Perfekta semlor som du med stolthet kan bjuda på! Frys in de bullarna som du inte vill äta samma dag. Ta fram och tina dem när du blir sugen på semlor nästa gång. Fyll dem med mandelmassa och vispgrädde! Ljuvligt gott!
Tips!
Dubbla degen om du vill baka fler semlor!
Fluffiga semlor
12–14 st
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
ca 3 dl vispgrädde
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locken. Pudra över florsocker.