Chokladbollstårta

utvald steg3 havrebollstårta6

Smarrig havrebollstårta som passar lika bra på ett barnkalas som efter en god middag eller som fredagsmys framför tv:n. Den går fort att göra och håller ett par dagar i kylen. Den går också bra att frysa in.

Ljuvligt goda Nutellabrownies med bara 4 ingredienser – klicka här för recept!
Ljuvligt goda Nutellabrownies med bara 4 ingredienser – klicka här för recept!

Chokladbollstårta

12–15 bitar

8 dl havregryn
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl kokos
2 msk kaffe, kallt
150 g smör, rumsvarmt
ca ½ dl mjölk (vatten funkar också bra) 

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kakao och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i mjölk (eller vatten), lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.

2. Gör en stor boll av degen och rulla den i kokos. Förvara den i kylen.

1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, Oboy och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i mjölk (eller vatten), lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.
1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, Oboy och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i mjölk (eller vatten), lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.
steg2
2. Gör en stor boll av degen och rulla den i kokos. Förvara den i kylen.

havrebollstårta1 havrebollstårta5 havrebollstårta4

Lyxig semmeltårta

lyxigsemmeltårta3 lyxigsemmeltårta5 lyxigsemmeltårta6

Bjud på en superläcker, snygg semmeltårta som också är gudomligt god! Den är enkel att göra och räcker till många. Det är perfekt att själv välja hur stor bit man vill ha – en tunn skiva eller en rejäl jättebit!

Tips! Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!

Superläcker, ljuvligt god semmelfläta som är enkel att göra! Klicka här för recept!
Superläcker, ljuvligt god semmelfläta som är enkel att göra! Klicka här för recept!

Lyxig semmeltårta

10–14 bitar

25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–7 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.

4. Montering: Skär ett lock på semlan.

5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.

6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.

7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela  bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.
3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.
4. Montering: Skär ett lock på semlan.
4. Montering: Skär ett lock på semlan.
5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.
5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.
6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.
7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.
7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.

lyxigsemmeltårta2 lyxigsemmeltårta4 lyxigsemmeltårta7 lyxigsemmeltårta1 utvald

Nyttig bananglass med chokladsmak

chokladmjukglass1 chokladmjukglass4

Krämig, mjukglassliknande chokladglass med frysta bananer, mjölk och kakao – nyttigt, gott och enkelt. Den är klar på bara några minuter (om bananerna redan är infrysta). Den här glassen är perfekt när man är sugen på något gott på kvällskvisten, eller till frukost eller mellis. Det funkar perfekt det med.

Nyttig hallonglass utan socker – klicka till receptet!
Nyttig hallonglass utan socker – klicka till receptet!

Nyttig bananglass med chokladsmak

1–2 portioner

2 bananer, frysta i skivor
1–2 tsk kakao
ev. ½ dl mjölk eller vatten (eller kaffe)

GÖR SÅ HÄR

1. Skiva bananerna och frys in dem.

2. Mixa bananerna och eventuellt mjölk eller vatten (så blir det lättare att mixa), tillsätt lite i taget, i en mixer. Tillsätt kakao och smaka av att kakaohalten är lagom. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens.

1. Skiva bananerna och frys in dem.
1. Skiva bananerna och frys in dem.
2. Mixa bananerna och mjölk, tillsätt lite i taget, i en mixer. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen direkt när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens. Pudra eventuellt över lite kanel före servering.
2. Mixa bananerna och mjölk, tillsätt lite i taget, i en mixer. Tillsätt kakao och smaka av att kakaohalten är lagom. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens.

utvald chokladmjukglass2 chokladmjukglass3

Bananmjukglass med 2 ingredienser

bananmjukglass1 bananmjukglass2

Oerhört krämig bananglass som bara består av 2 ingredienser – fryst banan och kall mjölk. Supergod kan jag lova! Konsistensen blir som mjukglass och den är gudomligt god. Mycket, mycket godare än man kanske tror! Pudra gärna över lite kanel före servering.

Nyttig hallon- & blåbärsglass utan socker – klicka här för recept!
Nyttig hallon- & blåbärsglass utan socker – klicka här för recept!

Bananmjukglass med 2 ingredienser

1–2 portioner

2 bananer, frysta i skivor
½–1 dl mjölk 

Garnering
ev. kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Skiva bananerna och frys in dem.

2. Mixa bananerna och mjölk, tillsätt lite i taget, i en mixer. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen direkt när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens. Pudra eventuellt över lite kanel före servering.

1. Skiva bananerna och frys in dem.
1. Skiva bananerna och frys in dem.
2. Mixa bananerna och mjölk, tillsätt lite i taget, i en mixer. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen direkt när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens. Pudra eventuellt över lite kanel före servering.
2. Mixa bananerna och mjölk, tillsätt lite i taget, i en mixer. Om glassen hinner bli för mjuk och smälta under mixningen så ställer man in glassen i frysen en stund. Rör om då och då så den blir jämnt frusen. Ät glassen direkt när den frusit till en krämig mjukglasskonsistens. Pudra eventuellt över lite kanel före servering.

bananmjukglass3 bananmjukglass3

Hallon- & blåbärsglass sockerfri

hallonblåbärsglass2 utvald

Frisk, fräsch och ljuvligt god bärglass! När man är sugen på något sött och gott är den helt underbar och du kan äta med gott samvete eftersom den är nyttig! Det går bra att använda frysta bär från butiken, men på sommaren kan du passa på att frysa in färska bär för de har mer smak än frysta. Men på vintern funkar de frysta kanon!

Nyttigt müslibräck – klicka här för länk till receptet!
Nyttigt müslibräck – klicka här för länk till receptet!

Nyttig bärglass utan socker

2 portioner

150 g hallon
50 g blåbär
1 fryst banan
ca 1 dl mjölk (eller mild yoghurt naturell)

GÖR SÅ HÄR

1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med hallonen och blåbären i en mixer. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Tillsätt mjölken, lite i taget tills glassen är lagom tjock och slät. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!

2. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Tillsätt mjölken, lite i taget tills glassen är lagom tjock och slät. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!
1. Skär bananen i bitar och lägg dem tillsammans med hallonen och blåbären i en mixer. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Tillsätt mjölken, lite i taget tills glassen är lagom tjock och slät. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!

hallonblåbärsglass2 hallonblåbärsglass3