


HĂ€r bakas Saffranskringlor! đDessa smĂ„ skönheter Ă€r otroligt saftiga och Ă€r fyllda med en underbart god smörkrĂ€msfyllning. Att forma dem till kringlor Ă€r dessutom ett roligt litet pyssel!
Doften i köket nĂ€r de grĂ€ddas Ă€r magisk. đ
Jag har fyllt dem med smör och vaniljsocker, men du kan absolut riva ner mandelmassa ocksÄ i fyllningen.
Saffranskringlor
ca 30 st. Antalet beror pÄ vilken storlek man gör dem.
50 g jÀst
6 dl mjölk, fingervarm
2 pÄsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
1 œ dl strösocker
1 Àgg
œ tsk salt
œ tsk kardemumma
15â17 dl vetemjöl
Garnering
1 Àgg
pÀrlsocker
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk kanel)
Tips! Riv ner 200 gram mandelmassa i fyllningen (minska lite pÄ sockermÀngden)
GĂR SĂ HĂR
1. Deg: Smula ner jÀsten i en bunke. TillsÀtt mjölken + saffran rör och rör om tills jÀsten lösts upp. TillsÀtt smör, strösocker, Àgg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knÄda den i nÄgra minuter. LÄt degen jÀsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i tvÄ delar. Kavla ut den första till en rektangel.
3. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut hÀlften av fyllningen pÄ rektangeln.
4. Vik rektangeln pÄ mitten. SkÀr remsor, ca 2 cm breda med en pizzaslicer.
5. Forma remsorna till klassiska lussebullar och lÀgg bullarna pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. Pensla med Àgg och strö över pÀrlsocker. LÄt dem jÀsa pÄ plÄten i ca 30 min. SÀtt ugnen pÄ 230 grader.
6. GrĂ€dda bullarna mitt i ugnen i 8â12 min (helt beroende pĂ„ storlek) och grĂ€dda tills de fĂ„r en gyllene fĂ€rg. TĂ€nk pĂ„ att alla bullar pĂ„ samma plĂ„t bör vara ungefĂ€r lika i storlek sĂ„ att grĂ€ddningstiden blir lika för alla. LĂ„t bullarna svalna under en bakduk pĂ„ ett galler.
Tips! Gör lussebullar i olika figurer och former â klicka hĂ€r och titta hur du kan forma dina bullar!
HĂ€r hittar du fler goda jul-recept att baka!












