Kladdkaka med kolasnittbotten

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

https://youtu.be/wdJLTNepmUw
Kladdkaka med kolasnittbotten – klicka på bilden för att se hur man bakar den.

Kladdkaka med en botten av kolasnittsdeg. Gudomligt gott! Bottnen är både lite seg och frasig och det blir en perfekt kombination till kladdkakan. En underbart god kaka!
Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Klassiska kolasnittar – recept hittar du här om du vill baka ut kakorna på vanligt sätt!

Kladdkaka med kolasnittbotten

Kolasnittdeg (botten)
50 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk ljus sirap 

Kladdkakesmet
150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
¾ dl kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Kolasnittbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Mosa ihop smöret med resten av ingredienserna till en lite torr deg (jag har gjort degen lite torrare än vanliga kolasnittar för att kakan inte ska bli kladdig när den används som botten på kakan).

2. Tryck ut degen i en smord springform, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda längst ner i ugnen i ca 10 min.

4. Kladdkakesmet: Smält smöret och blanda ihop med resten av ingredienserna till en smet.

5. Häll smeten på den gräddade kolasnittbottnen.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 20–22 min. Låt kakan svalna i formen. Servera med vispgrädde eller vaniljglass.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här!

Nyttiga recept Instagram

BESTÄLL LINDAS LÅNGPANNA – KLICKA HÄR!

CHOKLADFUDGEKAKA

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!

Underbart, ljuvligt, fantastiskt god chokladfudgetårta som kommer göra succé på fikabordet. En riktig klassiker med en lite kladdig chokladbottnen och en härligt krämig chokladfudge på toppen. En kaka man alltid kan bjuda på utan att misslyckas och alla kommer gilla den! Lägg receptet på minnet!

CHOKLADFUDGEKAKA

Ca 12 bitar

2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk starkt kaffe
150 g smör, smält
3 msk kakao
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
1 ¾ dl vetemjöl

Chokladfudge
2 dl vispgrädde
1 ¾ dl strösocker
2 msk ljus sirap
200 g mörk choklad, grovhackad
50 g smör, smält

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsocker, kaffe och smör. Blanda kakao, salt bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smeten. Blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan mitt i ugnen 18–22 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den kallna helt i formen.

4. Chokladfudge: Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Stäng av värmen och blanda ner smöret. Låt fudgen svalna något.

5. Tryck till kanterna lite på bottnen om de pekar inåt efter gräddningen. Häll fudgen på chokladbottnen och låt den stelna i kylen. Sikta över lite florsocker före servering. Servera gärna kakan med vispad grädde.

Löjromspizza

Lyxig löjromspizza som kan ätas både som förrätt, tilltugg eller huvudrätt. En riktig festlig pizza som passar alla högtider, men även en vanlig helg när man vill lyxa till det. Pizza bianco – pizza som bakas utan tomatsås.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Löjromspizza

1 stor pizza

pizzadeg
100 g valfri ost, riven
(gärna Västerbotten eller prästost)
2 dl creme fraische
1 rödlök, hackad
gräslök eller dill
50 g löjrom

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 250 grader. Gör pizzadegen enligt recept eller köp färdig.

2. Kavla ut degen tunt på ett bakplåtspapper. Gör gärna en liten tjockare kant på pizzan. Låt den jäsa i 25–30 min.

3. Riv osten och strö den över pizzadegen.

4. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 10 min. Ta sedan ut och pizzan.

5. Hacka rödlöken fint. Skär eller klipp gräslöken i mindre bitar.

6. Bred eller klicka ut crème fraiche över pizzabotten. Toppa med löjrom, rödlök och gräslök. Skär pizzan i bitar.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Kesofrallor utan mjöl

https://youtu.be/PhsK1AF3U78
Titta på filmen som visar hur man gör – klicka på filmen ovan!

NYTTIGT KESOBRÖD UTAN MJÖL Baka bröd utan vetemjöl. Keso och havregryn är grunden i dessa otroligt saftiga och goda bröd. Och de behöver inte jäsa. Mycket enkla att baka!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du mer inspiration och fler recept!

Kesofrallor utan mjöl

Ca 14 st st
10 dl havregryn
3/4 tsk salt
1 msk bakpulver
7 ägg
500 g Keso (valfri fetthalt)


Garnering
sesamfrön (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda havregryn, salt och bakpulver i en bunke. Rör om ordentligt.

2. Tillsätt ägg och Keso och rör om ordentligt. Låt blandningen stå och dra sig i ca 10 min.

3. Forma runda frallor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 min. Sänk värmen till 225 grader efter halva gräddningstiden. Låt dem svalna på plåten. Låt bröden kallna helt innan du skär isär dem med en kniv.
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)