KÄRLEKSMUMS MED HALLOWEENTEMA

HALLOWEENRECEPT Baka till Halloween – skrämmande goda Kärleksmums med kusligt Halloween-godis på. Kul att baka och förskräckligt uppskattade på Halloween.

KÄRLEKSMUMS MED HALLOWEENTEMA

12–16 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör, smält
1 dl mjölk 

Glasyr
50 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
2–3 msk vatten
halloweengodis

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan, lägg på halloweengodis och strö över kokos. Låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

KÄRLEKSMUMS med döskallar HALLOWEEN

HALLOWEEN-RECEPT Ruskigt goda kärleksmums med döskallar på. Baka till halloween!

KÄRLEKSMUMS med döskallar HALLOWEEN

12–16 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smör, smält
1 dl mjölk 

Glasyr
50 g smör, smält
1 msk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
2–3 msk vatten
döskallar

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner det i äggblandningen ihop med smör och mjölk. Vispa ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad), ca 20 x 30 cm.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden vätska så den blir lagom bredbar.

5. Bred ut glasyren över kakan, lägg på döskallar och strö över kokos. Låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

Frallor på plåt

Mjuka, saftiga frallor som jäser ihop på plåten och det gör dem extra fluffiga och goda! Jag har garnerat mina frallor med både vita och svarta sesamfrön, men självklart går det bra med en sorts sesamfrön, eller så kan man byta ut dem till vallmofrön om man vill. Eller gör dem utan frön, det går också lika bra. Men jag tycker fröna ger en extra god smak på brödet.

Tips! Baka frallor i pajform – recept klicka här!

Frallor på plåt

20 st

50 g jäst
8 dl vatten
1 msk salt
1 dl rapsolja
9 dl rågsikt
9–10 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön, vit och svarta

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs (mängden vetemjöl kan variera lite). Låt den jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl så att den blir mjölad runt om. Gör en avlång rulle och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa på plåten i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 240 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.

Frallor som bara jäser en gång

Snabbgjorda frukostfrallor som bara jäster en gång direkt i formen/på plåten! Oerhört saftiga och frasiga på ytan. Supergoda och mycket enkla att baka. Degen ska vara kladdig, men rullas i mjöl så man kan hantera den och göra frallor.

Kalljäsning!
Låt frallorna jäsa övertäckta i kylen över natten. Ta fram dem i rumstemperatur ca 30 minuter före gräddning.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Jag har gräddat mina frallor i en ugnsform där degfrallorna ligger ganska tätt under jäsningen. Det gör att de jäser ihop och blir oerhört fluffiga, saftiga och goda. Det blir som ett brytbröd, men man kan även låta dem jäsa på en vanlig ugnsplåt där de ligger med större mellanrum och blir som vanliga runda frallor.

Tips! Baka frukostlimpa som bara jäser en gång! Klicka här för recept!

Tips! Om du vill använda hela jästen kan du dubbla receptet.

Frallor som bara jäser en gång

9 st

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1 1/2 tsk salt
2 msk rapsolja
9 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lätt kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl så att den blir mjölad runt om. Gör en avlång rulle och dela degen i 9 bitar. Doppa varje bit i mjöl och forma den till en rund boll.

3. Lägg degfrallorna i en ugnsform eller på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. (Om du använder en vanlig ugnsplåt så lägg frallorna ganska tätt så att de jäser ihop under jäsningen, se bild nedan).

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.

TUNNBRÖDSSNITTAR MED LAX & PEPPARROT

Laxsnittar med pepparrot och tunnbröd är perfekt att servera som tilltugg, förrätt och snittar på kalas och fest. De är mycket enkla att göra och alltid lika uppskattade att bjuda på. De har receptet har jag fått jag av min vän Sari som gör de allra godaste tunnbrödssnittarna!!!

Tips! Baka och bjud på löjromspizza som förrätt – klicka till receptet här!

TUNNBRÖDSSNITTAR MED LAX & PEPPARROT


200 g färskost naturell (eller smaksatt med pepparrot)
3–4 tunnbröd (rektangulära)
3 msk pepparrotsvisp
10–12 tunna skivor rökt lax

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanda färskosten med pepparrotsvispen. Tillsätt lite mer om du vill ha starkare pepparrotssmak.

2. Bred ut färskosten på tunnbröden (3 eller 4 stycken). Lägg på laxskivor och dill.

3. Rulla ihop tunnbröden och skär i skivor. Ställ dem övertäckta i kylen om de inte ska serveras direkt.