Sockerbullar

sockerbullar

Sockerbullar fyllda med vaniljkräm. Ljuvliga vetebullar med krämig vaniljkräm och doppade i knastrigt strösocker. Oemotståndliga! Bullarna går bra att frysa in, men vänta gärna med att doppa dem i socker tills de ska serveras.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Sockerbullar

Ca 26 st

50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm 
1 ½ dl strösocker 
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
11–12 dl vetemjöl

Fyllning
ca 2 dl marsankräm (blandas enligt förpackningen)

Penslig & garnering
1 ägg, uppvispat
50 g smör, smält

strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i maskin tills glutentrådarna är starka. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.

4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.

6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.

2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i ca 26 bitar. Forma dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
3. Blanda ihop marsankräm ca 2 dl enligt förpackningen. Den ska inte vara för rinnig. Låt den stå och tjockna en stund.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
4. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 15 min. Sätt ugnen på 250 grader. Gör en grop med pekfingret i mitten på varje bulle. Fyll groparna med marsankräm. Pensla degen på bullarna med ägg (pensla inte på vaniljkrämen).
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–11 min eller tills de fått fin färg.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.
6. Pensla kanterna på bullarna (ej vaniljkrämen) med smält smör och doppa dem i strösocker.

Äppelmos klassiskt grundrecept

äppelmos

Ett klassiskt recept på äppelmos med/utan socker med/utan konserveringsmedel.

Hemgjord äppelmos/grundrecept äppelmos

Skål att lägga de skalade äpplena i:
ca 2 liter vatten
1 tsk askorbinsyra

2 kg äpplen av valfri sort
2 dl kallt vatten
½–2 dl strösocker
ev. 2 krm askorbinsyra (gör att moset inte mörknar)
ev. 2 krm natriumbensoat (konserveringsmedel)

GÖR SÅ HÄR

  1. Fyll en stor skål med kallt vatten och rör ner askorbinsyra.
  2. Skala alla äpplen och skär dem i bitar. Lägg bitarna i vattenskålen så att de inte blir mörka.
  3. Ta upp äppelbitarna och lägg dem i en kastrull med 2 dl vatten  och låt koka upp. Sätt på ett lock och puttra på medelvärme i ca 15 minuter tills äpplena mjuknar.
  4. Mosa/passera äpplena genom en grov sil. Blanda äppelmoset med önskad mängd strösocker. Om äpplena är söta behövs inte mycket strösocker och om de är sura/syrliga behövs lite mer strösocker. Smaka av och känn efter rätt sockermängd. Koka upp äppelmoset så sockret smälter. Stäng sedan av och låt äppelmoset kallna.
  5. Häll upp äppelmoset i burkar med lock. Förvara burkarna i kylen och de håller i ett par veckor i kylen. Går bra att frysa in.ÄPPELMOS MED ASKORBINSYRA: Blanda 3 dl äppelmos med 2 krm askorbinsyra. Blanda sedan ut det moset i resten av äppelmoset. Det gör att moset inte mörknar (oxiderar).  Askorbinsyra är en C-vitamin.ÄPPELMOS MED KONSERVERINGSMEDEL Blanda 2 krm natriumbensoat med 3 dl äppelmos. Blanda sedan ut det ordentligt i restan av äppelmoset. Håller i kylskåp i ca 6 månader.

 

Play doh recept – hemgjord Play doh lera

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här) Play Doh lera 4 dl vatten 2 msk neutral matolja några droppar hushållsfärg/karamellfärg 4 dl vetemjöl 2 dl salt 2 msk alun (finns bl a på Apoteket) eller citronsyra GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt oljan. Droppa ner några droppar hushållsfärg i valfri kulör. 2. Blanda vetemjöl, salt och alun ordentligt i en stor skål. 3. Häll det färgade vattnet över de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en lera i härlig konsistens. Knåda degen. Tillsätt ytterligare några droppar hushållsfärg och du vill ha en starkare färg på leran. Förvara leran i en burk med tätslutande lock. Eller i en tät plastpåse.

Hemgjord Play doh-lera, leklera. Den är enkel att göra med en perfekt mjuk, härlig konsistens som håller länge om den förvaras i en plastpåse.

Här är recept på hur du enkelt gör egen lera hemma.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Play Doh lera

4 dl vatten
2 msk neutral matolja
några droppar hushållsfärg/karamellfärg
4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun (finns bl a på Apoteket) eller citronsyra

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt oljan. Droppa ner några droppar hushållsfärg i valfri kulör.

2. Blanda vetemjöl, salt och alun ordentligt i en stor skål.

3. Häll det färgade vattnet över de torra ingredienserna och rör om ordentligt till en lera i härlig konsistens. Knåda degen. Tillsätt ytterligare några droppar hushållsfärg och du vill ha en starkare färg på leran. Förvara leran i en burk med tätslutande lock. Eller i en tät plastpåse.

Diabetesbröd recept

IMG_3976

DIABETESBRÖD med lite kolhydrater. Ett supergott diabetes-vänligt bröd som har en lite pannkaksliknande konsistens, men det är supergott! Och varje skiva innehåller bara
4 ½ kolhydrater. Det här brödet innehåller även protein vilket är viktigt och bra att få i sig till frukost.

54 kolhydrater för hela smeten
4,5 kH per brödbit

DIABETESBRÖD

Pannkaksliknande diabetesbröd som är supergott med smör och pålägg.

12 bitar

5 ägg
500 g Keso, 3 procent
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 230 grader. Vispa äggen fluffiga med en elvisp. Rör ner havregryn, keso, bakpulver och salt och vispa en stund till.

2. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn (se bilden nedan).

3. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 10–11 min tills brödet får en lätt gyllenbrun färg. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp 12 stycken rutor med en sax.

Brödet går bra att frysa in. Klipp även bakplåtspappret i rutor och lägg en bit papper mellan varje brödbit innan infrysning, annars fastar brödbitarna i varandra. Brödet är jättegott med smör, ost eller skinka som pålägg.

Diabetesbröd

IMG_3981
Klipp även bakplåtspappret i rutor och lägg en bit papper mellan varje brödbit innan infrysning, annars fastar brödbitarna i varandra. 4,5 kH per brödbit

 

Pavlova – godaste marängtårtan klassiskt dessertrecept

Pavlova

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

PAVLOVA Lyxig marängtårta med vispgrädde och bär. Garneringen kan varieras efter egen smak med olika sorters bär.

Pavlova

10–12 bitar

4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Tips på fyllning/garnering:

1. Drottningpavlova
ca 3 dl vispgrädde
ca 2 dl vaniljkräm eller 5 dl vispgrädde

hallon
blåbär
florsocker

2. Jordgubbspavlova
ca 3 dl vispgrädde
ca 2 dl vaniljkräm 5 dl vispgrädde
florsocker

3. Vit chokladmousse + bär
vit chokladmousse (klicka här för recept)
Toppa med valfria bär, t ex hallon, blåbär, jordgubbar, röda vinbär 

4. Lemon curd + vispgrädde + bär
1 sats hemgjord lemon curd 
4–5 dl vispgrädde 
färska bär

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela på äggen och separera vitorna och gulorna i olika skålar.

2. Häll äggvitorna och strösockret i en rostfri skål (eller glas).

3. Ställ skålen över ett lätt kokande vattenbad. Rör om hela tiden tills sockerkristallerna smält. Ta bort skålen direkt när de smält.

4. Vispa ägg- och sockerblandningen till en fluffig maräng. Tillsätt majsstärkelse och vitvinsvinäger i slutet. Vispa en stund till.

5. Bred ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper. Forma marängen till en rund tårtbotten, ca 10 cm hög.

6. Skapa ett mönster på kanten av marängbottnen genom att dra fåror tätt intill varandra runt hela tårtan, med en spatel eller sked, nedifrån botten och snett upp. Forma en grund grop i mitten.

7. Grädda marängbottnen mitt i ugnen i ca 1 tim och 40 min. Sänk värmen till 100 grader direkt när du sätter in bottnen (viktigt för annars blir marängen ljusbrun i färgen!).

8. Garnera tårtan enligt tipsen ovan!

pavlova