Så räddar du en misslyckad sockerkaka

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 11.00.57

Så räddar du en misslyckad sockerkaka

En misslyckad sockerkaka går nästan alltid att bjuda på trots allt. Säg att det är en kladdkaka om den är platt och kompakt. Servera den med vispgrädde, färska bär, sylt eller glass och pudra på florsocker. Eller portionera den i små formar med vispgrädde, sylt eller bär på toppen och säg att det är bakelser. Håll god min och låtsas som att det regnar 😉

Baka en saftig sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!
Baka en saftig sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!

Varför stämmer inte gräddningstiden i receptet?

Svar: Tyvärr stämmer inte alltid värmen i alla ugnar. Om man ställer in värmen på 225 grader kan temperaturen vara ett antal grader både varmare eller kallare. Därför stämmer inte alltid gräddningstiden i receptet. Lära känna din ugn och håll koll på bakverket i ugnen. Ibland kan det skilja ända upp till 25–50 grader i olika ugnar.

Baka frökakor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Baka goda frökakor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

 

Varför jäser inte degen – felsökningschema

Skärmavbild 2016-03-28 kl. 21.20.34

Varför jäser inte degen – felsökningschema

– Degvätskan var för varm så jästen ”dog”.

– Degvätskan var för kall (då tar jäsningen längre tid).

– Degen knådades inte.

– Degen stod på en kall plats och jäste (då tar jäsningen längre tid).

– Degen innehöll för mycket mjöl och var tung och kompakt.

Tips – så får du igång jäsningen!
Tappa upp varmvatten i diskhon och ställ ner bunken. Lägg en tallrik över bunken som lock. Det brukar få igång jäsningen bra! Jäsningstiden varierar ofta eftersom flera olika faktorer spelar in hur bra det jäser, t ex temperaturen i köket, hur länge degen knådats och mängden mjöl i degen.

Baka en saftiga god morotslimpa – klicka här för recept!
Baka en saftiga god morotslimpa – klicka här för recept!

Varför stämmer inte jästiden?

Skärmavbild 2016-03-28 kl. 21.29.31

Varför stämmer inte jäsningstiden?

Svar: Det är svårt att ange en exakt jäsningstid när man bakar bröd och bullar. Tiden påverkas av hur varmt det är i rummet och vilken temperatur vätskan och ingredienserna har. Ett varmare rum ger snabbare jäsning och ett kallt rum ger en långsam jäsning. En bra riktlinje är när degen har växt till ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan om man trycker till försiktigt med fingret på degen.

Baka urgoda grötbullar – klicka här för länk!
Baka urgoda grötbullar – klicka här för länk!

Kan man byta ut bikarbonat mot bakpulver?

bakpulverbikarbonat

Kan man byta ut bikarbonat mot bakpulver?

Vad är skillnaden mellan bakpulver och bikarbonat? Kan man ersätta bikarbonat med bakpulver och tvärtom? Här får du svaret!

1. BAKPULVER
Jäsningsmedlet bakpulver består av en syra, en bas och stärkelse. När syran och basen förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten, dvs ett luftigare bakverk.

2. BIKARBONAT
Bikarbonat består av natriumbikarbonat som även ingår i ett vanligt bakpulver. Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver är att syra-delen saknas. Bikarbonat används oftast när man bakar med någon syrlig ingrediens, såsom lingon, filmjölk, gräddfil etc. Om ingen tillsats av syra sker så bildas ändå lite koldioxid (dvs kakan blir luftig) men inte lika effektivt som när man kombinerar bikarbonat med syrliga ingredienser.

Ersätta bakpulver med bikarbonat – och tvärtom
Om man byter ut bakpulver mot bikarbonat måste smeten innehålla en syra för att jäsningen ska fungera bra, t ex filmjölk eller citron. Det går bättre att byta ut bikarbonat mot bakpulver för bakpulvret behöver ingen syra för att fungera.

1 tsk bakpulver = ½ tsk bikarbonat
1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver

Baka goda frukostfrallor med bakpulver som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Baka goda frukostfrallor med bakpulver som inte behöver jäsa – klicka här för recept!