

Det här receptet är en riktig klassiker under julen och ett måste på julbordet✨! Dessa rågsiktskakor blir otroligt saftiga och får sin ljuvliga juliga ton från sirap och härliga kryddor. De passar perfekt att frysa in och ta fram vid behov!
✨ Brödet ger hela hemmet en magisk juldoft!✨
Tips!
Vörtkryddan kan uteslutas om man föredrar en mildare smak, men att inkludera den ger brödet en mer karaktäristisk, mustig jularom. Jag bakar ibland med och ibland utan och jag gillar båda på olika sätt.
Här hittar du fler goda jul-recept att baka!
Reklam för min nya ugnsplåt! Jag har gräddat mitt julbröd i min långpanna som jag tagit fram. Brödet blir mycket saftigt, fluffigt och gott när det jäser ihop i ugnsformen!
Jag har tagit fram denna form utefter vad jag tycker är den perfekta formen. De raka kanterna gör att brödet gräddas jämnt och det är lätt att skära snygga, raka bitar om man bakar en mjuk kaka.
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.
Man kan baka det mesta i denna ugnsform, allt från kärleksmums, äppelkaka, bröd, mjuka kakor och massor av annat.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!
Lindas julrågsiktskakor
4 st
50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
1 dl mörk sirap
1 dl olja (eller 100 g smält smör)
2 1/2 tsk salt
2 tsk vörtkrydda (kan uteslutas)
9 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i 4 bitar. Rulla dem till bollar och platta till dem. Gör ett stort hål i varje bit och börja med att baka ut två bröd och lägg dem på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i bröden med t ex ett sugrör.
3. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader. När de två första bröden är klara för gräddning kan du baka ut resterande två bröd på ett bakplåtspapper. När de första bröden är klara kan du lägga över de jäsande bröden på ugnsplåten.
4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 min. Ta upp bröd i pappret och låt dem svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in. Njut till en god julost eller julskinka.
Beställ gärna min nya bakplåt här!
Här hittar du fler goda jul-recept att baka!