Klassisk kladdkaka


kladdkaka4
kladdkaka3 utvald

En perfekt kladdkaka! Ett av de populäraste kakorna som finns och det här receptet är väl beprövat. Den är enkel att baka och en kaka som funkar i alla lägen. Alla älskar kladdkaka, utan min man förstås 😉 Haha, jag kan inte förstår att han inte är förtjust i detta fantastiska bakverk som jag aldrig får nog av!

Kladdkaka är nästan ännu godare dagen efters så den kan med fördel bakas en dag innan den ska serveras. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.

Tips!
Bröa formen med kokos – supergott och en personlig favorit! Men om du inte gillar det så bröar du formen med vanlig ströbröd.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Magiskt god citronkladdkaka – klicka här för recept!
Magiskt god citronkladdkaka – klicka här för recept!

Klassisk kladdkaka

Ca 12 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

Garnering
kakao eller florsocker (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra eventuellt över kakao eller florsocker före servering.

kladdkaka1 kladdkaka2 kladdkaka5

Rostad granola

rostadgranola5 rostadgranola3 rostadgranola1

Granola betyder att müslin är rostad och den blir knaprigare än vanlig müsli.

Nyttig, supergod müsliblandning helt utan tillsatt socker. Nötter, mandlar och frön ger ett härligt tuggmotstånd och rostningen gör granolan lätt knaprig. Müsli är gott och nyttigt till frukost och mellis. När du gör din egen blandning har du koll på både att den inte innehåller onödigt socker som ibland förekommer i färdigköpt.

Tips!
Ingredienserna kan varieras efter egen smak och olika sorters frön kan tillsättas.

Snabba bakpulverfrallor som inte behöver jäsa! Klicka här för recept!
Snabba bakpulverfrallor som inte behöver jäsa! Klicka här för recept!
Baka supergoda snabbfrallor med 5 ingredienser – klicka här för recepet!
Baka supergoda snabbfrallor med 5 ingredienser – klicka här för recepet!

Rostad granola

Torra ingredienser
4 dl havregryn
4 dl fiberhavregryn
1 dl vetegroddar (kan uteslutas)
2 dl linfrön
3 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
2 dl sötmandel, grovhackad
2 dl hasselnötter, grovhackade
ca 1 krm salt
2 dl vatten
2 msk rapsolja
2–3 tsk kanel eller kardemumma
2 dl russin (kan uteslutas

Förslag på smaksättningar (frivilligt)

2 dl torkad banan
2 dl torkade aprikoser
2 dl torkade blåbär
1 dl kokos 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.

3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.

5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.

6. Blanda ner russin eller torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
3. Häll vattenblandningen över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra eventuellt över kanel.
4. Bred ut müsliblandningen på en ugnsplåt. Pudra över kanel eller kardemumma.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i russin eller torkad frukt (frivilligt). Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
5. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–40 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns.
6. Blanda ner russin eller torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
6. Blanda ner russin eller torkad frukt (frivilligt) när müslin kallnat. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

rostadgranola2 rostadgranola6 utvald3 rostadgranola4

 

Glace au four

glaceaufour5 glaceaufour1

Klassisk dessert med marängtäcke! Hallon & choklad är en ljuvlig kombination! Glass är alltid rätt! Lättgjord superläcker dessert med marängtäcke som gratineras i ugnen! Använd antingen färdigköpt vaniljglass eller gör en krämig hemgjord variant som du snabbt och enkelt gör utan glassmaskin. Recept: Krämig hallonglass: https://lindasbakskola.se/kramig-hallonglass/

Läcker After Eight glassbomb med maränger – klicka här för recept!
Läcker After Eight glassbomb med maränger – klicka här för recept!

Glace au four

8–10 portioner

2 liter vaniljglass
2 dl frysta hallon, söndersmulade
100 g mörk eller ljus choklad, hackad

Marängtäcke
4 äggvitor
1 ½ dl strösocker

Botten
1 marängbotten (eller 1 sockerkaksbotten)

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka chokladen.

2. Klä en skål med plastfolie. Tryck ner lite glass i botten. Strö över 1/3 av hallonen och chokladen.

3. Upprepa och lägg på ytterligare två lager med glass, hallon och choklad. Ställ skålen i frysen i ca 1 tim så den är ordentligt fryst. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

4. Vispa äggvitor och strösocker till en fluffig, vit och fast massa.

5. Lägg marängbottnen på en plåt. Stjälp upp glassen på marängbottnen. Täck hela glassen ordentligt med marängsmet. Lämna inga hål så glassen syns för då smälter den under gratineringen.

6. Grädda glassen så marängen får lite färg, ca 2–3 minuter. Servera direkt!

1. Hacka chokladen.
1. Hacka chokladen.
2. Klä en skål med plastfolie. Tryck ner lite glass i botten. Strö över 1/3 av hallonen och chokladen.
2. Klä en skål med plastfolie. Tryck ner lite glass i botten. Strö över 1/3 av hallonen och chokladen.
3. Upprepa och lägg på ytterligare två lager med glass, hallon och choklad. Ställ skålen i frysen i ca 1 tim så den är ordentligt fryst. Stjälp upp glassen på en tallrik.
3. Upprepa och lägg på ytterligare två lager med glass, hallon och choklad. Ställ skålen i frysen i ca 1 tim så den är ordentligt fryst. Sätt ungen på 250 grader grillvärme.
4. Vispa äggvitor och strösocker till en fluffig, vit och fast massa.
4. Vispa äggvitor och strösocker till en fluffig, vit och fast massa.
5. Lägg marängbottnen på en plåt. Stjälp upp glassen på marängbottnen. Täck hela glassen ordentligt med marängsmet. Lämna inga hål så glassen syns för då smälter den under gratineringen.
5. Lägg marängbottnen på en plåt. Stjälp upp glassen på marängbottnen. Täck hela glassen ordentligt med marängsmet. Lämna inga hål så glassen syns för då smälter den under gratineringen.
6. Grädda glassen så marängen får lite färg, ca 2–3 minuter. Servera direkt!
6. Grädda glassen så marängen får lite färg, ca 2–3 minuter. Servera direkt!

glaceaufour1 utvald

 

 

 

Blixtfrallor


snabbastefrallornautanjast6
utvald snabbastefrallornautanjast3

BLIXTFRALLOR – snabbaste frallorna utan jäst är perfekta att slänga ihop när man vill ha nybakat frukostbröd blixtsnabbt! De innehåller ingen jäst och behöver inte jäsa. Frallorna är läckert spröda på ytan med ett saftig innanmäte. Bröden är allra godast nybakade! Om du vill frysa in dem ska det göras direkt när de kallnat.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Grov, lättgjord filmjölkslimpa som inte behöver jäsa! Klicka här för recept!
Grov, lättgjord filmjölkslimpa som inte behöver jäsa! Klicka här för recept!

Blixtfrallor

6 st

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk rapsolja
2 ½ dl mjölk 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda olja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.

3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Strö mjöl över bollarna och platta till dem.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

Vill du ha fler bra recept från Lindas bakskola – köp Lindas bakböcker med nya, härliga recept som också har steg-för-stegbilder som visar hur man göra! Klicka här och beställ!
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda olja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda olja och mjölk och häll det över mjölblandningen. Rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
2. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela den i 6 bitar.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Rulla bollar av degbitarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Strö mjöl över bollarna och platta till dem.
4. Strö mjöl över bollarna och platta till dem.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min. Låt dem svalna på plåten. Njut av de nybakade bröden med smör och ost eller något annat gott pålägg.

snabbastefrallornautanjast1 snabbastefrallornautanjast2

 

Enkel filmjölkslimpa

filmjölkslimpa3 filmjölkslimpa6 filmjölkslimpa5

Filmjölkslimpa är ljuvligt gott och superlätt att baka själv. Ingredienserna blandas ihop i en bunke till en kladdig deg och behöver inte jäsa. Supersmidigt och enkelt! Jag älskar filmjölkslimpa för den blir oerhört saftig, god, mjuk och härlig!

Tips!
Tillsätt t ex 1 dl lingonsylt, hasselnötter, några torkade aprikoser eller en riven morot i degen. Jättegott!

 

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!

 

Hembakta Polarkakor är supergott och lätt att göra själv – klicka här för recept!
Hembakta Polarkakor är supergott och lätt att göra själv – klicka här för recept!

Enkel filmjölkslimpa

1 st

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 dl linfrön
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap

Garnering
vetemjöl

TIPS! Filmjölken går att ersätta till mild yoghurt eller veganalternativ.

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt filmjölk och sirap.

3. Rör ihop allt till en kladdig smet.

4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.

5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat innan du skär den i skivor.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt filmjölk och sirap.
2. Tillsätt filmjölk och sirap.
3. Rör ihop allt till en kladdig smet.
3. Rör ihop allt till en kladdig smet.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
4. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat helt innan du skär den i skivor.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. (Öppna och stäng luckan snabbt så inte värmen åker ut). Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat helt innan du skär den i skivor.

filmjölkslimpa1 filmjölkslimpa2 filmjölkslimpa7 filmjölkslimpa4

Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!