Bevara frukt och bär längre med infrysning

Frukt och bär som förvaras i rumstemperatur förlorar vätska snabbare efter som den dunstar genom skalet. De drabbas av uttorkning vilket gör att frukten blir mindre saftig samt att texturen och konsistensen blir trist. Man förlänger saftigheten i frukten och bären genom att förvara dem i kylen. Men om man vill bevara dem fräscha mer än ett par dagar bör man frysa in dem.

Så här bevarar man frukt och bär längre genom infrysning: Infrysning är ett enkelt sätt att konservera frukt och bär. Bär som är små bör gärna styckfrysas för att inte fastna i varandra. Medan större bär som jordgubbar kan delas före infrysning eller frysas hela. Frukt bör delas i mindre bitar och ev. blancheras* före infrysning för att förhindra brunfärgning. Man kan sockra frukten före infrysning för smakens skull och för att färgen ska bevaras bättre. Infrysningen ska gå snabbt.

*Blanchera: Lägg ner frukten i kokande vatten i 20–30 sekunder. Skölj sedan av frukten direkt i iskallt vatten så den kallnar snabbt. Lägg gärna ner dem i en balja med iskallt vatten och isbitar.