Nyttiga Havrepannkakor

Kvargpannkakor, yoghurtpannkakor kan de också kallas. Supergoda, lättlagade pannkakor som är väldigt nyttiga. Innehåller ägg, havregryn och valfri kvarg eller valfri yoghurt. I detta recept använde jag mini vaniljyoggi. Men du kan använda vilken kvarg eller yoghurt du vill, med smak eller naturell och valfri fetthalt.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Här hittar du massor av goda, nyttiga recept – klicka här!

Nyttiga Havrepannkakor

4–5 små pannkakor

1 dl havregryn
2 ägg
1 dl valfri yoghurt eller kvarg
en nypa salt

GÖR SÅ HÄR
1. Smula sönder havregrynen med fingrarna i en skål. De behöver inte mixas till ett mjöl utan till lite mindre bitar.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en smet. Låt den stå och dra i 10 min innan du steker pannkakorna.

3. Värm upp en stekpanna och stek pannkakorna i smör eller olja. Stek små pannkakor för annars blir de svåra att vända. Smeten räcker till 4–5 små pannkakor. Stek på medelvärme och vänd när de fått en gyllenbrun färg på ena sidan.

Servera gärna med vaniljkvarg och mosade bär.

Tips! Baka nyttiga havrefrallor med ägg och havregryn – klicka till receptet här!

Här hittar du massor av goda, nyttiga recept – klicka här!

Tips! Baka nyttiga havrefrallor med ägg och havregryn – klicka till receptet här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

KYCKLINGFILÉ I KRÄMIG SÅS

En mycket lättlagad och fantastiskt god maträtt. Kyckling i en krämig, ljuvligt god sås. Kryddningen kan ändras efter egen smak, t ex kan man tillsätta pepparrot eller curry i såsen. En favoriträtt hemma hos mig!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

KYCKLINGFILÉ I KRÄMIG SÅS

4-5 personer

4–5 kycklingfiléer
salt
chili flakes

Krämig sås
3 dl vispgrädde
2 msk maizena
2 msk kycklingfond (eller en tärning)
1 pressad klyfta vitlök
salt

Garnering
2 dl riven ost
en näve cocktailtomater

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform och krydda med salt och chiliflakes (eller andra valfria kryddor)

2. Krämig sås: Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll den i formen med kycklingen.

3. Strö över riven ost och cocktailtomater.

4. Grädda mitt i ugnen i 30–40 min eller tills kycklingen är genomstekt. Servera gärna med ris eller bulgur och en blandad sallad. Tiden i ugnen varierar beroende på kycklingfiléernas storlek.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Kanelbullesockerkaka / sockerkaka

En supersaftig sockerkaka med smak av kanelbulle. Sockerkakssmeten varvas med lager av knastrande strösocker och kanel. Om man vill baka en klassisk sockerkaka kan man bara utesluta lagrerna av strösocker och kanel.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Baka en ljuvligt god sockerkaka med rivet äpple i smeten – klicka till receptet här!

Kanelbullesockerkaka / sockerkaka

12 bitar

3 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Fyllning
2 msk strösocker
1 msk kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke.  Blanda ner resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.

2. Häll 1/4 av smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Pudra över kanel och strösocker. Gör likadant i 2–3 lager.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den.

Baka en ljuvligt god sockerkaka med rivet äpple i smeten – klicka till receptet här!

Bananbröd

Nyttigt bröd med banan, havregryn och ägg. Supergott och kan ätas som det är när man är sugen på något gott. Eller bred med smör och en skiva ost ovanpå. Riktigt gott och mättande bröd!

Bananbröd

6 bitar

2 st bananer
2 tsk bakpulver
2 krm salt
5 dl havregryn
2 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Mosa bananerna i en ugnsform, ca 15 x 20 cm.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och mosa ihop allt till en smet. Bred ut den i formen. 

3. Garnera smeten med att lägga på en delad banan (men detta behöver inte göras). 

4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt det svalna innan du skär det i bitar.

Köttfärs- och potatisgratäng

Allt-i-ett-maträtt. En fantastiskt god maträtt med köttfärssås och potatisgratäng – allt i en och samma form. Makalöst gott och lätt att tillaga! En mycket kryddig och smakrik maträtt för hela familjen!

(Jag tillsatte 2 grovhackade morötter i min köttfärssås, men det är valfritt)

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar goda, enkla brödrecept – klicka här!

Köttfärs- och potatisgratäng

Ca 6 portioner

Potatisgratäng
800 g potatis i tunna skivor
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm svartpeppar

1 sats köttfärsås (välj mellan alternativ 1 eller 2 nedan)
2 dl riven ost


Alternativ 1: köttfärsås med sambal oelek – klicka till receptet här!
Alternativ 2: klassisk köttfärssås – klicka till receptet här!
(Jag tillsatte 2 grovhackade morötter i min köttfärssås, men det är valfritt)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 230 grader.

2. Potatisgratäng: Skiva potatisarna tunt. Lägg dem i en stor kastrull/gryta med kanter och tillsätt vispgrädde, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Låt allt puttra på svag värme i ca 15 minuter.

3. Köttfärssås: Gör köttfärssåsen enligt alternativ 1 (sambal oelek) eller alternativ 2 (klassisk köttfärssås).

4. Lägg köttfärssåsen i botten på en ugnsform, ca 25 x 30 cm.

5. Lägg potatisgratängen ovanpå köttfärssåsen i ugnsformen. Strö över riven ost.

6. Grädda gratängen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Smaklig måltid!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!