Lindas nyttiga müsli

musli2

utvald
Strö gärna några hallon över müslin!

musli1

Hemgjord knaprig & nyttig müsli helt utan tillsatt socker. Den är fantastiskt god och har en rykande åtgång här hemma. Mina tre tonårsbarn älskar den och gillar att den är nyttig. En hälsosam och mättande start på dagen! 

Fröna kan bytas ut!
Fröna i müslin kan varieras efter egna önskemål. Det går bra att tillsätta andra frön än vad som anges i receptet eller byta ut mängderna efter eget behov och smak.

Sötningstips!
Personligen tycker jag müslin är god utan någon sötning, men man kan tillsätta 1–2 msk honung eller råsocker i vatten- och oljeblandningen om man vill ha en sötare smak. Värm då upp vattnet så den söta ingrediensen löses upp.

Baka nyttigt, lättgjort fröknäcke – klicka här för recept!
Baka nyttigt, lättgjort fröknäcke – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lindas nyttiga müsli

Ca 14 dl

Torra ingredienser
5 dl havregryn (fiber eller vanliga)
3 dl dinkelflingor (kan bytas till rågflingor)
1 ½ dl vetegroddar (kan uteslutas)
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl sötmandel, hackad (eller hasselnötter)
ca 1 krm salt 

2 dl vatten
2 msk rapsolja
kanel eller kardemumma

Förslag på smaksättning (frivilligt)
1 dl russin
1 dl torkad banan
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade blåbär
½ dl kokos 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

2. Blanda vatten och rapsolja i en skål. Häll det över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.

3. Bred ut müsliblandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra över kanel eller kardemumma.

4. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–45 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i valfri smaksättning (frivilligt).

5. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål. Häll det över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
2. Blanda vatten och rapsolja i en skål. Häll det över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
3. Bred ut müsliblandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra över kanel eller kardemumma.
3. Bred ut müsliblandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra över kanel eller kardemumma.
4. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–45 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i valfri smaksättning om du vill.
4. Grädda müslin mitt i ugnen i 35–45 min. Rör om var 5:e minut så müslin inte bränns. När müslin är torr och knaprig och har svalnat kan du blanda i valfri smaksättning om du vill.

 

5. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.
5. Förvara müslin i en bruk med tätslutande lock.

 

fbmusli3

musli4 musli2

 

 

Frökakor som inte behöver jäsa

utvald2frökakor2

fb

frökakor7

Lättbakade, jättegoda hålkakor som är klara på bara 20 min. De är fyllda med nyttiga chiafrön, linfrön och solroskärnor. Supergott! Frys in dem direkt om det blir bröd överst för de är som godast nybakade och om du fryser in dem direkt och tinar dem i mikron så smakar de som nybakat igen.

Fröna går att byta ut mot valfria sorter om man inte har exakt dessa frön hemma!

Baka ljuvligt goda 20-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!
Baka ljuvligt goda 20-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Frökakor som inte behöver jäsa

4 st

1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl havregryn
¾ dl linfrön
¾ dl solroskärnor
½ dl chiafrön
6 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.

2. Dela degen i 4 bitar.

3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.

4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda bakpulver, salt, havregryn, frön och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det ordentligt med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en lite kladdig deg.
2. Dela degen i 4 bitar.
2. Dela degen i 4 bitar.
3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.
3. Forma runda kakor, ca 12 cm i diameter, med mjölade händer. Gör ett hål i mitten, ca 3 cm diameter.
4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
4. Lägg brödkakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–14 min. Låt dem svalna på plåten.

 

frökakor5 frökakor8 frökakor3 

Släng-ihop-limpa som bara jäser en gång

slängihoplimpa2 fb

En riktigt god och härlig limpa som bara jäser en gång direkt i formen. Den kladdiga degen blir oerhört saftig och god när den gräddas i ugnen.

Kalljäsning!
Om man vill ha nygräddat bröd till frukost kan man göra degen på kvällen och låta degen kalljäsa i kylen över natten. Ta fram formen ur kylen när du sätter på ugnen så får degen stå i rumpstemperatur i 10–15 min innan den gräddas.

Tips: Gör limpan grövre med mer fibrer!
Byt ut 2 dl av vetemjölet mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Tillsätt även ca 1 dl med blandade frön i degen.

Baka ett lättgjort, gott grytbröd – klicka här för recept!
Baka ett lättgjort, gott grytbröd – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Släng-ihop-limpa som bara jäser en gång

1 st

25 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
2 dl havregryn
1 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
7 dl vetemjöl

Garnering
vetemjöl
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den).

3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i  35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.

 

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och rör om i någon minut. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Rör ihop allt till en kladdig deg.

 

2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den).
2. Bred ut degen i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och havregryn. Fyll upp diskhon med lite varmt vatten och ställ ner limpformen i vattnet. Låt degen jäsa täckt med plastfolié i ca 1 tim i vattnet, eller låt den jäsa övertäckt i kylen över natten (om du vill kalljäsa den).

 

3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i 35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.
3. Sätt ugnen på 250 grader (ta nu fram brödet ur kylen om den kalljäst). Grädda brödet längst ner i ugnen i 35–40 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet i ugnen. Låt brödet svalna i formen.

 

slängihoplimpa3 slängihoplimpa5 utvald slängihoplimpa1 slängihoplimpa4 

Fluffig Nutellamousse med 2 ingredienser

nutellamousse1 nutellamousse4 nutellamousse5

En underbar fluffig mousse smaksatt med Nutella. Toppa den gärna med friska bär så har du världens bästa efterrätt. Den går blixtsnabbt att göra och innehåller bara 2 ingredienser. En riktig tiopoängare!

Serveringsförslag!
– Färska bär, t ex hallon, jordgubbar eller blåbär.
– Rostade hasselnötter eller sötmandlar, hackade

Rostade hasselnötter/mandlar
– Hacka nötterna grovt. Hetta upp en gjutjärnspanna och rosta dem på medelvärme i några minuter. Rör om då och då.

Baka underbart goda fudge brownies – klicka här för recept!
Baka underbart goda fudge brownies – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Fluffig Nutellamousse med 2 ingredienser

8–10 portioner

3 dl vispgrädde
200 g Nutella

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig, men inte får hårt för då blir moussen grynig.

2. Blanda ner Nutellan och rör om försiktigt till en jämn mousse.

3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.

steg1
Du behöver: 3 dl vispgrädde och 200 g Nutella.

2. Blanda ner Nutellan och rör om försiktigt till en jämn mousse.
1. Vispa grädden fluffig, men inte får hårt för då blir moussen grynig.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar

3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.
3. Portionera moussen i glas. Servera gärna med färska bär och rostade, hackade hasselnötter eller sötmandlar.

 

nutellamousse7 nutellamousse8 

 

0 kommentarer

Marshmallowsbrownies

marshmallowsbrownies4 marshmallowsbrownies5 marshmallowsbrownies7 marshmallowsbrownies9

Lyxiga & mumsiga marshmallowsrutor med krossad choklad! En lätt kladdig browniebottnen med ett segmjukt marshmallowstäcke med krossad choklad. Makalöst gott!

Baka supergoda, läckra fudgebrownies – klicka här för recept!
Baka supergoda, läckra fudgebrownies – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Marshmallowsbrownies

Ca 16 bitar 


100 g smör
3 dl strösocker
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 ½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg

1 påse minimarshmallows, ca 150 g

Garnering
50–75 g mörk choklad (eller mjölkchoklad), hackad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).

4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.

5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. Blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. (Ta ut kakan och grädda sedan ytterligare 5 min enligt punkt 4).
4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.
4. Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt den svalna i formen.
5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.
5. Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar. Det är lättare att skära snygga bitar om kakan är kylskåpskall.

steg6
marshmallowsbrownies8 utvald marshmallowsbrownies6 marshmallowsbrownies3