Vaniljbullekrans. Ljuvligt god, läcker vaniljbullekrans som är både god, snygg och vacker att bjuda på. Degen räcker även till ett antal vanliga vaniljbullar som gräddas i 250 grader i 6–8 minuter.
Tips! Bullarna kan garneras med pärlsocker om man inte vill ha sötmandel och florsocker. Man kan även pudra på kanel i bullens fyllning.
Vaniljbullekrans
1 st + ett antal bullar
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
½ krm salt
1 nypa kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
8–9 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör, rumsvarmt
2–3 msk vaniljsocker
Garnering
1 ägg
2 msk hackad sötmandel
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, kardemumma, smör, strösocker och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 ½ cm tunn på ett mjölat bakbord.
4. Bred ut smöret och strö över vaniljsocker.
5. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i bitar, ca 2 cm breda.
8. Lägg ca 6 bullbitar i en springform, ca 24 cm, klädd med bakplåtspapper (eller smord). Låt den jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
9. Pensla bullarna i formen med uppvispat ägg. Strö över hackad sötmandel (eller pärlsocker).
10. Grädda bullarna i formen mitt i ugnen i 11–13 min. Håll koll på tiden för det går snabbt på slutet. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk. Strö över florsocker före servering.
11. Lägg resten av bullarna i pappersformar. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker. Sätt ugnsvärmen på 250 grader. Grädda dem mitt i ugnen i 6–9 min.