Fluffiga, härliga semlor med ingredienser som bara kommer från växtriket. Frys in de bullar du inte gör semlor av och ta fram och gör i ordning dem med mandelmassa och grädde vid ett annat tillfälle. Tips! Om man vill att bullarna ska få lite extra färg kan man pensla dem med sockerblandning innan gräddning (strösocker som löses upp i ett lite vatten).
Tips! Gör veganska pannkakor som är underbart goda – klicka här för recept!
Tips! Gör läckra, supergoda veganska hamburgare – klicka här för recept!
Vegansemlor
Ca 18 st
25 g jäst
3 dl havredryck (soja- eller mandelmjölk funkar lika bra)
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma eller stötta kardemummakärnor
125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
7–8 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
ca 1 dl havredryck (soja- eller mandelmjölk funkar lika bra)
3 dl grädde från växtriket (t ex Alpro Airy Creamy)
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt havredrycken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, margarin och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med havremjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
5. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
6. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
Tips! Gör veganska pannkakor som är underbart goda – klicka här för recept!
Tips! Gör läckra, supergoda veganska hamburgare – klicka här för recept!