Stora Gorbys piroger

storagorbyssteg8 storagorbyssteg9

Supergoda, stora och mättande piroger fyllda med köttfärs & ost. Går bra att frysa in! Inspirationen kommer från de färdigköpta Gorbyspiroger, men den här hemgjorda varianten är mycket godare och lätt att göra själv.

Läckra ost- & skinkpiroger – klicka här för recept!
Läckra ost- & skinkpiroger – klicka här för recept!

Stora Gorbys piroger

Ca 6 st 

25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 dl vatten, fingervarmt
1 ½ tsk salt
3 msk rapsolja
8–9 dl vetemjöl

Fyllning
200–300 g ost, riven
ca 300 g köttfärssås

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.

4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.

5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i ca 6 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ½–¾ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.
3. Bred ut riven ost och ungefär lika mycket köttfärs mitt på degbitarna.
4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
4. Nyp ihop kanterna med fingrarna, enligt bilden.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa utan bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.
6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem gärna nygräddade, men de går även bra att frysa in.

storagorbyssteg7 storagorbyssteg8 storagorbyssteg9

 

Fryst passionsfruktscheesecake

passionsmoussecheesecake9 passionsmoussecheesecake13 passionsmoussecheesecake11

Magiskt god dessert med en smulig Digestivebotten och en krämig superläcker passionsfruktsfyllning. En perfekt efterrätt som kan förberedas och göras ett par dagar innan servering.

Ljuvligt god passionsmoussetårta – klicka här för recept!
Ljuvligt god passionsmoussetårta – klicka här för recept!

Obs! Ny krämig, ljuvligt god fyllning!

Passionsfruktscheesecake

Botten
100 g smör
250 g digestivekex, söndersmulade

Fyllning
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sötad (ej original)
200 g färskost, t ex Philadelphia
4–5 passionsfrukter

Tips! Tillsätt gärna skalet av en riven citron i smeten

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.

2. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken och färskosten. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).

4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering. Låt den mjukna något innan den äts.

1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.
1. Smält smöret och rör ihop det med de smulade digestivekexen i en bunke.
2. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
2. Tryck ut smuldegen i en pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken och färskosten. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).
3. Vispa grädden fluffig. Blanda ner den kondenserade mjölken och färskosten. Gröp ur passionsfrukterna och blanda dem i gräddblandningen (spar lite till garnering).
4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering. Låt den mjukna något innan den äts.
4. Bred ut gräddblandningen på smulbottnen. Garnera med passionsfrukt. Ställ tårtan i frysen i ett par timmar och ta fram den en stund innan servering. Låt den mjukna något innan den äts.

passionsmoussecheesecake5 passionsmoussecheesecake7 passionsmoussecheesecake12 passionsmoussecheesecake10 passionsmoussecheesecake6 passionsmoussecheesecake8

Skillnaden mellan olika jäsmedel

bakpulver

1. BAKPULVER
Jäsningsmedlet bakpulver består av en syra, en bas och stärkelse. När syran och basen förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten, dvs ett luftigare bakverk.

2. BIKARBONAT
Bikarbonat består av natriumbikarbonat som även ingår i ett vanligt bakpulver. Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver är att syra-delen saknas. Bikarbonat används oftast när man bakar med någon syrlig ingrediens, såsom lingon, filmjölk, gräddfil etc. Om ingen tillsats av syra sker så bildas ändå lite koldioxid (dvs kakan blir luftig) men inte lika effektivt som när man kombinerar bikarbonat med syrliga ingredienser.

Om man använder bikarbonat i stället för bakpulver i en vanlig sockerkaka så finns risk för en gröngråaktig missfärgning av kakan. Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver,  ½ tsk bikarbonat = 1 tsk bakpulver. Vår Bikarbonat finns i burkar á 100 g och 200 g.

3. HJORTHORNSSALT
Hjorthornessalt används ofta i Drömmar och Mandelkubbar. Namnet Hjorthornssalt kommer från att det förr utvanns då man hettade upp horn och klövar från hjortar. Ämnet man då fick fram, ammoniumvätekarbonat, fungerade som jäsmedel i kakor. När man bakar med hjorthornssalt kan det bildas en rest av ammoniak om man inte gräddar bakverket ordentligt. Det ger en bismak. När man öppnar ugnen efter gräddningen luktar det fränt av hjortuornssaltet, men det försvinner när bakverket kallnat. Recept med hjorthornssalt kan ersättas med bakpulver. ½ tsk hjorthornssalt motsvarar 1 tsk bakpulver. Resultatet blir dock inte exakt detsamma, man får inte den spröda konsistensen som hjorthornssalt ger.

Baka en saftig god sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!
Baka en saftig god sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!

 

Tips! Så lyckas du grädda perfekta småkakor

Skärmavbild 2016-03-13 kl. 17.49.07

Gräddningstips!
– Ugnsvärmen varierar ofta i olika ugnar och därför är det bra att provgrädda EN kaka innan du stoppar hela plåten i ugnen. Öppna inte ugnsluckan fler gånger för då försvinner värmen ur ugnen. Håll koll på kakorna mot slutet och var beredd att ta ut dem när de är klara.

Baka spröda hallongrottor i miniformat – klicka här för recept!
Baka spröda hallongrottor i miniformat – klicka här för recept!

Mandarinpumpor

Skärmavbild 2016-10-12 kl. 13.17.38

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept! 

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Mandarinpumpor

Du behöver
mandariner
vattenfast svart penna

GÖR SÅ HÄR

1. Tvätta mandarinerna noga.

2. Rita ögon och mun på mandarinerna med en svart, vattenfast penna. Googla gärna fram bilder på Internet för att hitta mallar du kan titta på och rita efter. Det är lättare att rita tydliga fina kanter med en smal penna. Använd eventuellt en tjockare penna när du färglägger.

Tips! Man kan rita mallar som man klipper ut och ritar efter.