Leopardkaka

En härlig mjuk, saftig kaka med ljus apelsin- och mörk chokladsmet. En toppengod kaka att bjuda på till fikat!

Här hittar du fler recept med mjuka kakor – klicka här!

Leopardkaka 

20 bitar

4 ägg
3 dl strösocker
175 g smör, smält
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
5 dl vetemjöl

smaksättning 1
2 msk kakao

smaksättning 2
finrivet skal av 1 apelsin eller citron
2 tsk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och bland till en slät smet.

2. Häll över 1/3 av smeten i en annan skål. Tillsätt 2 msk kakao (smaksättning 1) och rör om.

3. Riv skalet av 1 apelsin. Tillsätt skalet och vaniljsocker i den ljusa smeten (smaksättning 2). Rör om ordentligt. 

4. Häll den ljusa smeten i en ugnsform, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. 

5. Klicka ut den mörka smeten på den ljusa (den är lite fastare i konsistensen).

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–23 minuter. Skär kakan i rutor när den svalnat. Pudra ev. över lite florsocker.

Här hittar du fler recept med mjuka kakor – klicka här!

HALLONGROTTSPAJ

Hallongrottor är en av de absolut populäraste småkakorna och att göra en läcker paj av kakorna är mycket uppskattat och kul att bjuda på.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Hallongrottpaj

24 st

Deg
300 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 krm salt 
6 ½ dl vetemjöl

Fyllning
1–2 dl hallonsylt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smör, strösocker, salt och vetemjöl i en bunke till en kakdeg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.

2. Dela degen i 24 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem i en långpanna, ca 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Tryck gropar i bollarna med pekfingret eller änden på en slev. Fyll groparna med hallonsylt.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Servera gärna med vaniljsås, vispgrädde eller glass.

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Virka Lindas väska i bandgarn

Virka Lindas väska i bandgarn

Design Linda Andersson
Garn: Valfritt bandgarn eller tubgarn. Det måste vara ett tjockt garn (googla tubgarn och bandgarn). Hitta ditt favoritgarn och färg!
Virknål: 6 eller 7. Jag använde 7 till denna väska.

Obs! Jag vill reservera mig för att mönstret kanske int är perfekt då jag absolut inte är något virkproffs! Jag delar med mig av hur jag gjort min väska för att jättemånga frågat mig om det. Men jag kan inte stå får att mönstret är professionellt gjort! Det funkar för mig, men jag vill observera att jag inte är något proffs på att göra virkmönster. Jag kan stå för alla mina bakrecept, men för mig är virkningen bara ett intresse och så här har jag gjort min väska! Jag har fått mönstret av en kompis och så har jag gjort en egen version av mönstret.

Du kan använda vilket bandgarn du vill och storleken på väskan kommer ju variera lite beroende på vilket garn just du väljer.

När jag lärde mig virka så fick jag till en början googla alla olika sätt att virka, t ex vad är en fm, vad är en lm och vad är bakre maskbågen. Det finns massor av bra filmer på youtube där man lär sig allt man behöver kunna för att förstå en virkbeskrivning.

Virka Lindas väska i bandgarn

BÖRJA HÄR: Virka botten på väskan som är oval: Virka först 12 lm. Fortsätt sedan med varv 1 nedan.


Varv 1: Virka 3 fm i 3:e m (räkna även maskan på virknålen, så det blir den andra maskan om man räknar bort maskan på virknålen). Virka därefter: 9 fm och virka sedan 3 fm i den sista sista m. Fortsätt virka 9 fm på den andra sidan av flätan. Fortsätt direkt med varv 2 nedan.

Varv 2: Virka 2 fm i de 3 följande maskorna, fortsätt virka 9 fm. Därefter ska du virka 2 fm i de 3 följande maskorna och sist 9 fm. Fortsätt sedan med varv 3 nedan.

Varv 3: Virka 1 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 10 fm, fortsätt virka 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m och sist virkar du 10 fm. Fortsätt sedan med varv 4 nedan.

Varv 4: Virka 2 fm, 2 fm i de 4 följande m, 14 fm, fortsätt virka 2 fm i de 4 följande m och sist virkar du 12 fm. Fortsätt sedan med varv 5 nedan.

Varv 5: Virka 1 fm, 2 fm i samma m, 2 fm, virka sedan 2 fm i samma m, 2 fm och ytterligare en gång 2 fm i samma m, 2 fm. Fortsätt virka 2 fm i samma m, 12 fm, virka 2 fm i samma m, 2 fm, virka 2 fm i samma m, 2 fm, virka 2 fm i samma m, 2 fm och fortsätt virka 2 fm i samma m, avsluta varvet med 12 fm. Fortsätt sedan med varv 6 nedan.

Varv 6: Virka 3 fm, 2 fm i samma m, 3 fm, 2 fm i samma m, 3 fm, 2 fm i samma m, 17 fm, virka sedan 2 fm i samma m, 3 fm, 2 fm i samma m, 3 fm, 2 fm i samma m, avsluta med 15 fm. 

NU ÄR BOTTEN KLAR!

Kanterna på väskan: Virka ca 18 varv fm i bakre maskbågen eller virka flera varv om du vill ha en högre väska. 

Handtag: jag lämnade en öppning på ca 15 cm på båda sidorna, virkade 17 lm, fortsatte virka fm och virkade två varv.

Recept Lindas bakskola Instagram

BESTÄLL LINDAS UGNSPLÅT – KLICKA HÄR!

BESTÄLL LINDAS BAKBÖCKER HÄR!

ALLA RECEPT TILL LINDAS UGNSPLÅT – KLICKA HÄR!

BESTÄLL Lindas BAKBÖCKER – KLICKA HÄR!

BESTÄLL Lindas BAKBÖCKER – KLICKA HÄR!

BESTÄLL COSORI AIRFRYER (rabattkod: LINDA15) - KLICKA HÄR!

Fransk chokladtårta i långpanna

En lyxig, maffig chokladtårta som lika gärna skulle kunna ha köpts på ett finare konditori. Så enkel att baka och riktigt chokladig och god.

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!

Fransk chokladtårta

Ca 12 bitar

250 g smör
400 g mörk choklad
4 dl strösocker
2 krm salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

Chokladganache
400 g mörk choklad
2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i biten och smält chokladen i smöret. Stäng av värmen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en långpanna, 22–35 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen.

4. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad i en skål. Tillsätt vispgrädde och rör om till en slät chokladsmet. 

5. Bred ut chokladsmeten över chokladbottnen. Låt den stelna i kylen. Servera med vispgrädde och bär.

Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!