Bakpulver

Allt du behöver veta om bakpulver

Bakpulver är ett kemiskt jäsmedel som inte behöver jäsa innan gräddning. Det består av syra, bikarbonat och stärkelse (majs eller vete). När syra och bikarbonat förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten eller degen, dvs ett luftigare bakverk.

En smet som innehåller bakpulver ska inte vispas länge, utan det räcker med att man snabbt blandar ihop allt till en slät smed. Om man vispar för länge blir kakan seg eftersom glutentrådarna blir för starka i kakan och då blir kakan/brödet inte lika luftig och hög i ugnen.

En bröddeg eller bulldeg som innehåller bakpulver ska inte knådas för då blir glutentrådarna starka och motståndet för hårt för att brödet ska kunna jäsa ordentligt och bli luftigt. Blanda bara snabbt ihop en bakpulverdeg utan onödig knådning eller blandning.

Matbröd som innehåller bakpulver är allra godast när de är nybakade (gäller inte sockerkakor och småkakor!). På bara några timmar kan de blir torra och tråkiga. Om du vill frysa in brödet ska det göras direkt de kallnat på plåten. De smakar nybakat om du tinar dem snabbt i mikron innan du ska äta dem. Scones är ett exempel på ett populärt bakpulverbröd.

Byta ut bakpulvret
Om brödet innehåller en syra kan bakpulvret ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Bikarbonat innehåller ingen syra som bakpulverblandningen gör och därför behöver man istället tillsätta något surt för att jäsningen ska fungera, t ex filmjölk, gräddfil eller lingon. Bikarbonat kan dock ge brödet en mörkare färg pågrund av att den så kallade maillardreaktionen drar igång (en kemisk reaktion som ger mörkare färg och en lite salt, speciell smak) .

Fördel: Det går snabbt att baka med bakpulver och brödet behöver inte jäsa.

Nackdel: Brödet bör ätas direkt eftersom det blir torrt snabbt.

Läs mer om att byta ut bakpulver mot bikarbonat – klicka här!