MJUKA FRUKOSTFRALLOR

Hembakade, mjuka frukostfrallor som är makalöst goda! Det går bra att byta ut vetemjölet mot rågsikt om man vill det.

Tips! I min bok Lindas matbröd hittar du 50 av mina favorit-bröd-recept! En suverän bok och alla recept har steg-för-stegbilder! Klicka här för att beställa!

Tips! Här finns fler goda recept på frallor – klicka här!

MJUKA FRUKOSTFRALLOR

Ca 12 st

50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
3 dl havregryn
1 msk salt
3/4 dl rapsolja
14–15 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och havregryn och blanda tills jästen lösts upp. Låt stå i fem minuter så att havregrynen suger åt sig vätska. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.

2. Låt degen jäsa i ca 45 min.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Forma ca 12 stycken runda frallor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och tryck hål i dem med t ex ett sugrör. Låt dem jäsa i ca 25 min på plåten under en bakhandduk.

4. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 15–18 minuter. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.

Tips! Här finns fler goda recept på frallor – klicka här!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

KOLASNITTAR

Segknapriga kolasnittar med läcker kolasmak. En klassiker som är lite sega i mitten och knapriga på ytan. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, lägg den i en långpanna/plåt och skär i bitar efter gräddningen. Enkelt och underbart goda kakor!

Tips! Baka ljuvligt goda Dumlekakor – klicka här till receptet!

Kolasnittar i långpanna

25–30 bitar

150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk ljus sirap 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ihop smör och strösocker till en massa. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en deg.

2. Ta fram en långpanna, ca 25 x 35 cm. Kavla ut degen till en rektangel på ett bakplåtspapper (något mindre än formen). 

3. Lägg bakplåtspappret med degen i formen.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min.

4. Snitta längderna i sneda bitar direkt när kakan kommer ut ur ugnen. Använd en kniv eller degskrapa. Låt kakorna kallna i formen.

BANANGLASS

Bananglass, även kallad Nicecream – en nyttig bananglass gjord av mjölk och banan! Den är fantastiskt god, krämig och lätt att göra! Ät glassen direkt när den är färdiggjord för när man fryser in den blir den hård och inte alls lika krämig.

Tips! Baka nyttiga frallor som är supergoda – klicka till receptet här!

BANANGLASS

2 frysta bananer
1–2 msk kakao
1–2 dl mjölk (eller havremjölk)

GÖR SÅ HÄR
1. Frys in bananerna i skivor. Mixa de frysta bananerna i en hushållsmaskin med knivar.

2. Tillsätt kakao. Tillsätt lite mjölk i taget tills glassen med lagom krämig (om du tar för mycket mjölk blir det milkshake). Smaka av med lagom mängd kakao. Mixa till en krämig glass. Ät glassen direkt!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

PLÅTBRÖD

Baka ut brödet på en vanlig ugnsplåt. Det är väldigt enkelt att baka ut degen direkt på plåten och brödet blir oerhört saftigt och gott! Själva bakprocessen tar inte alls lång tid och medan degen jäser kan man passa på att göra något annat.

Tips! Baka fluffiga, underbara Polarfrallor – klicka till receptet här!

PLÅTBRÖD

15 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 dl ljus sirap (mörk funkar också)
14–15 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, sirap och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter. 

2. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. 

4. Tryck ut degen på en ugnsplåt, ca 40 x 45 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågsikt när du trycker ut degen. Skär degen i 15 bitar.

5. Nagga degen med en vanlig gaffel.

6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. 

7. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt det svalna på plåten.

Tips! Här hittar du fler enkla, supergoda bröd att baka – klicka här!

Tips! Här hittar du fler enkla, supergoda bröd att baka – klicka här!

Frallor på plåt

Mjuka, saftiga frallor som jäser ihop på plåten och det gör dem extra fluffiga och goda! Jag har garnerat mina frallor med både vita och svarta sesamfrön, men självklart går det bra med en sorts sesamfrön, eller så kan man byta ut dem till vallmofrön om man vill. Eller gör dem utan frön, det går också lika bra. Men jag tycker fröna ger en extra god smak på brödet.

Tips! Baka frallor i pajform – recept klicka här!

FRALLOR PÅ PLÅT

20 st

50 g jäst
8 dl vatten
1 msk salt
1 dl rapsolja
9 dl rågsikt
9–10 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön, vit och svarta

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs (mängden vetemjöl kan variera lite). Låt den jäsa i bunken under en bakduk i ca 45 minuter.

2. Rulla degen i vetemjöl så att den blir mjölad runt om. Gör en avlång rulle och dela degen i 20 bitar. Forma dem till runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa på plåten i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 240 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 15–18 min. Låt dem svalna på ett galler. Öppna inte luckan under gräddningen.