Klippta morotsfrallor. Klipp degen i bitar med en sax – du slipper kladdiga händer plus att bröden blir vackert formade. Enkelt, smidigt och smart!
Tips! Gör pannkakor med havregryn istället för vetemjöl – klicka till receptet här!
Klippta morotsfrallor
Ca 24 st50 g jäst5 dl mjölk, fingervarm3 dl vatten, fingervarmt2 tsk salt2 msk rapsolja1 morot, fint riven (normalstor)3 dl grahamsmjöl15–16 dl vetemjölGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Rulla degen i mjöl och klipp den i bitar, ca 24 st.
3. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
[caption id="attachment_57235" align="alignnone" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_57236" align="alignnone" width="860"] 2. Rulla degen i mjöl och klipp den i bitar, ca 24 st.[/caption]
[caption id="attachment_57237" align="alignnone" width="860"] 3. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.[/caption]
[caption id="attachment_57238" align="alignnone" width="860"] 4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.[/caption]
Mjuka, saftiga frallor som jäser ihop på plåten och det gör dem extra fluffiga och goda! Jag har garnerat mina frallor med både vita och svarta sesamfrön, men självklart går det bra med en sorts sesamfrön, eller så kan man byta ut dem till vallmofrön om man vill. Eller gör dem utan frön, det går …