Kanellängd – en klassisk vetelängd fylld med smör, socker och kanel. En kanellängd är alltid uppskattad och ljuvligt god att bjuda på! Och den här kanellängden är lika god som en färdigköpt på konditori, eller nej, den är ännu godare!
KANELLÄNGD
2 st
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk, fingervarm
2 krm salt
1 ½ dl strösocker
1 tsk kardemumma
15–16 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Garnering
ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt smör, salt, strösocker, kardeumma och vetemjöl, lite i taget. Arbeta allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i två bitar. Börja med ena biten: Kavla ut den till en rektangel, ca 1 cm tun på ett mjölat bakbord.
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan. Strö över hälften av strösockret, vaniljsockret och kanelen ovanpå smöret.
5. Dela degplattan i tre bitar, på längden. Rulla ihop dem till långa rullar.
6. Lägg de tre rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Fäst ihop dem i ändarna och fläta ihop längderna till en fläta. Tryck ihop ändarna.
7. Pensla flätan med ägg och strö över pärlsocker. Låt den jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Upprepa steg 3–7 med den andra degbiten .
9. Grädda en fläta i taget, längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna på ett galler.
Jag har bakat den och den blir så himla god! Tack för receptet!