kalljästafrukostbullar4kalljästafrukostbullar2kalljästafrukostbullar6

Fiberrika frallor som jäser i kylen över natten. Perfekt när man vill njuta av nybakat bröd på morgonen direkt när man vaknar. Eller gör degen på morgonen om du vill äta nybakat frallor till middagen på kvällen. Grahamsmjölet är rikt på fibrer och ger en god, rustik smak!

Kalljästa grahamsbullar

12 st (gör en dubbel sats som ger 24 st bröd om du vill använda hela jästen)

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 dl grahamsmjöl
1 ½ tsk salt
1 msk rapsolja
ca 6 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen (eller morgonen): Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka.

2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten (eller över dagen om du gör degen på morgonen).

4. På morgonen (eller kvällen): Ta ut bröden ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.

1. På kvällen (eller morgonen): Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka.

1. På kvällen (eller morgonen): Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Häll i grahamsmjöl och blanda. Låt blandningen stå i ca 5 min. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så glutentrådarna blir starka.

2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.

2. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till runda frallor med mjölade händer.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten (eller över dagen om du gör degen på morgonen).

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i kylen över natten (eller över dagen om du gör degen på morgonen).

4. På morgonen (eller kvällen): Ta ut bröden ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.

4. På morgonen (eller kvällen): Ta ut bröden ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–14 min när ugnen blivit varm. Låt dem svalna på ett galler.

kalljästafrukostbullar3 kalljästafrukostbullar5 kalljästafrukostbullar1 kalljästafrukostbullar6 kalljästafrukostbullar1