Cashewbräck

cashewbrack5 cashewbrack4 cashewbrack3 cashewbrack1

Superenkelt, ljuvligt gott godis! De salta nötterna i kombination med chokladen är supergod! Man kan byta ut cashewnötterna mot hasselnötter, jordnötter,  valnötter eller sötmandel. Det går bra med både mörk och ljus choklad. Ett snabbt, gott godis som alltid är uppskattat och omtyckt.

Gudomligt god 5-minutersfudge – klicka här för recept!
Gudomligt god 5-minutersfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Cashewbräck

Ca 4 st

ca 75 g cashewnötter (saltade eller naturella)
200 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)

GÖR SÅ HÄR

1. Bryt isär cashewnötterna till 2 delar om de sitter ihop. Bryt söner en del av nötterna till mindre bitar.

2. Smält chokladen i en skål över vattenblad.

3. Blanda ner nötterna i chokladen.

4. Klicka ut chokladen till 4 runda plattor på ett bakplåtspapper.

5. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

1. Bryt isär cashewnötterna till 2 delar om de sitter ihop. Bryt söner en del av nötterna till mindre bitar.
1. Bryt isär cashewnötterna till 2 delar om de sitter ihop. Bryt söner en del av nötterna till mindre bitar.
2. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
2. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
3. Blanda ner nötterna i chokladen.
3. Blanda ner nötterna i chokladen.
4. Klicka ut chokladen till 4 runda plattor på ett bakplåtspapper.
4. Klicka ut chokladen till 4 runda plattor på ett bakplåtspapper.
5. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
5. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

cashewbrack7 cashewbrack2 utvald cashewbrack5

 

 

Schweizernötsbräck

schweizernotbrack2 schweizernotbrack6 schweizernotbrack7

Det allra enklaste godiset! Schweizernötsbräcket är ljuvligt gott och består bara av två ingredienser – mjölkchoklad och hasselnötter. Nötterna rostas i ugnen vilket gör att nötsmaken blir godare och konsistensen krispigare. Jag har gjort två längder av chokladen som man bryter i bitar, men det går också bra att göra mindre portionsbitar som får stelna i kylen.

Gör de allra läckraste & godaste Daimfudge-bitarna! Klicka här för recept!
Gör de allra läckraste & godaste Daimfudge-bitarna! Klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Schweizernötsbräck

2 st

ca 75 g hasselnötter
200 g mjölkchoklad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min.

2. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat.

3. Hacka nötterna med en vass kniv.

4. Smält chokladen i en skål över vattenblad.

5. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen.

6. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Rosta hasselnötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min.
2. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat.
2. Gnugga nötterna mellan händerna tills överflödigt skal lossnat.
3. Hacka nötterna med en vass kniv.
3. Hacka nötterna med en vass kniv.
4. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
4. Smält chokladen i en skål över vattenblad.
5. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen.
5. Blanda ner ¾ av nötterna i chokladen.
6. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.
6. Bred ut chokladen till två längder på ett bakplåtspapper. Strö över resten av hasselnötterna. Låt chokladen stelna i kylen. Förvara bräcken i kylen för den kan mjukna i rumsvärme.

 

utvald schweizernotbrack4 schweizernotbrack3 schweizernotbrack2 

 

 

Nyttig jordgubbsglass utan socker

jordgubbsglass3 jordgubbsglass2

När man är sugen på något sött och gott är den här glassen helt underbar! Den är frisk, fräsch och ljuvligt god. Det går bra att använda frysta jordgubbar från butiken, men på sommaren kan du passa på att frysa in färska jordgubbar för de har bättre smak än frysta. Men på vintern funkar de frysta kanon! Glassen är supernyttig och innehåller inget tillsatt socker så man kan äta en stor portion med gott samvete 🙂

Tips: laktosfri glass!
Byt ut yoghurten mot bubbelvatten (t ex Ramlösa eller Loka). Glassen blir då mer lik sorbet, men också jättegod!

Gör supergod nyttig mangoglass – klicka här för recept!
Gör supergod nyttig mangoglass – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Nyttig jordgubbsglass utan socker

2 portioner

250 g frysta jordgubbar
1 fryst banan
ca 1 dl mild naturell yoghurt eller mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Skär de frysta jordgubbarna och bananen i bitar. Låt de eventuellt ligga framme några minuter så är de blir enklare att skära, men inte för länge så de tinar.

2. Lägg alla ingredienserna i en mixer. Mängden banan och yoghurt kan man reglera själv. Mer yoghurt gör glassen något krämigare.

3. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!

1. Skär de frysta jordgubbarna och bananen i bitar. Låt dem eventuellt ligger framme några minuter så är de enklare att skära, men inte för länge så de tinar.
1. Skär de frysta jordgubbarna och bananen i bitar. Låt de eventuellt ligga framme några minuter så är de blir enklare att skära, men inte för länge så de tinar.
2. Lägg alla ingredienserna i en mixer. Mängden banan och yoghurt kan man reglera själv. Mer yoghurt gör glassen något krämigare.
2. Lägg alla ingredienserna i en mixer. Mängden banan och yoghurt kan man reglera själv. Mer yoghurt gör glassen något krämigare.
3. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!
3. Mixa alla ingredienserna till en slät glass. Ät glassen direkt eller täck den med plastfolié om du fryser in den. Den är allra godast och krämigast när den är nygjord. Tänk på att den smälter snabbt!

jordgubbsglass1utvald 

Saffranssockerkaka

saffranssockerkaka5 saffranssockerkaka2

GOTT TILL FIKAT Den är saffranssockerkakan är supersaftig & ljuvligt god!

 

Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!
Ljuvligt god saffranskladdkaka – klicka här eller på bilden för recept!
saffranssmörbullar
Saftiga, ljuvligt goda saffranssmörbullar – klicka här eller på bilden för recept!

Här hittar du massor av goda recept på saffran – klicka här!

Saftig saffranssockerkaka med kokos

Ca 12 bitar

3 dl strösocker
2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Till formen
smör
kokos eller ströbröd

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.

2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.

4. Pudra florsocker över kakan före servering.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos eller ströbröd. Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i formen.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.

saffranssockerkaka4 saffranssockerkaka6 saffranssockerkaka7
fb

Nötfudge

notfudge3 notfudge5 notfudge8

Nötterna i den lena, goda fudgen ger ett härlig tuggmotstånd! En perfekt smakkombination! Ingen jul i detta hus utan nötfudge! Jag älskar denna fudge och skulle kunna föräta mig på den. Den är vädligt enkel att göra, den tar bara några minuter att röra ihop.

Gör drömgod 5-minutersfudge med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!
Gör drömgod 5-minutersfudge med bara 3 ingredienser – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Nötfudge

Ca 40 bitar

400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt)

Fyllning
ca 100 g valnötter, hasselnötter eller cashewnötter, hackade

GÖR SÅ HÄR

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt blandningen svalna något, men inte för länge för du stelnar den.

3. Hacka nötterna grovt.

4. Blanda ner nötterna i smeten (spar lite till garnering).

5. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av nötterna. Ställ chokladen i kylen för att stelna. Skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.  

 

2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt det svalna något.  
3. Hacka nötterna grovt.
3. Hacka nötterna grovt.  

 

 

4. Blanda ner nötterna i smeten (spar lite till garnering).
4. Blanda ner nötterna i smeten (spar lite till garnering).

 

5. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av nötterna. Ställ chokladen i kylen för att stelna. Skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.
5. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av nötterna. Ställ chokladen i kylen för att stelna. Skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

notfudge1 notfudge2 notfudge8 utvald notfudge6