NYÅRSMIDDAG
Cour de filé chicken
– en klassisk, lyxig paradrätt, men på nytt sätt! I stället för att tillaga denna rätt med kött så har jag gjort den med majskycklingbröstfilé och kycklinglårfilé. Och det blev gudomligt gott, ja riktigt lyxigt och läckert! Mina barn blev speciellt glada när de fick smaka eftersom de älskar kyckling och inte kött. I år äter hela familjen samma nyårsmiddag eftersom alla älskar kyckling.

Mitt nyårslöfte i år är att äta mer hälsosamt, konsumera mer medvetet när det kommer till miljön, tänka på djurhållningen, äta så mycket närproducerat som möjligt och så ska hela familjen hjälpas åt att minimera vårt matsvinn. Självklart köper jag kyckling som är märkt med ”Svensk fågel” eftersom det betyder att de kriterier jag tycker är viktiga är uppfyllda (läs mer under receptet).

Den här nyårsmiddagen har jag tillagat med både färsk kycklingbröstfilé och lårfilé. Båda kycklingdelarna är otroligt möra, saftiga och goda och lårfilén är för mig en ny delikat favorit som jag verkligen rekommenderar. Gott nytt år och hoppas ni njuter av denna klassiska nyårsmiddag i ny tappning! Välj Svensk fågel du med – märkningen garanterar att din kyckling eller kalkon är svensk och håller höga kvalitetskrav.

Tips! Byt ut kycklingbröstfilén till färsk kalkonbröstfilé som är märkt med svensk fågel. Tillaga den på samma sätt som i receptet nedan.

Couer de filét chicken

Innertemperaturen på kycklingen ska uppnå 72 grader för att vara säkert tillagad.

4–6 personer

4 st färsk majskycklingbröstfilé
4 st färsk lårfilé av kycklingfilé
salt
peppar
färsk basilika, hackad (eller timjan)
smör

Tillbehör
råstekt potatis – klicka här för recept
ugnsgratinerad tomat – klicka här för recept
baconlindad sparris – klicka här för recept
vitlökssmör – klicka här för recept

GÖR SÅ HÄR
1. Kycklingbröstfilén: Sätt ugnen på 125 grader. Lägg kycklingbröstfiléerna på en tallrik eller plastskärbräda. Salta, peppra och strö över färsk basilika.

2. Värm upp en stekpanna. Smält en klick smör i pannan. Stek filéerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en gyllenbrun yta.

3. Lägg kycklingbröstfiléerna i en ugnsfast form. Ställ dem i ugnen i 20–25 min eller tills de är genomstekta (innertemperatur 72 grader). Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir oerhört saftig, mör och god.

4. Kycklinglårfilé: Gör likadant med kycklinglårfiléerna som med bröstfiléerna. Lägg ner dem i den ugnsfasta formen när de stekt klart och låt de bli genomstekta i ugnen tillsammans med bröstfiléerna. Eftersom bröstfiléerna är större tar de längre tid i ugnen. Tiden i ugnen varierar lite beroende på kycklingbitarnas storlek.

5. Tillbehör: Tillaga råstekt potatis, ugnsgratinerade tomater, baconlindad sparris och vitlökssmör. Klicka på länkarna för recept.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram ett stort uppläggningsfat som tål ugnsvärme. Lägg först ett lager potatis på fatet. Lägg kycklingdelarna ovanpå. Dekorera kanterna på fatet med de ugnsgratinerade tomaterna och baconlindade sparrisarna.

7. Skär vitlökssmöret i skivor och lägg ovanpå kycklingen. Ställ in fatet med maten i ugnen i några minuter tills smöret börjar smälta. Servera direkt.

 

1. Kycklingbröstfilén: Sätt ugnen på 125 grader. Lägg kycklingbröstfiléerna på en tallrik eller plastskärbräda. Salta, peppra och strö över färsk basilika. 2. Värm upp en stekpanna. Smält en klick smör i pannan. Stek filéerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en gyllenbrun yta. 3. Lägg kycklingbröstfiléerna i en ugnsfast form. Ställ dem i ugnen på låg värme i 20–25 min eller tills de är genomstekta. Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir oerhört saftig, mör och god.

 

4. Kycklinglårfilé: Gör likadant med kycklinglårfiléerna som med bröstfiléerna. Lägg ner dem i den ugnsfasta formen när de stekt klart och genomstek dem  i ugnen tillsammans med bröstfiléerna. Eftersom bröstfiléerna är större tar de längre tid i ugnen. Tiden i ugnen varierar beroende på kycklingbitarnas storlek.

 

Svensk fågel

Bonden tar hand om fåglarna
I Sverige har vi strikta lagar om att djuren ska ha det bra, och de bönder som är medlemmar hos Svensk Fågel har ännu högre krav på sig:

– Förbud att inte använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär

– Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO eller fiskmjöl

– Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra

– Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm

– De har fötter och ben som mår bra i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick. Det är klimatsmart och hållbart

– Gården har oftast egen spannmålsproduktion, därmed korta transporter och transporttiden är reglerat

– Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling

– Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder till kycklingarna. Den är säker

– Ingen salmonella och låg förekomst av campolybacter