En helt underbar kladdkaka med hackad mintkrokantchoklad på toppen – ljuvligt gott. En perfekt dessert som går snabbt att baka! Den kan med fördel bakas dagen före man ska äta den. Den är lika god, om inte ännu godare om den får stå i kylen över natten.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Låt det svalna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–28 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
4. Hacka chokladen grovt.
5. Strö över chokladhacket på kakan medan den fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast i kakan. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljglass.
Detta inlägg innehåller annonslänkar.
Ljuvligt goda tunnbröd som går blixtsnabbt att grädda. Endast 3 minuter per bröd i stekpannan. Det perfekta frukostbrödet som har en rykande åtgång. Ljuvligt gott bröd!
Gjutgärnsstekpannor leder värmen bättre än t ex en teflonstekpanna, men det funkar bra med det också om du inte har en i gjutjärn.
Grilltips! Gör degen och bröden enligt receptet. Grädda dem på grillen när glöden inte är för stark. Supergott till grillade grönsaker, kött och sallad!
Det mjuka, goda bröden tar bara ca 3 minuter att grädda i stekpannan. (Det går bra att endast använda 5 dl vetemjöl om du inte har rågsikt hemma).
50 g smör, rumsvarmt
2 dl rågsikt 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 2 ½ dl filmjölk
GÖR SÅ HÄR
1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg. Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.
2. Dela degen i 6–8 bitar.
3. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna.
4. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.
5. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida. Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.
Den knapriga Daimen är en perfekt, supergod kombination till den krämiga fudgen! Ska du bara göra en fudge denna jul så rekommenderar jag denna! Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Daimfudge bars
Ca 40 bitar
400 g mörk choklad 25 g smör 1 burk sötad kondenserad mjölk, 397 g (okokt) använd inte den sorten som heter original eller karamalliserad) 2 dubbel-Daim, hackad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält chokladen och smöret i en skål över vattenbad.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om. Låt smeten svalna något så Daimen inte smälter i smeten (men inte för länge för då börjar smeten stelna).
3. Blanda försiktigt ner Daimbitarna (spar lite till garnering).
4. Bred ut smeten i en form, 24 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper (eller i två mindre formar, ca 12 x 16 cm). Strö över resten av Daimbitarna. Skär fudgen i avlånga bitar.
En ljuvligt god kladdkaka med smak av kanel! Mina barn varit helt lyriska när de fick smaka. Även jag och min väninna var supernöjda och åt två stora bitar var! Den funkar bra året runt, men till jul kan man med fördel baka den och få en härlig julkänsla! En enkel kaka som funkar i alla lägen – och den är grymt god!!! Innehåller ingredienser man oftast har hemma.
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker 1 nypa salt 3 ägg 1 ¾ dl vetemjöl ca 1 tsk kanel
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull och stäng sedan av värmen. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om ordentligt. Rör ner äggen och mjölet och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Pudra kanelen över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra kakan med florsocker före servering. Servera gärna med vispad grädda eller vaniljglass.
Makalöst goda saffransbullar med en härlig smörkrämsfyllning. En saffransfavorit som kommer bakas många gånger innan julen är här! Om du bara ska baka en sorts saffransbullar så rekommenderas dessa varmt! Äggen i degen gör bullarna extra luftiga, saftiga och mjuka.
Fyllning 150 g smör, rumsvarmt 1 ½ dl florsocker 1 msk vaniljsocker
Deg ½ g saffran + 1 tsk strösocker 50 g jäst 3 dl mjölk, fingervarm 1 ½ dl strösocker ½ tsk kardemummakärnor, mortlade 1 krm salt 3 ägg 225 g smör, rumsvarmt 12–14 dl vetemjöl
Dekorering 1 ägg pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.
[caption id="attachment_36387" align="alignnone" width="860"] 1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.[/caption]
[caption id="attachment_36388" align="alignnone" width="860"] 2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_36389" align="alignnone" width="860"] 3. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).[/caption]
[caption id="attachment_36390" align="alignnone" width="860"] 4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_36391" align="alignnone" width="860"] 5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.[/caption]
[caption id="attachment_36392" align="alignnone" width="860"] 6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]