Hallon i semlan är magiskt gott! En riktig favorit. Vispgrädde och hallon är en perfekt kombination.
Hallonsemlor
12–14 st
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
ca 3 dl vispgrädde
ca 100 g hallon, frysta eller färska (mosade)
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Mosa hallonen och lägg en klick ovanpå mandelmassan. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locket. Pudra över florsocker.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12–14 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Mosa hallonen och lägg en klick ovanpå mandelmassan. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
Kommentarer inaktiverade.