Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Grova rågkakor

DAGENSRECEPTGrovarågkakor3 Grovarågkakor4 Grovarågkakor8 Grovarågkakor2

Riktigt härliga hålkakor som är saftiga, luftiga och innehåller nyttiga fibrer. Mina fem barn äter allihopa dessa bröd med god aptit och de har alltid en rykande åtgång när de serveras till frukost. Bröden är också goda som mellanmål. Med smör, ett gott pålägg och lite grönsaker mättar de bra och ger energi inför träningarna de ofta ska i väg på före middagen.

Här finns fler goda och lättbakade brödrecept! 

Tips!
– Baka en dubbel sats och frys in bröden. Ta fram och tina hålkakorna efter behov.
– Det grova rågmjölet går att byta ut mot fint rågmjöl eller grahamsmjöl.

Kalljäsning!
Ställ in plåten med bröden i kylen över natten för att jäsa (täcker över dem med folie). På morgonen: Sätt på ugnen och ta ut plåten i rumsvärme i ca 15 min. Grädda bröden när ugnen blivit varm.

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: Lindas bakskola

Grova rågkakor

Ca 12 st

Fiberrika, saftiga och luftiga rågkakor som gör frukosten till dagens godaste mål.

25 g jäst
4 dl vatten
1 ½ dl havregryn
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
1 ½ dl grovt rågmjöl
7–8 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min.

2. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, 2–3 centimeter i diameter.

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, ca 2 centimeter i diameter.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla dem till bollar med mjölade händer och platta dem till 1–2 cm tjocklek. Gör ett hål i mitten, ca 2 centimeter i diameter.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga hål på ytan med en potatissticka. Låt dem jäsa under bakduk i 30–40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på plåten.

Grovarågkakor1 Grovarågkakor5Grovarågkakor6utvald

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Brytbröd på plåt

Brytbröd är enkelt att göra och blir saftigt och luftigt när de jäser ihop på plåten. Jäser bara en gång!

0

Snabb äppelkaka

Superenkel, saftig och ljuvligt god äppelkaka.

0

Fröknäcke (glutenfritt)

Nyttigt, glutenfritt fröknäcke som är enkelt att göra och himmelskt gott.

0

Saftig & kladdig chokladkaka

Mjuk och supersaftig, chokladfylld kaka som är aningen kladdig i mitten.

0

Lättbakat grytbröd

Oerhört saftigt bröd med en härlig, knaprig brödskorpa.

0

Banansockerkaka med kanel

En mosad banan i smeten gör sockerkakan oerhört saftig och god.

0

Knäckig toscakaka

Sagolikt saftig och mjuk kakbotten med en knäckig toscasmet på toppen som pricken över i.

0

Stora rågsiktsrutor i långpanna

Luftiga och saftiga brödrutor som är makalöst goda med smör och en skiva ost.

0

Mazarinkaka med hallonglasyr

Kombinationen frasig mördegsbotten, saftig mandelfyllning och sötsyrlig hallonglasyr är oslagbar.

0

Enkla frukostbrödet

Mjukt och saftigt bröd som endast jäser en gång direkt i formen.

0

Smulig hallonpajkaka

De sötsyrliga bären och den smuliga degen är en ljuvlig kombination.

0