200 g smör 1 krm salt 1 msk vaniljsocker 1 citron rivet skal + pressad citronsaft 3 dl strösocker 3 ägg 3 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 2–3 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Bröa formen med riven kokos eller ströbröd.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 24–26 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra den med florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispgrädde eller vaniljglass.
Trosafrallor – det här är ett favoritbröd som jag väldigt ofta bakar när jag är i Trosa. Jag älskar dessa bröd. Det blir så himla gott att baka med rågsikt och de blir fantastiskt fluffiga, mjuka och goda!
Kalljäsning! Frallorna kan bakas ut på plåten och jäsa i kylen i ca 8 timmar. Eller jäsa i kylen i bunken i ca 8 timmar och sedan bakas ut enligt receptet.
50 g jäst 8 dl vatten, fingervarmt 1 msk salt 1 dl rapsolja 18–20 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget mot slutet. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme.
2. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper.
3. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda en plåt i taget i 12–14 min tills de får lite lagom med färg på ytan. Låt dem svalna under en bakduk på ett galler.
Rostade grönsaker är väldigt smidigt och enkelt att göra i Cosori airfryer och det går mycket snabbare än i den vanliga ugnen! Grönsakerna kan man äta som tillbehör till de flesta maträtter eller ihop med t ex en kycklingfilé eller en bit lax så har du en perfekt lunch eller middag.
Reklam för att laga rostade grönsaker i Cosori airfryer
Jag är så himla nöjd över min Cosori airfryer. Jag använder den dagligen till att laga de flesta sorters mat + att jag bakar i den. Jag gräddar bröd, sockerkaka, kladdkaka, pizza, ja man kan grädda allt i Cosori airfyer!
Jag vill verkligen tipsa er om att beställa hem en egen airfryer, matlagningen och bakningen blir så mycket enklare. Det går snabbare att grädda i den pga av den smarta tekniken i den och den drar mycket mindre el!
2. Lägg morötterna längst ner i korgen (utan galler). Ringla över lite olja. Kör morötterna i 200 grader i ca 6 minuter (de tar längre tid än de andra grönsakerna).
3. Lägg i resten av grönsakerna. Ringla över lite till olja och salta. Pressa över två vitlöksklyftor om du vill. Kör på 200 grader i ca 10–15 minuter. Rör om då och då. Det är svårt att säga en exakt tid. Provsmaka och titta på grönsakerna så ser du när de är klara!
Baka bröd i airfyer – fluffiga, härliga, mjuka frallor som är makalöst goda! Nybakat bröd när det är som allra godast! Bröden går bra att frysa in! Jag skulle inte tipsa om denna airfryer om det inte var så att jag inte använde den – den är verkligen bra!!! På riktigt! Jag använder den varje dag! En suverän kökspryl som verkligen används!
25 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 tsk salt 3 msk rapsolja 7–8 dl rågsikt (eller vetemjöl)
Garnering 1 ägg, uppvispat sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl.
2. Låt degen jäsa i ca 40 min.
3. Forma ca 9 stycken runda frallor. Lägg dem på ett bakplåtspapper i din Airfryer. Pensla dem med ägg och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 25 min innan du gräddar dem.
4. Grädda frallorna i ca 15 minuter i 170 grader. Njut av nybakat bröd. Går bra att frysa in.
Njut av en kombination av grädde, nötter, maräng och choklad. Baka en klassisk tårta. Tårtan är uppkallad efter bergsområdet Schwarzwald i sydvästra Tyskland. Originalet är smaksatt med körsbärsbrännvin, men den svenska varianten är mildare och består av grädde, choklad och nötmarängsbottnar. Foto: Linda Andersson
Schwarzwaldtårta
Ca 16 bitar
Nötmarängsbottnar 200 g hasselnötter 6 äggvitor 1 1/2 dl strösocker 1 1/2 dl florsocker 100 g mörk choklad, smält
Fyllning ca 8 dl vispgrädde 100 g mörk choklad, smält 1 msk vaniljsocker
Chokladplattor 150 g mörk choklad 1/2 msk olja, neutral
Garnering Kakao
1. Sätt ugnen på 160 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min, eller tills skalet släpper. Skrubba bort skalen på dem med en kökshandduk.
2. Mal nötterna fint i en mandelkvarn. Det blir inte samma sak att köra dem i en hushållsmaskin eller mixer.
3. Sätt ugnen på 150 grader. Rita tre rundlar, ca 22 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper.
4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt strö- och florsocker mot slutet, tills det är vitt och fluffigt. Rör försiktigt ner de malda nötterna.
5. Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.
6. Lossa bottnarna från papperet försiktigt och låt dem kallna. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt dem stelna.
7. Fyllning: Vispa grädden. Ställ in hälften av grädden i kylskåpet. Blanda ca 1/2 av den vispade grädden i rumstemperatur med den smälta chokladen i en bunke. Blanda vaniljsockret och 1/2 av grädden i en annan bunke.
8. Bred ut hälften av chokladgrädden och hälften av vaniljgrädden på en botten med chokladsidan uppåt.
9. Lägg på nästa botten och upprepa steg åtta.
10. Lägg på den sista bottnen. Ta fram grädden ur kylen och bred ut den ovanpå och runt kanterna på tårtan. Ställ in den i kylen.
11. Chokladplattor: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med oljan och rör om ordentligt. Bred ut ett tunt lager choklad på ett bakplåtspapper.
12. Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv medan den fortfarande är lite mjuk. Låt plattorna stelna i kylen. Garnera tårtan med dem. Pudra över kakao på grädden innan servering.