PLÅTMAT – lax och ugnspotatis

Laga mat allt-i-ett. All mat tillagas på samma ugnsplåt. Så himla smart, enkelt och smidigt. Lägg allt på en och samma plåt och gör något annat medan maten tillagas. Servera gärna med en god filsås (klicka till receptet här!)

Remouladsås – klicka till receptet här här!

Skolans kalla fisksås – klicka till receptet här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

PLÅTMAT – LAX OCH UGNSPOTATIS

ca 6 potatisar (täcker en halv ugnsplåt)
4 laxfiléer
cocktailtomater
salt
chiliflakes (eller annan valfri krydda)

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i småbitar och lägg dem på ena halvan av en ugnsplåt. Ringla över olja och salta.
  2. Grädda potatisarna i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

3. Ta ut potatisarna efter en halvtimme och sänk ugnsvärmen till 200 grader.

4. Lägg laxfiléerna och tomaterna på andra halvan av ugnsplåten. Krydda laxen med salt och chiliflakes.

5. Kör in plåten i ugnen igen i 200 grader i 15–20 grader tills laxen är klar. Servera gärna med en god fisksås.

Remouladsås – klicka till receptet här här!

Skolans kalla fisksås – klicka till receptet här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Köttfärsås sambal oelek

En kryddig, ljuvligt god köttfärssås med sambal oelek! En extra smakrik och god köttfärssås som är magiskt god! Den här älskad av hela min familj, även barnen! Smaka av kryddningen och tillsätt mer eller mindre kryddor beroende på vilken styrka du vill ha. Servera med pasta och/eller sallad.

Tips! Baka frallor med havregryn och servera till köttfärssåsen – klicka till receptet här!

Tips! Baka köttfärscalzone fylld med köttfärsen – klicka till receptet här!

Köttfärsås sambal oelek

1 gul lök
800 g köttfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk sambal oelek
2 klyftor vitlök
1/2 tsk curry
3 msk tomatpuré
1 dl ketchup
600–800 g krossade tomater

GÖR SÅ HÄR

1. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i en klick smör eller olja i en stekpanna. (Ta sedan upp löken och lägg den på en tallrik).

2. Stek köttfärsen i en stekpanna ihop alla kryddor. Mosa köttfärsen med en gaffel och rör om tills den är genomstekt.

3. Tillsätt tomatpuré, ketchup och krossade tomater. Tillsätt den stekta löken och låt allt puttra på låg värme i ca 10 min. Späd ev. med lite vatten.

Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept!
Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som blir över – klicka här för recept!


Nicecream – nyttig bananglass

Gör nyttig, krämig glass av banan, jordgubbar och mjölk – så himla gott och en glass man kan äta hur mycket som helst av! Mums!

Tips! Gör Nicecream med mango – klicka till receptet här!

Tips! Gör pannkakor med havregryn istället för vetemjöl – klicka till receptet här!

Tips! Baka nyttiga frallor med havregryn istället för vetemjöl! Klicka till receptet här!

Nicecream – nyttig bananglass

300 g frysta jordgubbar
1 fryst banan (skuren i skivor)
ca 1 dl mjölk (mild yoghurt eller vaniljkvarg)

GÖR SÅ HÄR

1. Mixa ihop alla ingredienserna i en mixer med knivar. Ät glassen direkt då den är krämig, glassig och allra godast.

Här hittar du fler recept utan socker – klicka här!

Tips! Baka goda bröd! Här hittar du massor av goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Gör pannkakor med havregryn istället för vetemjöl – klicka till receptet här!

Tips! Baka frallor med havregryn istället för vetemjöl! Klicka till receptet här!

LANTBRÖDSFRALLOR

Fantastiskt goda, mjuka och saftiga frallor som varmt rekommenderas att baka. Ränderna på ytan gör dem extra snygga. Frallorna går bra att frysa in och ta fram och tina dem till frukost! Går bra att frysa in!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Gör pannkakor med havregryn istället för vetemjöl – klicka till receptet här!

LANTBRÖDSFRALLOR

12 st stora frallor (eller 16 medelstora)

8 dl vatten, fingervarmt
50 g jäst 
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
1 msk salt
18–19 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 12 bitar. Rulla dem till bollar. 

3. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och skär tre snitt i varje fralla med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Tips! Baka ljuvliga, snabba bakpulverfrallor – klicka här för recept!

Chokladkaka med chokladganache

En chokladpåsktårta som är makalöst god! Den mjuka, supersaftiga chokladbottnen är lätt kladdig i mitten och täckt med en härlig chokladganache. Den är helt perfekt att bjuda på i påsk!

Reklam för Anthon Berg

Chokladkaka med chokladganache

12 bitar 

150 g smör
200 g mörk choklad
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
1 krm salt
2 dl vetemjöl

Chokladganache
2 1/2 dl vispgrädde
250 g mörk choklad
1 msk smör

Garnering
Mandel-, Choklad- och Marsipanägg från Anthon Berg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på kanterna.

2. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Hacka chokladen och smält ner den i smöret.  

3. Vispa ihop ägg och strösocker pösigt i en bunke med en elvisp. Blanda försiktigt ner äggblandningen, salt och vetemjöl i smörblandningen. 

4. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 minuter. Låt den svalna i formen.

5. Chokladganache: Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen i skålen. Låt det stå i några minuter innan du börjar röra om försiktigt med en slev. Rör till sist ner smöret och blanda till en blank glasyr.

6. Häll glasyren över kakan i formen (utan att ta den ur den ur formen). Ställ kakan i kylen och låt ganachen stelna i ett par timmar.

7. Garnera kakan med Mandel-, Choklad- och Marsipanägg från Anthon Berg. Skär kakan i bitar med en varm kniv. Servera gärna med vispgrädde.