Hemgjorda vitlökschips i mikron

utvald vitlökschips5 steg1

Knapriga, tunna chips med salt en härlig vitlökssmak! Mycket godare och nyttigare än köpta!

Jag trodde knappt det var sant när jag fick reda på att man kunde göra chips i mikron, men det funkar helt perfekt! Jag tycker de blir mycket godare och känns fräschare än köpta. Dessa chips innehåller minimalt med fett och rapsoljan man använder är hälsosam för kroppen. Så dessa chips kan du med njuta av med gott samvete!

Nyttiga, knapriga äppelchips – klicka här för recept!
Nyttiga, knapriga äppelchips – klicka här för recept!

Hemgjorda chips i mikron

 

2 potatisar
ca 1 tsk rapsolja
1 vitlöksklyfta

salt

1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pressa vitlöksklyftan och blanda med oljan. Pensla pappret med ett tunt lager vitlöksolja.

2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.

3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.

4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.

1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pressa vitlöksklyftan och blanda med oljan. Pensla pappret med ett tunt lager vitlöksolja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.

vitlökschips4 steg3 steg2

Hemgjorda chips i mikron

chipsimikron4 chipsimikron1

Knapriga, lövtunna chips som är mycket godare och nyttigare än köpta! 

Jag trodde knappt det var sant när jag fick reda på att man kunde göra chips i mikron, men det funkar helt perfekt! Jag tycker de blir mycket godare och känns fräschare än köpta. Dessa chips innehåller minimalt med fett och rapsoljan man använder hälsosam för kroppen. Så dessa chips kan du med njuta av med gott samvete!

Nyttig hallonglass utan socker – klicka här för recept!
Nyttig hallonglass utan socker – klicka här för recept!
Knapriga, nyttiga äppelchips med kanel – klicka här för recept!
Knapriga, nyttiga äppelchips med kanel – klicka här för recept!

Så gör du chips med vitlökssmak – klicka här!

Hemgjorda chips i mikron

 

2 potatisar
ca 1 tsk rapsolja
salt

1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.

2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.

3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.

4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.

1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.

chipsimikron4 chipsimikron1 chipsimikron3

Så gör du chips med vitlökssmak – klicka här!

Megakokosboll

megachokladboll2

Superhäftig, god chokladboll i jätteformat. Denna läckerhet säljs i butikerna, men gör den själv i stället – mycket godare och billigare! Förvara den i kylen där den håller i några dagar.

Gör lövtunna, knapriga, supergoda chips i mikron på bara 5 min! Klicka här för recept!
Gör lövtunna, knapriga, supergoda chips i mikron på bara 5 min! Klicka här för recept!

Megakokosboll

12–15 bitar

8 dl havregryn
2 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl kokos
2 msk kaffe, kallt
150 g smör, rumsvarmt
ca ½ dl vatten (eller lite mer om det behövs)

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, kakao och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i vatten, lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.

2. Gör en stor boll av degen och rulla den i kokos. Förvara den i kylen.

1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, Oboy och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i mjölk (eller vatten), lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.
1. Häll havregrynen i en bunke. Smula sönder dem lite grann med händerna. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, Oboy och kokos i en bunke. Nyp ihop smöret med det torra ingredienserna. Tillsätt kaffe och rör ihop. Häll i mjölk (eller vatten), lite i taget och blanda ihop allt till en lite kladdig smet.

steg2
2. Gör en stor boll av degen och rulla den i kokos. Förvara den i kylen.

megachokladboll1

Mintkrokantbollar

mintkrokantbollar3 mintkrokantbollar4 mintkrokantbollar1

Snabbt, enkelt och gudomligt gott godis! Piffa till havrebollarna genom att rulla dem i hackad mintkrokantchoklad. Supergott! Den knapriga chokladen är supergod i kombination med den mjuka havrebollssmeten. Det blir ett läckert, crunchigt tuggmotstånd i bollarna.

Jag använde Marabous choklad, men även andra märken och varianter funkar lika bra.

Baka ljuvligt goda nougatbollar – klicka här för recept!
Baka ljuvligt goda nougatbollar – klicka här för recept!

Mintkrokantbollar

15–20 st beroende på storlek

4 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ msk kakao
¾ dl kokos
75 g smör
ca ½ dl vatten

Garnering
200 g mintkrokant chokladkaka

GÖR SÅ HÄR

1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, florsocker, vaniljsocker, kakao, kokos, vatten och smör. Blanda ihop allt till en kladdig smet.

2. Rulla bollar av smeten. Hacka chokladkakan i småbitar. Rulla bollarna i chokladen. Förvara dem i kylen.

1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, florsocker, vaniljsocker, kakao, kokos, vatten och smör. Blanda ihop allt till en kladdig smet.
1. Smula sönder havregrynen lite grann i en skål. Tillsätt havregryn, florsocker, vaniljsocker, kakao, kokos, vatten och smör. Blanda ihop allt till en kladdig smet.

2. Rulla bollar av smet. Hacka chokladkakan i småbitar. Rulla bollarna i chokladen. Förvara dem i kylen.
2. Rulla bollar av smet. Hacka chokladkakan i småbitar. Rulla bollarna i chokladen. Förvara dem i kylen.

mintkrokantbollar2 mintkrokantbollar5 utvald

 

Kolakaka

kolakaka6kolakaka4 kolakaka3 kolakaka8

Lyxigt! En riktig tiopoängare med en kladdig chokladbotten och ett segt täckte av den allra härligaste kolakrämen. Ljuvligt gott! Servera gärna med en klick vispgrädde eller vaniljglass.

Skärmavbild 2016-01-19 kl. 20.58.45
Nyttig mangoglass helt utan socker. Klicka här för recept!

Kolakaka

Ca 12 bitar

Botten
100 g smör
2 ägg
2 ¾ dl strösocker
¾ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl 

Fudge
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g smör 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan i 18–22 min. Låt den kallna i formen.

4. Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till ca 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.

5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan i 18–22 min. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan i 18–22 min. Låt den kallna i formen.

4. Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 125–127 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
4. Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till ca 123 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.

5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.
5. Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.

kolakaka5 kolakaka9 kolakaka8 kolakaka7