KALLJÄST MOROTSLIMPA Det är smart och smidigt att göra degen på kvällen och låta den jäsa i formen i kylen över natten. Då är det bara att ta fram degen och grädda när man vaknar. Så gott och trevligt att kunna njuta av nybakat bröd till frukosten!
Tips! Rågsikten kan bytas ut till 4 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl.
Tips! Baka ljuvligt goda morotsfrallor – klicka här för recept!
Kalljäst morotslimpa
1 st
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 liten morot
4 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl
Garnering
valfria frön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
2. Skala och riv moroten fint.
3. Tillsätt rapsolja, salt, morot, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda till en lätt kladdig, men smidig deg. Knåda den i några minuter.
4. Forma degen till en limpa, lika lång som limpformen. Lägg den i i limpformen, klädd med bakplåtspapper. Låt den jäsa under bakduk i kylen över natten.
5. På morgonen: Ta fram degen 20 min före gräddning. Pensla limpan med vatten och strö över frön. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Ställ in limporna längst ner i ugnen på ett galler. Sänk värmen till 200 grader när du sätter i brödet. Grädda limpan i ca 45 min. Ta ut dem ur formen och låt dem svalna på ett galler.