalet fint och pressa ut 2–3 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. 

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–26 min. Låt kakan svalna i formen. 

4. Vispa grädden fluffig. Bred ut den vispade grädden och dekorera med Mandel-, Choklad- och Marsipanägg från Anthon Berg.

LIMPOR I PAPPER

Mjukaste, godaste bröden jag ätit på länge! Limporna blir så vansinnigt saftiga och goda! De här limporna gör succé! Favoritbröd!

Baka fluffiga, mjuka lantbrödsfrallor – klicka till receptet här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

LIMPOR I PAPPER

2 st

8 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst 
1/2 dl rapsolja eller 50 g smör, rumstempererat
1 msk salt
8 dl rågsikt
10–12 dl vetemjöl

Tillbehör:
2 bakplåtspapper
snör som tål ugnsvärme

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Forma dem till limpor.

3. Lägg ut två bakplåtspapper på köksbänken. Lägg en deglimpa mitt på varje på papper. Strö över lite mjöl och skär 5–6 sneda snitt i degen.

4. Vik båda långsidorna på bakplåtspapprena, ca 4 cm in mot brödet. Knyt ihop ändarna med ugnstråd. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt dem svalna innan du skär limporna i skivor.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Baka fluffiga, mjuka lantbrödsfrallor – klicka till receptet här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.png

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

Smashed potatoes pie / krossad potatis paj

Krossad potatis paj. Bottnen består av krossad potatis och fyllningen av en härlig, klassisk pajfyllning. Självklart kan man fylla pajen med vilka grönsaker eller proteiner som man vill.

Tips! Servera nybakade baguetter till pajen – klicka till receptet här!

Potatisbotten:
5 stora potatisar (eller flera små)
salt
olja

Äggfyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt
svartpeppar
2 dl riven ost

Fyllning:
broccoli
cocktailtomat
kyckling (eller skinka eller annan valfri produkt)

Här hittar du fler goda, lättbakade pajrecept – klicka här!

GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader.

2. Dela de stora potatisarna på mitten (om du har flera mindre potatisar behöver de inte delas). Koka potatisarna i ca 15 minuter i saltat vatten.

3. Mosa potatisarna i botten på en pajform och tryck upp dem lite på kanterna. Pensla bottnen med olja och strö över salt.

4. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun färg på ytan. Sänk värmen till 200 grader när potatisbottnen är klar.

5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Riv osten.

6. Strö hälften av osten på potatisbottnen. Lägg på bitar av broccoli, cocktailtomater och kyckling (eller annan fyllning). Strö över resten osten. Häll över äggfyllningen.

7. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min i 200 grader. Servera gärna med en fräsch sallad.

Mörk sirapslimpa

En lättbakad, supersaftig limpa som inte behöver jäsa. Den innehåller bara 5 ingredienser och är väldigt enkelt att göra! Ett favoritbröd som är makalöst gott!
Bikarbonaten kan bytas ut till 1 msk bakpulver, men resultatet blir inte exakt detsamma. Men det blir gott och bra, men på ett annat sätt! 😊 Bikarbonat är mer koncentrerat än bakpulver, därav större mängd. Bikarbonat ger mer smak och en mörkare färg i brödet.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Baka härliga, mjuka källarfrallor – klicka till receptet här!

Reklam för Lindas brödform. Jag vill rekommendera er att baka denna limpa i min brödform som jag har tagit fram! De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela brödet/kakan!  Beställ gärna min brödform – klicka här! 

MÖRK SIRAPSLIMPA

1 limpa

6 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl filmjölk
2 dl mörk sirap

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Blanda rågsikt, bikarbonat och salt i en bunke. Tillsätt filmjölk och sirpa och rör om till en smet (degen ska inte knådas utan bara röras ihop).

3. Häll smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda limpan mitt i ugnen i ca 55 minuter. Ta ut limpan ur formen och låt kallna helt innan du skär den i skivor.

Tips! Baka en ljus bakpulverlimpa som är ljuvligt god och enkel – recept klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Reklam för Lindas brödform. Jag vill rekommendera er att baka denna limpa i min brödform som jag har tagit fram! De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela brödet/kakan!  Beställ gärna min brödform – klicka här! 

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-1.png

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!

Lindas frallor

LINDAS FRALLOR Ett favoritbröd som jag bakar väldigt ofta! Klassiska, mjuka, saftiga frallor som kan ätas till frukost, mellis eller som tillbehör till en god middag. Bröden blir allra mjukast om de bakas på mjölk, men vatten funkar också men då blir bröden lite rustikare i konsistensen.

Tips! Tillsätt 1 dl mörk eller ljus sirap om du vill ha mer sötma i brödet.

Tips! Baka mina grötfrallor – också ett underbart gott bröd – recept klicka här!

Tips! Baka mina polarfrallor i springform – ljuvliga, mjuka bröd – recept klicka här!

Lindas frallor

12 st stora frallor eller 20 mellanstora

9 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst 
1/2 dl rapsolja (eller 50 g smör, rumstempererat)
1 msk salt
10 dl rågsikt
10–12 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 12 eller 20 bitar bitar. Forma dem till bollar. 

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–18 min (om du gör 12 st stor så grädda några minuter extra). Låt dem svalna på ett galler.

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Baka grötfrallor – supergoda, saftiga frallor – klicka här för recept!