Kalljästa grahamsbullar

kalljästafrukostbullar4kalljästafrukostbullar2kalljästafrukostbullar6

Fiberrika frallor som jäser i kylen över natten. Perfekt när man vill njuta av nybakat bröd på morgonen direkt när man vaknar. Eller gör degen på morgonen om du vill äta nybakat frallor till middagen på kvällen. Grahamsmjölet är rikt på fibrer och ger en god, rustik smak!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Kalljästa grahamsbullar

12 st (gör en dubbel sats som ger 24 st bröd om du vill använda hela jästen)

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 dl grahamsmjöl
1 ½ tsk salt
1 msk rapsolja
ca 6 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen (eller morgonen): Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka.

2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten (eller över dagen om du gör degen på morgonen).

4. På morgonen (eller kvällen): Ta ut bröden ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.

1. På kvällen (eller morgonen): Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka.
1. På kvällen (eller morgonen): Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka.
2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.
2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten (eller över dagen om du gör degen på morgonen).
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten (eller över dagen om du gör degen på morgonen).
4. På morgonen (eller kvällen): Ta ut bröden ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.
4. På morgonen (eller kvällen): Ta ut bröden ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.

kalljästafrukostbullar3 kalljästafrukostbullar5 kalljästafrukostbullar1 kalljästafrukostbullar6 kalljästafrukostbullar1

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Grahamsfrallor

grahamsfrallorutvald

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på galler.

grahamsfrallor7

Klassiska grahamsfrallor är alltid gott och populärt. När jag bjöd min 6- och 9-åring plus några av deras kompisar var deras reaktion: de här frallorna är mycket godare än vanliga. Jag vet inte vad ”vanliga” frallor betyder för dem, men de var otroligt nöjda och tryckte i sig flera bröd var. Jättekul! Det är roligt när barn tycker om bröd med fibrer i.

Hemgjort smör som är ljuvligt gott och tar 5 min att göra! Klicka här för recept!
Hemgjort smör som är ljuvligt gott och tar 5 min att göra! Klicka här för recept!

Grahamsfrallor

12 st (gör en dubbel sats som ger 24 st bröd om du vill använda hela jästen)

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 dl grahamsmjöl
1 ½ tsk salt
1 msk rapsolja
ca 6 dl vetemjöl 

Garnering
grahamsmjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bröden med vatten och strö över lite grahamsmjöl.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på galler.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.
2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite grahamsmjöl.
4. Pensla bröden med vatten och strö över lite grahamsmjöl.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på galler.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på galler.

grahamsfrallor8 grahamsfrallor10 grahamsfrallor9 grahamsfrallor6

 

Äntligen! Nu kan du baka kakan med 0 kalorier!

April, april… 😉 😉 😉 

Kram från Linda 🙂
Ps! Kommentera inte på FB, det är lite kul om några fler läser skämtet 🙂 🙂 🙂

Ny baksuccé! Jästen som jäser på 1 minut!

April, april… 😉 😉 😉

2 enkla baktips: så lyckas du bäst med mjuka kakor

Skärmavbild 2016-03-28 kl. 20.59.22

2 enkla baktips: lyckas med mjuka kakor

1. Använd rumstempererade ingredienser. En kall smet tar längre tid att grädda och risken är att gräddningstiden blir fel.

2. Öppna inte ugnsluckan, speciellt inte under första halva gräddningstiden. När kall luft kommer in påverkas jäsningsprocessen och kakan kan sjunka ihop.