Nu har jag haft min bakblogg Lindas bakskola i ca ett år och det med succé! På ett år har den växt till Sveriges största bakblogg. Den här texten skrev jag när jag gjorde mitt första inlägg som var den här semmelflätan:
Det ska vara enkelt och gott att baka!
I år är det sex år sedan vi gjorde det första numret av tidningen Hembakat och för oss är det nu dags att satsa mer på den digitala sidan. Det är med glädje jag presenterar min nya blogg Lindas bakskola på tidningenhembakat.se. I den kommer jag att dela med mig av allt jag kan om bakning och visa läckra recept med steg-för-steg bilder. Mitt motto är att det ska vara enkelt och gott att baka! Hoppas att du får massor av inspiration och nya kunskaper som gör dig till kung i köket! Här får du en liten tillbakablick på hur jag hamnade på Hembakat och fick världens roligaste jobb: Min första dröm inom yrkeslivet gick i uppfyllelse när jag fick mitt första jobb på en tidning för cirka 20 år sedan. Ett par år senare gick min andra dröm i uppfyllelse och det var när jag blev hem & konsumentkunskapslärare. Jag som älskar att baka och laga mat trodde att jag hamnat rätt men jag längtade tillbaka till tidningsbranschen. Då började jag drömma om att kombinera mina kunskaper och erfarenheter som journalist och hem- och konsumentkunskapslärare, men jag trodde nog aldrig att det skulle bli verklighet. Det mesta på min resa genom livet har bestämts av ödet och i dag har min tredje yrkesdröm gått i uppfyllelse och jag jobbar på Sveriges största baktidning. Mycket tack vare att jag vågat följa mina känslor och gjort det jag trott på men mycket har också varit en slump. Innan Hembakat kom till världen jobbade både jag och tidningens chefredaktör Eva Nordlinder på månadstidningen Hemtrevligt. En dag kom Eva med den briljanta idén att starta en baktidning som skulle heta Hembakat. Vår dåvarande chef skämtade och sade att den blir säkert en succé och Hemtrevligt går nog i graven. Och så blev det. Jag fick som tur var följa med på den nya färden och Hembakat har blivit en succé!
Gräddigt och gott med semlor!
Det bästa med att göra en längd av semlan är att alla kan ta hur stor eller litet bit de vill. Vill du ha en rejäl sockerkick så skär du en decimetertjock bit eller så skär en tunn skiva.
Semmelflätorna är gjorda av karlsbaderdeg som innehåller rumsvarmt smör och mer ägg än en vanlig vetedeg. Det i kombination med att knåda degen kraftigt i några minuter gör att brödet blir luftigt, lätt och oerhört saftigt eftersom glutentrådarna blir starka. Här får ni mitt ljuvligt goda recept (steg-för-steg bilder hittar du under receptet): Lycka till!!!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och på Facebook: Lindas bakskola
Semmelflätor
2 st
Gör en halv sats deg om du bara vill ha en fläta. Håll i locket med ena handen när du skär flätan i bitar med en vass kniv.
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
¾ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
ca 6 dl vispgrädde
mandelmassa
mjölk
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Dela degen i två delar. Dela de två delarna i vardera 3 bitar. Rulla ut dem till längder, ca 45 cm. Fläta ihop dem tre och tre.
4. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla flätorna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt flätorna kallna på ett galler.
6. Skär av ett lock på flätorna. Gröp ur mittsträngen på bottnen.
7. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa. Lägg den i som en sträng i mitten på bottnen.
8. Vispa grädden och bred ut den på flätorna. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.