Ciabatta recept. Ciabatta är ett italienskt bröd som jäser länge för att få en rustik konsistens med luftbubblor i brödet. Ciabattan har en knaprig skorpa och ett mjukt inre med luftbubblor i inkråmet. En ciabatta delas på mitten och äts med smör och ost eller annat gott pålägg. 

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Ciabatta

8–10 st

En färdig ciabatta smakar inte äpple trots att surdegen innehåller det. Äpplet används för att snabba på jäsprocessen och få i gång surdegskulturen.

Surdeg
100 g äpple utan skal, grovrivet
2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl special

Bröddeg
300 g vetesurdeg (ca 3 dl)
2 1/2 dl vatten, rumsvarmt
10 g jäst
1 msk olivolja 
1 1/2  tsk salt 
5–6 dl vetemjöl 

Till bunken & bakbordet
olivolja

1. Dag 1–3: Surdeg: Rör ihop alla ingredienser i en stor glasburk med lock. Rör om en gång per dygn. Efter 2–3 dygn börjar sur-degen att bubbla. Då är den klar att användas. 

2. Dag 3: Väg upp rätt mängd surdeg och häll den i en bunke. 

3. Tillsätt vatten, jäst, olivolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta ihop till väldigt lös, men smidig deg. Knåda degen i ca 8 min med elvispens degkrokar, en köks-maskin eller för hand, men då får man hålla på några minuter extra. 

4. Pensla insidan på en ren bunke med olivolja så att degen inte fastnar när den jäser. Lägg över degen i den oljade bunken och
låt den jäsa under bakduk i 2 tim.

5. Pensla en bakmatta eller ett bakbord med olivolja. Ta upp degen och lägg den på bordet. Dra försiktigt ut degen till en kvadrat. Vik ihop degen några gånger. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa i ca 20 min. Upprepa vikningen och jäsningen till totalt tre gånger. Detta gör man för att det ska bildas stora luftbubblor inuti brödet när det gräddas. 

6. Dela degen i 8–10 bitar på ett mjölat bakbord. Forma bitarna
till rektanglar, ca 12 x 6 cm.

7. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader och låt en tom ugnsplåt stå i ugnen under uppvärmningen. 

8. Lägg snabbt över bakplåtspapperet med bröden på den varma plåten i ugnen och grädda bröden mitt i ugnen i 10–15 min.

Servera gärna ciabattan med lite olivolja och en god ost.