Bloggar Lindas Bakskola Lindas mat Promotion SVENSK FÅGEL

Couer de filét chicken



NYÅRSMIDDAG
Cour de filé chicken
– en klassisk, lyxig paradrätt, men på nytt sätt! I stället för att tillaga denna rätt med kött så har jag gjort den med majskycklingbröstfilé och kycklinglårfilé. Och det blev gudomligt gott, ja riktigt lyxigt och läckert! Mina barn blev speciellt glada när de fick smaka eftersom de älskar kyckling och inte kött. I år äter hela familjen samma nyårsmiddag eftersom alla älskar kyckling.

Mitt nyårslöfte i år är att äta mer hälsosamt, konsumera mer medvetet när det kommer till miljön, tänka på djurhållningen, äta så mycket närproducerat som möjligt och så ska hela familjen hjälpas åt att minimera vårt matsvinn. Självklart köper jag kyckling som är märkt med ”Svensk fågel” eftersom det betyder att de kriterier jag tycker är viktiga är uppfyllda (läs mer under receptet).

Den här nyårsmiddagen har jag tillagat med både färsk kycklingbröstfilé och lårfilé. Båda kycklingdelarna är otroligt möra, saftiga och goda och lårfilén är för mig en ny delikat favorit som jag verkligen rekommenderar. Gott nytt år och hoppas ni njuter av denna klassiska nyårsmiddag i ny tappning! Välj Svensk fågel du med – märkningen garanterar att din kyckling eller kalkon är svensk och håller höga kvalitetskrav.

Tips! Byt ut kycklingbröstfilén till färsk kalkonbröstfilé som är märkt med svensk fågel. Tillaga den på samma sätt som i receptet nedan.

Couer de filét chicken

Innertemperaturen på kycklingen ska uppnå 72 grader för att vara säkert tillagad.

4–6 personer

4 st färsk majskycklingbröstfilé
4 st färsk lårfilé av kycklingfilé
salt
peppar
färsk basilika, hackad (eller timjan)
smör

Tillbehör
råstekt potatis – klicka här för recept
ugnsgratinerad tomat – klicka här för recept
baconlindad sparris – klicka här för recept
vitlökssmör – klicka här för recept

GÖR SÅ HÄR
1. Kycklingbröstfilén: Sätt ugnen på 125 grader. Lägg kycklingbröstfiléerna på en tallrik eller plastskärbräda. Salta, peppra och strö över färsk basilika.

2. Värm upp en stekpanna. Smält en klick smör i pannan. Stek filéerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en gyllenbrun yta.

3. Lägg kycklingbröstfiléerna i en ugnsfast form. Ställ dem i ugnen i 20–25 min eller tills de är genomstekta (innertemperatur 72 grader). Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir oerhört saftig, mör och god.

4. Kycklinglårfilé: Gör likadant med kycklinglårfiléerna som med bröstfiléerna. Lägg ner dem i den ugnsfasta formen när de stekt klart och låt de bli genomstekta i ugnen tillsammans med bröstfiléerna. Eftersom bröstfiléerna är större tar de längre tid i ugnen. Tiden i ugnen varierar lite beroende på kycklingbitarnas storlek.

5. Tillbehör: Tillaga råstekt potatis, ugnsgratinerade tomater, baconlindad sparris och vitlökssmör. Klicka på länkarna för recept.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram ett stort uppläggningsfat som tål ugnsvärme. Lägg först ett lager potatis på fatet. Lägg kycklingdelarna ovanpå. Dekorera kanterna på fatet med de ugnsgratinerade tomaterna och baconlindade sparrisarna.

7. Skär vitlökssmöret i skivor och lägg ovanpå kycklingen. Ställ in fatet med maten i ugnen i några minuter tills smöret börjar smälta. Servera direkt.

 

1. Kycklingbröstfilén: Sätt ugnen på 125 grader. Lägg kycklingbröstfiléerna på en tallrik eller plastskärbräda. Salta, peppra och strö över färsk basilika. 2. Värm upp en stekpanna. Smält en klick smör i pannan. Stek filéerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en gyllenbrun yta. 3. Lägg kycklingbröstfiléerna i en ugnsfast form. Ställ dem i ugnen på låg värme i 20–25 min eller tills de är genomstekta. Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir oerhört saftig, mör och god.

 

4. Kycklinglårfilé: Gör likadant med kycklinglårfiléerna som med bröstfiléerna. Lägg ner dem i den ugnsfasta formen när de stekt klart och genomstek dem  i ugnen tillsammans med bröstfiléerna. Eftersom bröstfiléerna är större tar de längre tid i ugnen. Tiden i ugnen varierar beroende på kycklingbitarnas storlek.

 

Svensk fågel

Bonden tar hand om fåglarna
I Sverige har vi strikta lagar om att djuren ska ha det bra, och de bönder som är medlemmar hos Svensk Fågel har ännu högre krav på sig:

– Förbud att inte använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär

– Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO eller fiskmjöl

– Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra

– Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm

– De har fötter och ben som mår bra i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick. Det är klimatsmart och hållbart

– Gården har oftast egen spannmålsproduktion, därmed korta transporter och transporttiden är reglerat

– Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling

– Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder till kycklingarna. Den är säker

– Ingen salmonella och låg förekomst av campolybacter

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

LINDAS KÖTTFÄRSSÅS

Lättlagad, supergod köttfärssås – en vardagsrätt som alltid är uppskattad av både stora och så. Smaka av kryddningen och tillsätt mer eller mindre kryddor beroende på vilken styrka du vill ha. Servera med pasta och/eller sallad. Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept! Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som …

0

Fisksoppa

Fiskgryta. En fantastiskt god fiskgryta med räkor i. En riktigt lyxig, ljuvligt god fisksoppa som är lika god som proffskockarnas recept. Serveringstips: Servera grytan med en klick Aioli i tallriken. Självklart kan man välja vilken fisk man vill i soppan, men jag använde lax och torskrygg denna gång. Tips! Gör egen Aioli – klicka här …

0

Omelett med skinka och grönsaker

Omelett är lätt att göra, nyttigt och mättande.  Man kan fylla den med vad man vill och den kan serveras med t ex en klick Keso och färska grönsaker. Jag brukar smaksätta omeletten med de grönsaker jag har hemma, men skinka, tomat och rödlök som jag använt idag är alltid gott! Omelett är en lättgjord …

0

Potatisgratäng

  Gräddig, ljuvligt god potatisgratäng. En riktigt läcker potatisgratäng som slår det mesta och håller sig god i kylen i flera dagar. Tips! Gör det läckraste, godaste vitlökssmöret till kycklingen eller köttet – klicka här för recept! Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott till potatisgratäng – klicka här för recept! Potatisgratäng 1 stor ugnsform 1–1 ½ …

0

Bellini

Bellini är en klassisk bubblig drink som skapades i Venedig på 1940-talet. Den görs på färskpressad persikopuré, men man kan även använda persikopuré på burk och blanda den i Champagne, Prosecco eller mousserande vin. Originaldrinken från Italien innehåller Prosecco. Snackstips! Servera drinken med nyttiga, knapriga, salta chips som bara tar 5 min att göra i mikron …

0

CURRYKÖTTFÄRSSÅS

Kryddig curryköttfärssås – en lättgjord, supergod vardagsrätt. Smaka av kryddningen och tillsätt mer eller mindre kryddor beroende på vilken styrka du vill ha. Tips! Laga ljuvligt god tacoköttfärssås – klicka här för recept! Tips! Gör en superläcker, god pizza av köttfärssåsen som blir över – klicka här för recept! CURRYKÖTTFÄRSSÅS 1 gryta 1 gul lök …

0

Tacopizza som inte behöver jäsa

Dubbla degen om du vill baka två plåtar med pizza. Tips! Baka hemgjord Calzone som är ljuvligt god – klicka här för recept! Tips! Här finns fler goda pizzarecpet – klicka här! Tacopizza som inte behöver jäsa 1 plåt 5 dl vetemjöl ¾ tsk salt 2 tsk bakpulver ½ dl rapsolja 2 ½ dl mjölk  …

0

Rocky road med Dumle

Rocky road består av choklad, Dumlekola, marshmallows och jordnötter. En gudomligt god kombination av sött, salt, segt och mjukt. I love it!!! Så gott! Tips! Fler goda julgodisrecept – klicka här! Tips! Hemgjord Bounty – klicka här för recept! ROCKY ROAD MED DUMLE 30–40 bitar 200 g mörk choklad 200 g mjölkchoklad ca 20 Dumlekolor …

0

Vegansk snabblimpa

  Vegansk snabblimpa som är supersaftig och god. Den är mycket lättlagad och håller sig saftig i flera dagar. Tips! Baka veganska snabbfrallor – klicka här för recept! VEGANSK SNABBLIMPA 2 limpor 10 dl soygurt eller havregurt 2 dl mörk sirap 50 g mjölkfritt margarin, smält 1 ½ tsk salt 1 msk bikarbonat 16 dl rågsikt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt …

0

Julmustkola

  Ljuvligt god, underbar julmustkola! Ättikspriten i kolan gör att man minimerar risken för att kolan ska sockra sig när den stelnat. Det brukar gå bra utan, men med ättiksprit är man helt säker på att den inte sockrar sig. Tips! Fler goda, enkla godisrecept – klicka här! Julmustkola 2 dl vispgrädde 2 dl ljus sirap …

2

Veganska havrebollskakor

Ljuvligt goda chokladbollskakor som bakas direkt i kastrullen. Smeten ska sedan stelna i kylen. De blir ljuvligt goda! Tips! Baka vegansk frukostfrallor – klicka här för recept! Tips! Gör vegansk knäck – klicka här för recept! VEGANSKA HAVREBOLLSKAKOR TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) 25 st 100 g mjölkfritt margarin 2 dl strösocker 2 …

1

Strösselchokladkola

Chokladkola med strössel! Ljuvligt god, seg chokladkola med knastrande strössel på toppen! Tips! Fler goda julgodisrecept hittar du här – klicka här! STRÖSSELCHOKLADKOLA 30 g smör 2 dl strösocker 2 dl vispgrädde 1 dl ljus sirap 1 ½ msk kakao 2 krm ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet) Garnering strössel GÖR SÅ HÄR 1. Smält smöret i en kastrull. …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x