VITLÖKSBRÖD Ett mycket lättbakat, härligt bröd med en underbar vitlökssmak. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen eller buffén. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det lätt att snabbt slänga ihop en deg.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Vitlöksbröd
2 stora rund bröd
50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
1 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl
Garnering
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två bitar. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper med ena biten och likadant på en annan plåt med den andra degbiten.
3. Dela rundlarna i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pressa vitlökslyftorna i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.
5. Grädda ett bröd i taget mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.
Extremt gott bröd! Tar lite tid att göra men har gjort det 3 gånger nu på 2 veckor. Räkna med att ta några bitar när det är nytt. Supergott till soppa 😀 Tack för receptet!
Ett mycket bra recept på ett fantastiskt bröd till middagar
Bakar detta i dag ska mod till keramikkursen ,då vi har heldag med lite knytas