Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd

Enkla limpan i papper

Dagens-recept

steg4

Superenkel och galet god limpa som bara behöver jäsa en gång och behåller sin form i ett bakplåtspapper.

Om du vill ha ett grövre bröd går det bra att byta ut ca 2 dl av vetemjölet till någon grövre mjölsort,  t ex grahamsmjöl eller rågmjöl. Det går också bra att tillsätta frön, kli eller kross i degen för att få mer fibrer i brödet.

Tips: kalljäs degen!
Du kan göra degen/limpan enligt receptet och låta den kalljäsa i kylen över natten om du vill servera nygräddat till frukost! Ta fram den ur kylen när du sätter på ugnen så den får stå i ca 20 min i rumstemperatur innan gräddning.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola

Enkla limpan i papper

1 st

Låt degen jäsa i bakplåtspappret. Gör en dubbel sats om du vill ha två limpor.

Kalljäsning! Gör degen, forma den till en limpa, lägg den i pappret och låt den jäsa i kylen över natten (eller dagen). Ta fram den i rumstemperatur när du sätter på ugnen!

Du behöver
1 bakplåtspapper
4 gem

¼ pkt jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl rågsikt
3–4 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.

2. Vik ett bakplåtspapper på mitten horisontellt. Vik ihop kanterna två gånger, ca 1 cm och fäst ihop dem med två gem.

3. Forma degen till en limpa och rulla den i vetemjöl.

4. Lägg limpan i bakplåtspappret och låt den jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen så förblir degytan elastisk under de första minuterna under gräddningen. Det gör att brödet kan växa mer. När ytan har stelnat kan brödet inte expandera lika mycket.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i den höga värmen i 8–10 min. Sänk sedan värmen till 180 grader och fortsätt grädda brödet i ca 20 min. Låt limpan svalna innan du skär den i skivor.

1. Gör degen enligt receptet.
1. Gör degen enligt receptet.
2. Vik ett bakplåtspapper på mitten horisontellt. Vik ihop kanterna två gånger, ca 1 cm och fäst ihop dem med två gem.
2. Vik ett bakplåtspapper på mitten horisontellt. Vik ihop kanterna två gånger, ca 1 cm och fäst ihop dem med två gem.
3. Forma degen till en limpa och rulla den i vetemjöl. Lägg limpan i bakplåtspappret och låt den jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen så förblir degytan elastisk under de första minuterna under gräddningen. Det gör att brödet kan växa mer. När ytan har stelnat kan brödet inte expandera lika mycket.
3. Forma degen till en limpa och rulla den i vetemjöl. Lägg limpan i bakplåtspappret och låt den jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen så förblir degytan elastisk under de första minuterna under gräddningen. Det gör att brödet kan växa mer. När ytan har stelnat kan brödet inte expandera lika mycket.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i den höga värmen i 8–10 min. Sänk sedan värmen till 180 grader och fortsätt grädda brödet i ca 20 min. Låt limpan svalna innan du skär den i skivor.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i den höga värmen i 8–10 min. Sänk sedan värmen till 180 grader och fortsätt grädda brödet i ca 20 min. Låt limpan svalna innan du skär den i skivor.

enklalimpandubbel

enklalimpan2

 

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Skolans kalla fisksås

Skolans  kalla fisksås är verkligen supergod! Och mycket enkel att göra! Och det bästa av allt är att alla mina fem barn gillar den. Jag gjorde såsen utan citron idag, men det är också gott att röra ner någon tesked citronsaft i såsen. Man kan lägga hälften av såsen i en annan skål och bara …

0

Slutskurat – ny teknik fixar städningen 

Artikeln är ett annonssammarbete med Kärcher Dammsugning och skurning är knappast något som du längtar efter. Ändå dammsuger och skurar du. När hemmet börjar likna kvarterets återvinningscentral känner du ångesten komma krypande. Men, lugn! Med lite planering är det inte längre något problem. Rätt strategi och rätt utrustning hjälper dig vinna kriget mot smutsen. Tips …

0

Rostade potatishalvor i ugn

Rostade potatishalvor i ugn är gudomligt gott och mycket enkelt att göra. Passar till allt som är grillat, grytor, ja i princip till det mesta faktiskt. En favorit som jag ofta gör hemma, både till vardags och fest. Rostade potatishalvor i ugn potatis (valfritt antal) en klick smör (eller olja) salt Smaksättning ev. vitlök, riven …

0

Daimkladdkaka

Daimkladdkaka. Knaprig Daim och kladdig chokladkaka är en magiskt god kombination! En perfekt dessert eller tårta på kalaset som är superlätt att baka. Servera gärna med en klick vispgrädde eller glass. Alla kommer älska denna läckerhet! Daimkladdkaka Ca 12 bitar 150 g smör 2 ½ dl strösocker ½ krm salt ½ dl kakao 1 ¾ dl …

0

Vaniljbullekrans

Vaniljbullekrans. Ljuvligt god, läcker vaniljbullekrans som är både god, snygg och vacker att bjuda på. Degen räcker även till ett antal vanliga vaniljbullar som gräddas i 250 grader i 6–8 minuter. Tips! Bullarna kan garneras med pärlsocker om man inte vill ha sötmandel och florsocker. Man kan även pudra på kanel i bullens fyllning. Vaniljbullekrans 1 …

0

Chokladbullar

Chokladbullar! Supersaftiga, ljuvligt goda bullar med chokladfyllning. Man väljer själv vilken sorts choklad man vill ha i bullarna. Jag valde mjölkchoklad denna gång och det är magiskt gott! Men det går bra med vilken sorts choklad man vill. Tips! Fyll hälften av bullarna med choklad och hälften med smör, kanel och strösocker (vanliga kanelbullar). CHOKLADBULLAR 30–40 …

0

Lyxig blåbärskaka

Gör superläckra bakelser enkelt av en blåbärskladdkaka – drömgoda!

0

Noblesseglass

Hemgjord glass med knapriga, läckra Noblessechoklad i glassen. Noblessechoklad innehåller små bitar knaprig krokant vilket är ljuvligt gott att tillsätta i glassmeten. Noblesseglass 6 st Noblesseplattor 5 dl vispgrädde 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 397 gram Garnering några Noblesseplattor GÖR SÅ HÄR 1. Hacka Noblesseplattorna med en kniv. 2. Vispa grädden fluffig. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om …

0

Havrebollskakor

Ljuvligt goda, superläckra havrebollskakor som innehåller samma ingredienser som havrebollar. Det som skiljer är att denna smet kokas ihop i en kastrull och kakorna blir knapriga på ytan när de stelnar. Supergoda!!! HAVREBOLLSKAKOR 25 st 100 g smör2 dl strösocker2 tsk vaniljsocker2 msk kakao1 nypa salt3 msk kaffe2 dl kokos4 dl havregryn GÖR SÅ HÄR1. Smält smöret …

0

Bakpulvertekakor

Mycket goda, enkla tekakor som går fort att baka när man vill ha nybakat bröd. Tips! Det går lika bra att bara baka brödet med rågsikt eller bara vetemjöl. Rågsikt gör bröden lite mörkare och rågsikten innehåller 40 procent rågmjöl. Bakpulvertekakor 9 st 50 g smör, rumsvarmt 7 dl rågsikt eller vetemjöl ¾ tsk salt 1 msk bakpulver 4 dl mjölk  …

0

Hallonkladdkaka

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Hallon i kladdkakan är magiskt gott! Det här är en fantastiskt god kaka som är mycket lätt att baka. Bären i kakan är ljuvlig i kombination med den ljusa, lagom kladdiga bottnen. Servera gärna med en klick vaniljsås eller glass. HALLONKLADDKAKA ca 12 bitar 150 g smör 2 ¾ dl …

0

Nyttig frozen yoghurtdessert

Fräsch, fruktig & nyttig fryst yoghurtglass med hallon och mango. Passar perfekt som dessert eller njut av den när du är sugen på något sött. Sååå gott och helt utan tillsatt socker! Nyttig frozen yoghurtdessert Hallonglass: 2 dl mild yoghurt naturell (eller vaniljyoghurt) ca 150 g frysta hallon Mangoglass: 2 dl mild yoghurt naturell (eller vaniljyoghurt) …

0