Superenkel och galet god limpa som bara behöver jäsa en gång och behåller sin form i ett bakplåtspapper.
Om du vill ha ett grövre bröd går det bra att byta ut ca 2 dl av vetemjölet till någon grövre mjölsort, t ex grahamsmjöl eller rågmjöl. Det går också bra att tillsätta frön, kli eller kross i degen för att få mer fibrer i brödet.
Tips: kalljäs degen!
Du kan göra degen/limpan enligt receptet och låta den kalljäsa i kylen över natten om du vill servera nygräddat till frukost! Ta fram den ur kylen när du sätter på ugnen så den får stå i ca 20 min i rumstemperatur innan gräddning.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola
Enkla limpan i papper
1 st
Låt degen jäsa i bakplåtspappret. Gör en dubbel sats om du vill ha två limpor.
Kalljäsning! Gör degen, forma den till en limpa, lägg den i pappret och låt den jäsa i kylen över natten (eller dagen). Ta fram den i rumstemperatur när du sätter på ugnen!
Du behöver
1 bakplåtspapper
4 gem
¼ pkt jäst
2 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl rågsikt
3–4 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.
2. Vik ett bakplåtspapper på mitten horisontellt. Vik ihop kanterna två gånger, ca 1 cm och fäst ihop dem med två gem.
3. Forma degen till en limpa och rulla den i vetemjöl.
4. Lägg limpan i bakplåtspappret och låt den jäsa under bakduk i ca 1–1 ½ tim. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnstålig skål med vatten i botten på ugnen så förblir degytan elastisk under de första minuterna under gräddningen. Det gör att brödet kan växa mer. När ytan har stelnat kan brödet inte expandera lika mycket.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i den höga värmen i 8–10 min. Sänk sedan värmen till 180 grader och fortsätt grädda brödet i ca 20 min. Låt limpan svalna innan du skär den i skivor.