Drömgod citronpaj med frasig brotten, krämig fyllning och fluffig hallongrädde. En lyxig favoritpaj som både vi vuxna och mina barn älskar!
Gör fluffig, supergod, lättgjord citronmousse till dessert – receptet finns här!
CITRONPAJ MED HALLONGRÄDDE
Ca 12 bitar
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)
Citronfyllning
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal
Hallongrädde
3 dl vispgrädde
1-2 dl hallon
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 10 min.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Nagga bottnen med en gaffel.
3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.
4. Citronfyllning: Vispa ihop ägg och strösocker för hand i en bunke.
5. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda om ordentligt.
6. Häll smeten i det förgräddade pajskalet.
7. Grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 35 min. Låt pajen kallna i formen. Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 tim innan servering.
8. Hallongrädde: Vispa grädden fluffig. Mosa hallonen. Blanda ner hallonen i den vispade grädde.